Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Q&A’s vaccinatie

Laatste update: 29 november 2021

Deze informatie is opgesteld door het openbaar lichaam Bonaire in samenwerking met de afdeling Publieke Gezondheid en andere instanties.

De lijst wordt voortdurend bijgehouden. De ontwikkelingen rondom COVID-19 zijn onvoorspelbaar, situaties, regels en voorwaarden kunnen ieder moment veranderen. Voor het laatste nieuws verwijzen we je naar de persberichten van het OLB op hun Facebookpagina. Heb je een vraag die nog niet in de lijst is opgenomen? Mail je vraag dan naar traveltobonaire@bonairegov.com

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie van de lijst met Q&A.

Aanpak

Wat is een coronabewijs? En waar heb ik deze voor nodig?

Met een coronabewijs toon je aan dat je volledig gevaccineerd bent of dat je hersteld bent van COVID-19. Een coronabewijs kan ook een negatieve testuitslag zijn.

Een coronabewijs komt in de vorm van een QR-code. Deze QR-code is beschikbaar op papier of digitaal, bijvoorbeeld in een app op je telefoon. Een digitaal coronabewijs wordt ook wel een coronapas genoemd.

Je hebt een coronabewijs nodig om te reizen. In steeds meer landen is heb je een coronabewijs nodig om toegang te krijgen tot evenementen, restaurants, bars en andere activiteiten. Dat komt omdat daar veel mensen bij elkaar komen en het daar moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden.  Op Bonaire gaan we werken met een QR-code om toegang te krijgen tot evenementen en horeca waar het risico op verspreiding van het virus groot is. Dit komt bijvoorbeeld door het aantal bezoekers en activiteiten zoals zingen, dansen en schreeuwen.

Wil je jouw QR-code opvragen of heb je vragen over de QR-code? Bel dan 0800 0900 voor een afspraak. Je kan van maandag tot en met vrijdag van 08:00 – 17:00 uur bellen.

Waar kan ik mijn QR-code aanvragen?

Ben je volledig gevaccineerd? Dan kun je jouw QR-code aanvragen via het telefoonnummer 0800 0900. Dit nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 – 17:00. Houd je vaccinatiebewijs en je paspoort of sédula bij de hand als je belt voor je QR-code.

Je krijgt een afspraak om jouw QR-code op te halen bij Kompleho Deportivo Jorge Nicolaas. Dat kan van maandag tot en met vrijdag tussen 10:00 en 14:00 volgens afspraak.

Bij het ophalen ontvang je jouw persoonlijke QR-code op papier. Je krijg uitleg mee hoe je deze QR-code kunt uploaden in de CoronaCheck-app.

Hoe zet ik mijn QR-code in de CoronaCheck-app?

Download de CoronaCheck-app via Google Play Store of Apple App Store.

Open de CoronaCheck-app.

Klik linksboven in het menu op ‘Papieren bewijs toevoegen’.

Vul de lettercombinatie in en scan de internationale QR-code van je papieren QR-code.

Lukt het niet om de QR-code in de CoronaCheck-app te laden? Bel 0800 0900. Je kunt ook van maandag tot en met vrijdag van 10:00 -14:00 uur langs gaan bij Kompleho Deportivo Jorge Nicolaas voor hulp bij het laden van QR-code.

Wie komt in aanmerking voor de derde coronaprikprik?

De derde coronaprik is voor mensen met een zeer lage weerstand, ze hebben een ernstige immuunziekte. Deze mensen hebben een derde coronaprik nodig omdat de eerste twee prikken niet voldoende bescherming bieden tegen het coronavirus.

Het gaat om mensen die onder behandeling zijn van een specialist voor een bijzondere ziekte. Of mensen die bepaalde medicijnen moeten slikken.

Deze patiënten krijgen via hun specialist een verwijsbrief voor de derde prik.

