Wervelwind

Home » Wervelwind

Wat je zelf kunt doen

Houd altijd je tuin vrij van puin en obstakels die voor gevaar kunnen zorgen bij harde rukwinden. Let er ook op dat er géén loshangende items zijn die voor gevaar kunnen zorgen bij harde wind. Bescherm je huis tegen de risico’s van onweer. Bedek vooral ramen met multiplex. Zorg voor een goede bevestiging.

Tijdens een windhoos

Als er een windhoos ontstaat die jouw richting op komt, ga dan meteen naar binnen en verschuil je in een veilige kamer.

Na de windhoos

Als je huis schade heeft opgelopen; bel de autoriteiten, via telefoonnummer 911. Ga buiten staan om te voorkomen dat je onder een invallende muur of dak terechtkomt. Help eventueel anderen in de buurt. Volg de instructies van de autoriteiten. Het Openbaar Lichaam Bonaire zal altijd onderdak bieden aan degenen die hun huis hebben verloren, maar opvang bij familieleden of kennissen is natuurlijk wel veel aangenamer.

Wat het OLB doet

Wanneer een wervelwind schade toebrengt aan één of meer buurten, evalueert het Openbaar Lichaam Bonaire de schade en het effect daarvan op de gemeenschap. Als het effect groot is voor een aanzienlijk deel van de bevolking, kan het Openbaar Lichaam Bonaire beslissen om de situatie uit te roepen tot een ramp. Vanaf dat moment zal het rampenbestrijdingsteam starten te functioneren volgens het rampenplan.