Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Vaccinatie-Witte-achtergrond

Vaccinatie

Het is belangrijk om een spuitje te nemen tegen het coronavirus, om je dus te laten vaccineren. Het is belangrijk voor je eigen gezondheid en de gezondheid van de mensen om je heen. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we ervoor zorgen dat het coronavirus zich niet verspreidt. Ook worden minder mensen ziek en beschermen we de meest kwetsbare mensen op ons eiland. Zo wordt de druk op onze zorg minder.

Op deze pagina vind je informatie over het vaccin en de aanpak van het vaccinatieprogramma op Bonaire. Ook vind je hier de gezondheidsverklaring die je mee moet nemen naar jouw vaccinatie afspraak.

Voor antwoord op de meest gestelde vragen kun je ook een kijkje nemen op de vaccinatie-Q&A’s pagina.

Vaccinatieteam

Een team van verpleegkundigen en doktersassistenten zorgt voor het inenten en de administratie.

Aanmelden voor vaccinatie

Op dit moment is de registratie open voor iedereen van 12 jaar en ouder. Aanmelden kan online: https://bonairepublichealth.org/nl/register of via 0800 0900.
Het sportcomplex Jorge Nicolaas aan de Kaya Amsterdam is open op de prikdagen van 9:00-14:00uur. Er is open inloop.

Gezondheidsverklaring

Neem naar jouw afspraak een ingevulde gezondheidsverklaring mee. Dit document krijg je na online registratie toegestuurd. Je kunt het formulier ook hier downloaden.

Priklocatie

Het sportcomplex Jorge Nicolaas aan de Kaya Amsterdam is de priklocatie. Er wordt geprikt op onderstaande dagen van 09:00-14:00 uur:

Zaterdag 27 november
Zaterdag 4 december
Zaterdag 11 december
Zaterdag 18 december

Je bent vrij om je te laten vaccineren

Je bepaalt zelf of je je wel of niet laat vaccineren. Het is dus niet verplicht. Maar, als je je laat vaccineren dan bescherm je jezelf en de mensen om je heen. Stel dat je straks toch met het virus in aanraking komt, dan wordt je niet ernstig ziek. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe minder gevallen we van COVID-19 zullen hebben met ernstige klachten.

Voor antwoord op de meest gestelde vragen kun je ook een kijkje nemen op de vaccinatie-Q&A’s pagina.

Virussen en vaccins

Een virus kan jou ziek maken. Om zich te vermenigvuldigen moet een virus in je lichaam zitten. Er zijn verschillende soorten virussen zoals het griepvirus, zikavirus, en het coronavirus. Een vaccin leert je lichaam hoe het zich moet verdedigen om een virus uit te schakelen.

Het vaccin zorgt ervoor dat je niet heel ziek wordt wanneer je met het virus besmet raakt. Bij het inenten of vaccineren, krijg je een spuitje met het vaccin in je bovenarm. Je krijgt twee prikjes. De tweede prik krijg je na ongeveer een maand.

Als het vaccin in je lichaam komt, gaat je lichaam antistoffen maken. Zo bouw je weerstand op. Wanneer je dan met een virus besmet raakt, herkent je lichaam dat. En worden er snel antistoffen gemaakt. Daarom is de kans klein dat je dan heel ziek wordt.

Vaccins tegen corona

Op Bonaire wordt gebruik gemaakt van één vaccin: Pfizer/BioNTech.

Onderzoek naar vaccins en veiligheid

Voordat een vaccin op de markt komt, wordt er eerst heel veel onderzoek naar gedaan. Een vaccin komt pas op de markt als het zeker is dat het goed werkt en veilig is. Vaccins worden daarom eerst tijdens onderzoeken op veel mensen uitgetest voordat ze op de markt komen. Dat is om zeker te zijn dat het vaccin geen ernstige bijwerkingen heeft. Het Europese Geneesmiddelen Agentschap EMA, moet vaccins goedkeuren voordat ze op de Europese markt komen.

Bijwerkingen

Bij de meeste vaccins kunnen mensen last krijgen van bijwerkingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om pijn of een kleine rode bult waar je bent geprikt. Je kan ook last krijgen van moeheid, hoofdpijn, spierpijn, verhoging of koude rillingen. De meeste mensen hebben een paar dagen na de prik geen last meer van bijwerkingen.

Ben je ernstig ziek, allergisch voor bepaalde medicijnen of ben je zwanger? Praat erover met je huisarts, of met het team van Publieke Gezondheid om te kijken of je je mag vaccineren.

Voor antwoord op de meest gestelde vragen kun je ook een kijkje nemen op de vaccinatie-Q&A’s pagina.

Video’s

Vaccinatie journaal #2

Boodschap van Izzy Gerstenbluth

Vaccinatie journaal #1

Flyers

Vaccin te snel ontwikkeld

Fit en gezond

De coronaprik en zwangerschap

Prik tegen corona

Vaccinatie tegen corona

De weg naar vaccineren

Vaccinatie-Bonaire_NL

Posters

Gezaghebber

Nina den Heyer

Paulina Rodriguez

Gerty Koffijberg

Guillermo Alcorta Heyer

Leonard Domacassé

Robert Sances

Quenton Stroop

Esther Bernabela

Sjoerd van der Brug

Loes Hak

Santiago Malagon

Ronald Zwarter

Urvin Sint Jago

Alexander Statie

Leonard Emers

Li Juanhao

Li Juanhao

Bòi Antoin

Victoriano Statie

Alemania Sierra López

Jan Helmond

Nolly Oleana

Taty Frans

Ebert Saragoza

Roxanne-Liana Francisca

Paulo Allee

Alison Maria

Miss Tourism

Stefan van der Wiel

Elvis Tjin Asjoe

Magindra en J'Nya Clarenda

Bon Bida

Rumba Cafe

Trendy Salon

Little Havana

STINAPA

Flight Nurses

Special Care

SEH en ambulance personeel

BIA

JC and Friends