Voor jongeren en ouderen die niet onder behandeling zijn van een specialist, bieden de twee coronaprikken voldoende bescherming. De twee prikken zorgen ervoor dat mensen in deze groep niet ernstig ziek worden en in het ziekenhuis belanden. Het RIVM houdt goed in de gaten of de prikken genoeg bescherming bieden. Als het nodig is dat iedereen een derde prik krijgt, wordt dat op tijd bekend gemaakt. Maar zover is het nog niet.

Waar kan ik me aanmelden om me te laten vaccineren? En hoe gaat dat dan in zijn werk?

Alle inwoners van 12 jaar en ouder kunnen zich aanmelden voor hun coronaprik.
Dat kan via de website bonairecrisis.com 24 uur per dag. Je kunt ook gratis het nummer 0800-0900 van het callcenter #Banbakuná bellen voor een afspraak.

Ouders van jongeren in de leeftijd van 12 t/m 17 jaar kunnen alleen via het telefoonnummer een afspraak maken. Lees de informatie voor deze groep in de aparte Q&A ook op deze pagina.

Ook is er de mogelijkheden om zonder afspraak een prik te halen. Kijk voor de prikdagen en tijden naar de aparte Q&A op deze pagina en de berichten op Facebook van Openbaar Lichaam Bonaire.

Online registreren werkt zo:
*Op de website www.bonairecrisis.com staat een knop met de tekst ‘aanmelden COVID-vaccinatie’. Klik hierop, dan krijg je een registratieformulier met een gezondheidscheck.
* De persoon die zich aanmeldt moet een telefoonnummer of een emailadres opgeven.
* Het is niet mogelijk om meer mensen via één emailadres aan te melden
* Als dit formulier is ingevuld is de registratie rond. Onze medewerkers verwerken de registratie.
* Als er problemen zijn bij de online aanmelding, kan men dat melden bij vaccinatie.info@bonairegov.com
* Uiterlijk vijf dagen na de aanmelding ontvangt de persoon via de mail de datum voor de eerste en de tweede prik.
* Tussen de eerste en de tweede prik zitten vijf weken.
* Mensen kunnen van maandag tot en met zaterdag een prik krijgen.
* Je kunt niet aangeven op welke dag je het liefst een prik krijgt.

Je kunt ook gratis het nummer 0800-0900 van het callcenter #Banbakuná bellen voor een afspraak. De gezondheidscheck wordt telefonisch gedaan. Een medewerker vertelt je wanneer je de eerste en de tweede prik krijgt.

* De afspraken worden telefonisch of per email bevestigd. Als je geen mailadres hebt, dan kun je het mailadres van een familielid of bekende doorgeven.

  • Het callcenter is maandag t/m vrijdag bereikbaar van 08:00 tot 17:00 en op zaterdag en zondag van 08:00 tot 12:00.

Krijg je niemand aan de lijn? Probeer het dan op een rustiger moment nog een keer.
* Je kunt dus bellen of online aanmelden, we hebben het liefst dat je als het even kan, je online registreert.

* Ten aanzien van de gezondheidscheck; het kan gebeuren dat je naar aanleiding van de informatie uit je gezondheidscheck hoort dat je eerst een afspraak met de huisarts moet maken voordat je een prikafspraak krijgt. Na overleg met de huisarts kan je via het callcenter een afspraak maken voor de vaccinaties. Het kan ook zijn dat de gezondheidscheck aangeeft, dat je op de prikplek nog even bij de arts ter plekke langs moet gaan.

* Ter informatie en ter voorbereiding. De gezondheidsverklaring COVID-19 vaccinatie kan je hier vinden: https://www.bonairecrisis.com/wp-content/uploads/2021/03/Formulier-Gezondheidsverklaring_Nederlands.pdf

Op de website staat ook wat je mee moet nemen bij de prikafspraak. Je moet een geldig identiteitsbewijs meenemen. Het gebruik van een mondkapje is verplicht.
* Lees de informatie op de website goed voordat je naar de prikplek komt.

* Het is belangrijk dat iedereen die een afspraak heeft, op de afgesproken tijd naar de priklocatie komt. Vaccins zijn schaars en duur. Als je niet komt, dan kan Publieke Gezondheid daardoor misschien minder vaccins uit een flesje halen. En dat zou heel jammer zijn. Kan je écht niet komen, bel dan zo snel mogelijk om dit door te geven.

