Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Deel deze pagina

Vaccinatie-Witte-achtergrond

Vaccinatie

Op Bonaire beginnen we in februari met vaccinaties tegen het coronavirus. Het is belangrijk om een spuitje te nemen tegen het coronavirus, om je dus te laten vaccineren. Het is belangrijk voor je eigen gezondheid en de gezondheid van de mensen om je heen. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe beter we ervoor zorgen dat het coronavirus zich niet verspreidt. Ook worden minder mensen ziek en beschermen we de meest kwetsbare mensen op ons eiland. Zo wordt de druk op onze zorg minder.

Op deze pagina vind je informatie over vaccins, de voorbereidingen en de aanpak van het vaccinatieprogramma op Bonaire. Voor antwoord op de meest gestelde vragen kun je ook een kijkje nemen bij de Q&A’s pagina.

Virussen en vaccins

Een virus is een heel klein deeltje met genen. Een virus kan jou ziek maken. Om zich te vermenigvuldigen moet een virus in je lichaam zitten. Er zijn verschillende soorten virussen zoals het griepvirus, zikavirus, en het coronavirus. Een vaccin leert je lichaam hoe het zich moet verdedigen om een virus uit te schakelen.

Een vaccin is een medicijn dat je tegen een infectieziekte beschermt, zoals de mazelen, rode hond, de bof maar ook COVID-19. Het vaccin zorgt ervoor dat je niet heel ziek wordt wanneer je met een virus besmet raakt. Bij het inenten of vaccineren, krijg je een spuitje met het vaccin in je bovenarm. Je krijgt twee prikjes. De tweede prik krijg je na ongeveer een maand.

Als het vaccin in je lichaam komt, gaat je lichaam antistoffen maken. Zo bouw je weerstand op. Wanneer je dan met een virus besmet raakt, herkent je lichaam dat. En worden er snel antistoffen gemaakt. Daarom is de kans klein dat je dan heel ziek wordt.

Vaccins tegen corona

Er zijn nu twee coronavaccins goedgekeurd voor gebruik in Nederland: Het vaccin van PfizerBioNTech en van Moderna. Voor het AstraZeneca vaccin is de goedkeuring aangevraagd. Dat wordt op 29 Januari 2021 verwacht.

Onderzoek naar vaccins en veiligheid

Voordat een vaccin op de markt komt, wordt er eerst heel veel onderzoek naar gedaan. Een vaccin komt pas op de markt als het zeker is dat het goed werkt en veilig is. Vaccins worden daarom eerst tijdens onderzoeken op veel mensen uitgetest voordat ze op de markt komen. Dat is om zeker te zijn dat het vaccin geen ernstige bijwerkingen heeft. Het Europese Geneesmiddelen Agentschap EMA, moet vaccins goedkeuren voordat ze op de Europese markt komen. Bonaire krijgt het PfizerBioNTech vaccin uit Nederland.

Bijwerkingen
Bij de meeste vaccins kunnen mensen last krijgen van bijwerkingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om pijn of een kleine rode bult waar je bent geprikt. Je kan ook last krijgen van moeheid, hoofdpijn, spierpijn, verhoging of koude rillingen. De meeste mensen hebben een paar dagen na de prik geen last meer van bijwerkingen.

Ben je ernstig ziek, allergisch voor bepaalde medicijnen of ben je zwanger? Praat erover met je huisarts, of met het team van Publieke Gezondheid om te kijken of je je mag vaccineren.

Je bent vrij om je te laten vaccineren

Je bepaalt zelf of je je wel of niet laat vaccineren. Het is dus niet verplicht. Maar, als je je laat vaccineren dan bescherm je jezelf en de mensen om je heen. Stel dat je straks toch met het virus in aanraking komt, dan wordt je niet ernstig ziek. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe minder gevallen we van COVID-19 zullen hebben met ernstige klachten.

Vaccinatie-Bonaire_NL

Transport vaccins naar Bonaire

Op 25 januari zijn de vriezers voor de opslag van vaccins aangekomen op Bonaire. Een vriezer is voor de opslag van vaccins bij -70 graden, in de andere vriezer kunnen vaccins bij -20 graden worden bewaard.

Opslag van COVID-19 vaccins

De vaccins worden op een veilige plek op Bonaire bewaard. Voor gebruik worden de vaccins ontdooid en dan in speciale koelboxen overgezet. De vaccins van PfizerBioNTech worden in een vriezer bewaard bij -70 graden.

Wanneer worden de eerste mensen gevaccineerd op Bonaire?

Het plan is om in de tweede helft van februari 2021 te beginnen. In fase 1 worden het zorgpersoneel en de 60-plussers ingeënt. In fase 2 zijn de mensen in de leeftijd van 18-60 jaar aan de beurt.

Aanmelden voor vaccinatie

Via de radio, tv, krant en social media word je opgeroepen om een afspraak te maken voor vaccinatie. Dat kan bij een speciaal team. Als je een afspraak krijgt voor de eerste vaccinatie, wordt ook meteen een afspraak gemaakt voor de tweede inenting.

Wie verzorgen de vaccinatie

We gaan ervan uit dat op Bonaire 19.000 mensen gevaccineerd  worden. Een team van verpleegkundigen en doktersassistenten zorgt voor het inenten en de administratie.