Veelgestelde vragen brand landfill Selibon

Home » Veelgestelde vragen brand landfill Selibon

Ik heb gezondheidsklachten (gehad) door de rook. Wat moet ik doen?

Het is altijd belangrijk zo min mogelijk rook in te ademen. Rook is altijd giftig. Maar als het een keer toch gebeurt, blijft dit meestal zonder ernstige gevolgen op langere termijn. De gezondheidseffecten van rook hangen vooral af van de hoeveelheid rook die je binnenkrijgt, de duur en de frequentie van de blootstelling. Heb je na het inademen van rook blijvend last van de luchtwegen, een geïrriteerde keel, prikkeling van de ogen of hoofdpijnklachten, dan kan je voor de zekerheid contact opnemen met je huisarts.

Zijn er bij de brand gevaarlijke stoffen vrijgekomen?

Bij dit incident gaat het om plastic afval, waarbij waarschijnlijk dioxines zijn vrijgekomen.

Ik woon in het effectgebied en ik ben tijdens de brand niet geëvacueerd. Ben ik blootgesteld aan gevaarlijke stoffen?

Ook buiten het evacuatiegebied kunnen mensen klachten hebben gehad van de rook. In rook zitten veel gevaarlijke stoffen, ook dioxines. Dioxines worden nauwelijks opgenomen via de ademhaling.

Wat zijn dioxines en hoe ontstaan ze?

Dioxines is een verzamelnaam voor een paar honderd verschillende stoffen, waarvan er zeventien van belang zijn. Dioxines ontstaan onder meer door (bos)branden, vulkanen, afvalverbranding en wegverkeer.

Komen altijd dioxines vrij bij een brand?

Nee, dat is afhankelijk van het type materiaal dat in brand staat. Er moeten chloorhoudende producten, zoals PVC, in de brand moeten staan. Daarnaast hangt de hoeveelheid dioxines en type dioxines die vrijkomen tijdens een brand af van het soort materiaal en de verbrandingstemperatuur. Bij een zeer hoge temperatuur (boven 800°C) kunnen dioxines zelfs weer afbreken.

Kan ik dioxines zien of herkennen?

Dioxines kan je niet met het blote oog zien. Ook zijn dioxines geur-, smaak- en kleurloos.

Hoe krijg ik dioxines binnen?

Dioxines hopen zich op in het vetweefsel van dieren. Mensen krijgen dioxines voornamelijk binnen door het eten van dierlijke vetten, vlees, ei, melk en (vette) vis.  Dioxines worden niet via de huid en zeer beperkt via de ademhaling opgenomen

Zijn dioxines gevaarlijk?

Langdurige inname van dioxines kan zorgen voor een slechter werkend afweersysteem, een verminderde vruchtbaarheid en kanker. Dagelijkse inname van lage gehaltes kan uiteindelijk leiden tot verhoogde gehaltes in het lichaam en daarmee schadelijke effecten. Dan gaat het vooral om de extra inname van dioxines via voedsel over langere termijn die schadelijk kunnen zijn. Afhankelijk van het weer (regen en wind) kunnen dioxines in de omgeving ook weer wegspoelen.

Ik woon in het effectgebied. Welke gezondheidsrisico’s heb ik gelopen als ik groenten en fruit uit eigen tuin heb gegeten?

Dioxines kunnen de komende dagen op groenten en fruit terecht komen. Daarom wordt het afgeraden om ongewassen groenten en fruit uit het effectgebied te eten. Wil je toch groenten of fruit uit het gebied eten, is het belangrijk deze goed te schillen en wassen. Omdat het gaat om een kortdurende inname dan zal het gezondheidsrisico alsnog klein zijn.

Ik woon in het effectgebied. Welke gezondheidsrisico’s loop ik als ik eieren van kippen, kippen- of geitenvlees wil eten?

Kippen en geiten die buiten lopen in het effectgebied kunnen dioxines binnen krijgen. De kippen en geiten eten van de grond en planten waar dioxines op terecht komen. Deze dioxines kunnen vervolgens in de eieren en in het vlees terecht komen. Wil je eieren en/of vlees uit dit gebied eten, dan kan je op lange termijn mogelijk meer dioxines binnengekregen. Het advies is om voorlopig geen eieren en vlees van dieren die in het effectgebied lopen te eten. Laat kippen op schone grond scharrelen. Zo komen er geen nieuwe dioxines in de eieren.

Wat is de rol van de afdeling Publieke Gezondheid (PG) in deze situatie?

  • PG geeft informatie aan burgers over de effecten van brand en rook via informatie op deze website.
  • PG adviseert het Bestuurscollege en de gezaghebber, werkt samen met de andere overheidsinstanties en gezondheidsinstellingen.
  • PG ondersteunt de zorgorganisaties bij het geven van informatie aan burgers.
  • PG verzamelt informatie over de effecten die deze brand heeft op de gezondheid van de burgers. PG stemt inhoudelijk af met geneeskundig adviseurs gevaarlijke stoffen en medisch milieukundigen van buiten Bonaire.
  • PG houdt via signalen vanuit de zorgorganisaties overzicht op de gezondheidsklachten van mensen door deze brand. Gegevens over de effecten worden samenwerking met het ziekenhuis en de huisartsen verzameld.

Wat doet PG niet?

  • PG is geen zorgverlener en dus niet het contactpunt voor inwoners met klachten.
  • PG geeft aan individuele burgers niet een medische indicatie, medicatie of behandeling.
  • Mensen op Bonaire die medische behandeling of individueel gezondheidsadvies nodig hebben vragen dat bij hun huisarts of in avond en weekend bij de huisartspost.