Welk telefoonnummer kan ik bellen voor een afspraak om me te laten vaccineren?

Aanmelden kan via het nieuwe gratis telefoonnummer: 0800 0900.
Dit callcenter #Banbakuná is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 – 12:00 uur en van 13:00 – 17:00 uur .

Bij dit nummer worden ook vragen over de vaccinatie en het vaccin beantwoord.

Het is ook mogelijk om online voor de coronaprik aan te melden op www.bonairecrisis.com . Dit kan 24 uur per dag. Het is de makkelijkste manier om een prikafspraak te maken.

Waarom kunnen kinderen van 12 tot en met 17 jaar gevaccineerd worden?

• De Gezondheidsraad in Nederland adviseerde om kinderen in die leeftijd te vaccineren. Het blijkt dat het vaccin ook voor deze leeftijdsgroep geschikt is.
• Kinderen die besmet zijn met het coronavirus hebben meestal milde klachten.
• Maar soms kunnen ze lang klachten houden na besmetting.
• Net als volwassenen kunnen ook kinderen het virus overdragen op anderen.
• Een gevaccineerd kind beschermt niet alleen zichzelf maar ook de mensen om hem of haar heen.

Waar en hoe kunnen jongeren van 12 tot en met 17 jaar zich aanmelden voor de coronaprik ?

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen vanaf 2 juli aangemeld worden voor de coronaprik. Dat kan via het gratis nummer 0800-0900, van maandag tot en met vrijdag van 08:00 – 17: 00 uur.

Op Bonaire hebben jongeren van 12 – 17 jaar de toestemming van hun ouders nodig om de coronaprik te krijgen.
De ouders moeten op de priklocatie een verklaring tekenen dat ze toestemming geven voor de vaccinatie. Ze moeten een identiteitsbewijs of sedula meenemen (van de ouder en van het kind).

Ouder met hun kind kunnen ook zonder afspraak een prik halen. Kijk voor de prikdagen en tijden naar de aparte Q&A op deze pagina en de berichten op Facebook.

De Gezondheidsraad in Nederland adviseerde laatst om jongeren in deze leeftijdsgroep te vaccineren.
De laatste tijd zijn er op het eiland meer gevallen van jongeren en hun huisgenoten die besmet raken. De jongeren worden niet ernstig ziek maar moeten wel in isolatie. In de praktijk blijkt dat jongeren moeite hebben om in isolatie te gaan. Als jongeren de prik krijgen, helpt dat om de verspreiding van het coronavirus op het eiland tegen te gaan. Er is een kleine kans dat jongeren als ze besmet raken ernstig ziek worden. Met de coronaprik wordt die kans voor hen nog kleiner.

Ik krijg geen gehoor als ik met een buitenlands nummer bel naar het nummer van Publieke Gezondheid Vaccinatie 0800-0900. Is er nog een ander nummer dat ik kan bellen?

Het kan zijn dat buitenlandse nummers geen contact krijgen met 0800-0900. Je kunt dan tijdens kantooruren bellen naar +599 715 5390.

Ik kan nu ook ZONDER AFSPRAAK terecht om me te laten vaccineren. Waar en wanneer kan dat?

Het is mogelijk om zonder afspraak de coronaprik bij Kompleho Deportivo Jorge Nicolaas aan de Kaya Amsterdam, te halen.

Er wordt geprikt op onderstaande dagen van 09:00-14:00 uur:

Zaterdag 27 november
Zaterdag 4 december
Zaterdag 11 december
Zaterdag 18 december

Tijdens deze vrije inloop kunnen inwoners hun vragen aan de arts bij de priklocatie stellen.

Kan ik op Bonaire een vaccinatiebewijs (QR-code) krijgen voor mijn reis naar Europa? En kan deze QR-code ook in de Corona-app?

Ja, dat is mogelijk. Je kunt via 0800-0900 een vaccinatiebewijs aanvragen als je volledig gevaccineerd bent. Dit bewijs is een papieren QR-code. Als je het bewijs aanvraagt krijg je een afspraak om het op te halen.
Bij het aanvragen en ophalen van de QR-code moet je de vaccinatiekaart en je paspoort bij de hand hebben.

Voor het reizen in Europa moet de QR code digitaal getoond kunnen worden. Het uploaden van de QR-code in de CoronaCheck app is nu ook mogelijk als je een volledig gevaccineerde inwoner van Bonaire bent. En dat kan nu ook met een sédula.
Je krijgt hiervoor de instructie op papier bij het ophalen van de papieren QR code.

Het callcenter 0800-0900 is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 – 12:00 uur en van 13:00 – 17:00 uur.
Het kan zijn dat buitenlandse nummers geen contact krijgen met 0800-0900. Je kunt dan tijdens kantooruren bellen naar +599 715 5390.

Gevaccineerde inwoners van Bonaire die nu in Nederland zijn en geen QR code hebben, kunnen de code bij de GGD in Utrecht aanvragen. Dat kan tijdens kantooruren op het nummer 030 – 8002899.

Waar kan ik de Gezondheidsverklaring vinden die gebruikt wordt voor aanmelding vaccinatie?

Wat is de planning voor het vaccineren van de bewoners van Bonaire?

De Pfizervaccins zijn in februari 2021 op Bonaire aangekomen.
* Het zorgpersoneel kon vanaf 22 februari een prik krijgen tegen het coronavirus.
* Vanaf 1 maart kon de groep 60-plussers een prik krijgen.
* Vanaf 27 maart konden alle inwoners van 18 jaar en ouder zich aanmelden voor een coronaprik.
* Vanaf 2 juli 2021 kunnen jongeren van 12 t/m 17 jaar zich aanmelden voor een coronaprik

* Voor een goede werking van het Pfizervaccin zijn twee prikken nodig. De tijd tussen de prikken is drie to vijf weken.
* Voor het prikken van de hele bevolking van 12 jaar en ouder van Bonaire worden meerdere zendingen corona vaccins door Nederland naar Bonaire gestuurd.

* De kans dat je corona krijgt na twee prikken is erg klein, maar niet nul. Daarom gelden voorlopig voor gevaccineerde mensen dezelfde coronaregels als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Als ik wil reizen, en ik ben al gevaccineerd, moet ik me dan nog steeds laten testen?

Ja. Voor mensen die gevaccineerd zijn, gelden voorlopig dezelfde maatregelen als de mensen die niet zijn gevaccineerd.
Dit komt omdat het nog niet bekend is of iemand die gevaccineerd is, het coronavirus kan verspreiden.

Kunnen mensen die tijdelijk op het eiland zijn ook een vaccinatie krijgen?

Bezoekers die naar Bonaire komen, kunnen na een verblijf van twee maanden de eerste coronaprik halen. Ze moeten minimaal drie weken na de eerste prik nog steeds op het eiland zijn voor de tweede prik.

Moet ik na vaccinatie nog de coronamaatregelen volgen?

Ja. Iedereen die is gevaccineerd, moet zich nog steeds houden aan de regels om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.
De vaccinatie beschermt je zodat je niet ernstig ziek wordt als je corona krijgt.
Als je volledig gevaccineerd bent is de kans dat je het virus krijgt kleiner dan wanneer je on(volledig) gevaccineerd bent. De kans dat je het virus overdraagt aan iemand anders is ook kleiner, maar niet nul.
Daarom moeten gevaccineerde mensen en de mensen die niet gevaccineerd zich aan de coronaregels houden.

Welke vaccins krijgt Bonaire vanuit Nederland?

Bonaire krijgt het PfizerBioNTech vaccin van Nederland. Dat vaccin is goedgekeurd voor de Europese markt. Meer informatie
over coronavaccins kan je hier lezen : https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vaccins/vragen-en-antwoorden-coronavaccin

Als ik besluit mij te laten vaccineren, mag ik dan zelf het vaccin kiezen?

Nee, die keuze is er niet.

Moet ik betalen voor de vaccinatie tegen het coronavirus?

Nee, de vaccinatie tegen het virus is voor iedereen gratis.

Krijg ik een vaccinatiebewijs nadat ik geprikt ben?

Wanneer je de twee prikken hebt gehad, krijg je een vaccinatiekaart mee. Hierop staan je persoonlijke gegevens, de data waarop je bent gevaccineerd en de naam van het vaccin. Deze kaart kan je thuis bewaren.

Het is ook mogelijk om je vaccinatiebewijs als QR-code aan te vragen. Bel hiervoor met 0800-0900.

Komen er genoeg vaccins voor iedereen op Bonaire?

Ja, Publieke Gezondheid gaat ervan uit dat op Bonaire 19.000 mensen gevaccineerd worden.
De mensen die hier niet staan ingeschreven en tijdelijk op het eiland zijn, zijn daarbij ook opgeteld. Publieke Gezondheid wil zoveel mogelijk mensen op Bonaire vaccineren. Zo is het eiland beter beschermd tegen de verspreiding van het coronavirus.

Wie dienen de vaccins toe op Bonaire?

Verpleegkundigen en doktersassistenten. Er is altijd een arst aanwezig om te kijken of alles goed gaat.

Ben ik verplicht om me te laten vaccineren?

Nee, dat ben je niet verplicht. De afdeling Publieke Gezondheid Bonaire informeert je over het vaccin en de vaccinatie. Ze vertellen je ook wat de gevolgen voor ons allemaal zijn als veel mensen zich laten vaccineren. Of wat het gevolg is als dat niet gebeurt. Daarna kan je kiezen of je jezelf wel of niet tegen het coronavirus laat vaccineren.

Ik twijfel nog of ik me wil laten vaccineren. Kan ik me ook later nog aanmelden?

Ja dat kan. Je kan je altijd later nog opgeven voor de gratis vaccinatie.

Waarom vaccineren we niet alleen ouderen en kwetsbare mensen? Dan hoeven gezonde mensen toch geen vaccin?

Het is waar dat ouderen en kwetsbare mensen een groter risico lopen om ernstig ziek te worden als ze Corona krijgen. Maar ook gezonde mensen van alle leeftijden kunnen Corona krijgen. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe minder gevallen we van COVID-19 zullen hebben met ernstige klachten.

Kan ik nog reizen, en krijg ik nog toegang tot (openbare) plekken en gebouwen als ik me niet laat vaccineren?

Hier is nu nog niet veel over te zeggen. Wel kan je ervan uit gaan dat hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe meer kansen je hebt om je vrij te bewegen en te reizen.
Je bent vrij om je te laten vaccineren. Mensen die zich niet willen laten vaccineren worden op Bonaire niet anders behandeld.

Vaccin: werking

Waarom zou ik mij laten vaccineren?

Iemand die zich laat vaccineren, beschermt zichzelf tegen het coronavirus. Maar ook de familie, vrienden en collega’s en de kwetsbare mensen om die persoon heen. Als mensen zijn gevaccineerd, kan het virus niet meer wild om zich heen grijpen. Dan zijn er minder maatregelen en regels nodig om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verspreidt.

Wat is een vaccin eigenlijk?

Een vaccin is een medicijn dat je tegen een infectieziekte beschermt, zoals de mazelen, rode hond, de bof maar ook COVID-19. Het vaccin zorgt ervoor dat je niet heel ziek wordt wanneer je met een virus besmet raakt. Bij het inenten of vaccineren, krijg je een spuitje met het vaccin in je bovenarm. Je krijgt twee prikjes. De tweede prik krijg je na ongeveer een maand.

Als het vaccin in je lichaam komt, gaat je lichaam antistoffen maken. Zo bouw je weerstand op. Wanneer je dan met een virus besmet raakt, herkent je lichaam dat. En worden er snel antistoffen gemaakt. Daarom is de kans klein dat je dan heel ziek wordt.”

Waarom twee prikken halen, is één prik niet genoeg?

Met twee prikken van het Pfizer vaccin ben je beter beschermd en word je niet ernstig ziek bij besmetting met het coronavirus. Bij één prik ben je minder beschermd. De bescherming neemt bij één prik alleen af en het is minder goed. De kans is dus groter dat je bij besmetting met het coronavirus ernstig ziek wordt. Je bent ook na één prik minder goed beschermd tegen varianten van het coronavirus zoals de deltavariant die nu ook op Bonaire is.

Wat doet de eerste prik:
In je lichaam wordt de verdediging tegen ziektes getraind. Het wordt bewust gemaakt van de indringer in je lichaam. Het lichaam gaat dan antistoffen maken. Zo wordt de bescherming tegen het coronavirus opgebouwd. De basis is gelegd.

Wat doet de tweede prik:
Die prik zorgt op maar liefst vier manieren dat de basis flink wordt verstevigd.
1. De hoeveelheid antistoffen neemt enorm toe
2. De antistoffen worden beter in hun taak. Ze plakken beter aan het coronavirus en leiden zo de aanval
3. Je verdediging blijft nog langer op zijn hoede en is langer bewapend tegen het coronavirus
4. Door de tweede prik wordt de kans kleiner dat andere varianten van het virus je ziek kunnen maken

Je bent volledig gevaccineerd als je de eerste en de tweede coronaprik hebt gehad. Je kan dan nog wel besmet raken, Maar vergeleken met iemand die één prik heeft gehad, ben je veel beter beschermd tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname.

Nog geen tweede prik gehad? Bel gratis 0800-0900 bellen voor een afspraak. Je kan ook in augustus op zaterdag zonder afspraak van 09.00-14.00 uur binnenlopen bij Kompleho Deportivo Jorge Nicolaas, Neem je ID mee en de vaccinatiekaart om de tweede prik op de kaart bij te schrijven.

Werkt het vaccin nog wel goed als ik pas na 5 weken mijn 2e prik krijg?

Het Pfizer vaccin werkt het best wanneer tussen de eerste en de tweede prik drie tot zes weken zitten.
De Gezondheidsraad adviseert om de tweede prik drie tot zes weken na de eerste prik te geven.
Bonaire volgt dit advies op. Zodat een grotere groep inwoners sneller de eerste prik kan krijgen. Zo zullen meer inwoners al voor een deel beschermd zijn tegen besmetting met het virus.

Is het waar dat 1 prik met het vaccin genoeg is, als ik corona heb gehad? Wat is het advies voor de inwoners van Bonaire?

De Gezondheidsraad in Nederland heeft verklaard dat mensen die corona hebben gehad, zelf al een bescherming van een half jaar hebben opgebouwd. Het betekent dat ze in die periode niet ernstig ziek kunnen worden door corona. Wanneer deze mensen 1 prik met het vaccin krijgen, is hun lichaam na een paar weken voldoende beschermd, ze worden dus niet ernstig ziek door corona. Ze zijn dan net zo beschermd als mensen die geen corona hebben gehad maar wel 2 prikken met het vaccin hebben gekregen.

Dit is het advies van Publieke Gezondheid aan de inwoners van Bonaire die corona hebben gehad:
* Je kan je pas 4 weken na je eerste corona-klachten laten vaccineren
* Heb je COVID-19 gehad, geef dit dan meteen door bij het maken van je prikafspraak
* Overleg tijdens je eerste prikafspraak met de arts op de priklocatie of het voor jou verstandig is een 2e prik van het vaccin te nemen.

Kan ik anderen nog besmetten als ik zelf al gevaccineerd ben?

Het is nog niet bekend of iemand die gevaccineerd is het virus toch kan verspreiden. Daarom moeten we het zekere voor het onzekere nemen, en gelden voor gevaccineerde mensen voorlopig dezelfde algemene coronaregels als voor mensen die niet gevaccineerd zijn.

Werkt het vaccin nog bij een nieuwe, gewijzigde versie van het virus?

Ja het vaccin werkt nog steeds. Het is normaal dat een virus verandert. Dit betekent niet meteen dat het vaccin niet meer werkzaam is, omdat het om kleine veranderingen gaat in het virus. Wereldwijd houden landen goed in de gaten of de vaccinatie beschermt tegen nieuwe, gewijzigde vormen van het virus. De informatie die wetenschappers op dit moment hebben, is dat vaccinatie ook beschermt tegen de nieuwe, gewijzigde versies van het coronavirus die er nu zijn.

Is er kans op bijwerkingen van het vaccin?

Bij de meeste vaccins kunnen mensen last krijgen van bijwerkingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om pijn of een kleine rode bult waar je bent geprikt. Je kan ook last krijgen van moeheid, hoofdpijn, spierpijn, verhoging of koude rillingen. De meeste mensen hebben een paar dagen na de prik geen last meer van bijwerkingen.

Ben je ernstig ziek, allergisch voor bepaalde medicijnen of ben je zwanger? Praat erover met je huisarts, of met het team van Publieke Gezondheid om te kijken of je je mag vaccineren.

Kan ik na mijn vaccinatie nog steeds corona krijgen?

Ja dat kan. De vaccinatie werkt wel, maar het duurt even voordat het lichaam antistoffen heeft aangemaakt tegen het coronavirus. Een week na de 2e vaccinatie is ruim 90% van de mensen beschermd tegen corona. De kans dat je na de 2e prik corona krijgt is klein, maar niet nul. De kans dat je na de 1e prik toch nog corona krijgt is groter. Daarom is het belangrijk om ook de 2e prik te halen.
Bij klachten die vaak voorkomen bij het coronavirus, is het altijd belangrijk om je te laten testen.

Het vaccin zou de zin in seks bij mannen beïnvloeden. Het zou bij vrouwen ook de vruchtbaarheid beïnvloeden. Is dat waar?

Het vaccin is uitgebreid op mannen en vrouwen getest. Uit de onderzoeken is geen enkel bewijs geleverd dat het vaccin van invloed is op de zin in seks bij mannen. Het is ook niet gebleken dat het vaccin effect heeft op de vruchtbaarheid van vrouwen.

Als iemand die gevaccineerd is, later bij een PCR test positief test, kan dat te maken hebben met de vaccinatie?

Nee, de vaccinatie zelf heeft geen invloed op de PCR-test of de antigeentest. Na een vaccinatie zitten er geen sporen van het coronavirus in het lichaam. Als iemand bij de PCR test positief test, (dus besmet is), heeft dat niets met de vaccinatie te maken.

Het vaccin Pfizer is voor 95% werkzaam. Wat betekent dat eigenlijk?

Op Bonaire worden de inwoners nu met het Pfizer vaccin gevaccineerd. Dit vaccin werkt voor 95 procent tegen corona. Het betekent dat mensen die het Pfizer vaccin krijgen, 95% minder kans hebben om ziek te worden door het coronavirus, dan de mensen die geen prik hebben gehad.

Als ik bijwerkingen heb na de vaccinatie, waar moet ik dat dan melden?

Bij de meeste vaccins kunnen mensen ook last krijgen van bijwerkingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om pijn of een kleine rode bult waar je bent geprikt. Je kan ook last krijgen van moeheid, hoofdpijn, spierpijn, verhoging of koude rillingen. De meeste mensen hebben een paar dagen na de prik geen last meer van bijwerkingen.
Als je bijwerkingen hebt en je maakt je zorgen, meld dit dan zo snel mogelijk bij je huisarts.

In Nederland worden alle bijwerkingen van vaccins gemeld en bijgehouden bij het bijwerkingencentrum Lareb. Ook inwoners van Bonaire kunnen hier hun bijwerkingen melden. Dat kan op www.lareb.nl
NB. Bij het invullen van je melding bij het Lareb, zal je gevraagd worden naar je postcode. Dit veld kan je leeglaten. Het formulier kan je ook zonder een postcode versturen.

Vaccin: veiligheid

Kan ik een bloedstolling (trombose) krijgen na vaccinatie met het Pfizervaccin?

Op Bonaire wordt alleen het Pfizervaccin gebruikt. Bij andere coronavaccins is de zeldzame en ernstige bijwerking van bloedstolling opgetreden. Bij het Pfizervaccin is dat tot nu toe niet gebeurd.

Als je bloedverdunners gebruikt, kun je je bijna altijd zonder problemen laten prikken met het Pfizervaccin. Overleg wel eerst met je huisarts. Zeg bij het maken van de prikafspraak en bij het prikken bij de priklocatie dat je bloedverdunners gebruikt. Het is handig om jouw medicijnlijst of de medicijnen naar de prikafspraak mee te nemen.

Hoe weet ik zeker of het veilig is om mij te laten vaccineren?

Voordat een vaccin op de markt komt, wordt er eerst heel veel onderzoek naar gedaan. Een vaccin komt pas op de markt als het zeker is dat het goed werkt en veilig is. Vaccins worden daarom eerst tijdens onderzoeken op veel mensen uitgetest voordat ze op de markt komen. Dat is om zeker te zijn dat het vaccin geen ernstige bijwerkingen heeft. Het Europese Geneesmiddelen Agentschap EMA, moet vaccins goedkeuren voordat ze op de Europese markt komen. Bonaire krijgt het PfizerBioNTech vaccin uit Nederland.

Ik heb al COVID-19 gehad, moet ik mij dan toch laten vaccineren?

De Gezondheidsraad in Nederland heeft geadviseerd om mensen die COVID-19 hebben gehad ook te vaccineren. Dat advies geldt ook op Bonaire.
Dit kan vanaf 4 weken nadat je klachten hebt gekregen die op corona lijken. Op de priklocatie kan je met de arts daar bespreken of een 2e vaccinatie nog nodig is.

Kan ik het Pfizer-vaccin nemen in combinatie met de pil?

Ja, dat kan. Vaccins hebben geen invloed op de werking van de pil. De pil heeft geen invloed op je afweersysteem en beïnvloedt ook niet de afweerreactie die het coronavaccin in je lichaam opwekt.

Zwangere vrouwen krijgen op Bonaire sinds mei 2021 het advies zich te laten vaccineren. Waarom is dat?

Uit onderzoek blijkt dat bij heel veel zwangere vrouwen geen ernstige bijwerkingen zijn gemeld na het vaccineren.
In de Verenigde Staten zijn 90.000 zwangere vrouwen gevaccineerd met het mRNA vaccin, onder andere met Pfizer.
Daarom krijgen sinds mei 2021 alle zwangere vrouwen op Bonaire het advies zich te laten vaccineren en zich goed te informeren.

Ben je zwanger of wil je zwanger worden? Bespreek dan met je huisarts of gynaecoloog of vaccinatie voor jou ook de beste keuze is.

Wil je je daarna laten vaccineren? Maak via 0800 0900 een afspraak voor de eerste prik of ga naar de vrije inloop bij het sportcomplex. Vertel aan de arts op de priklocatie wel dat je zwanger bent.

Goed om te weten:
* Zwangere vrouwen hebben een grotere kans hebben om ernstig ziek te worden van het coronavirus dan niet zwangere vrouwen. Dat blijkt uit onderzoek.
* Als je zwanger wil worden, kan je gevaccineerd worden.
* De vaccinatie heeft geen invloed op jouw vruchtbaarheid of op de placenta. Dit blijkt uit onderzoeken die door alle vaccinfabrikanten zijn gedaan.
* Ben je bezig met IVF? Bespreek met je IVF-behandelaar of je gevaccineerd kunt worden.
* Antistoffen beschermen pasgeboren baby’s tegen infectieziekten. De baby’s krijgen de antistoffen van hun moeder via de placenta. Deze antistoffen verdwijnen langzaam in de maanden na de geboorte. Het is onbekend of dit ook gebeurt met de antistoffen die iemand aanmaakt na de vaccinatie. De kans is groot dat de antistoffen verdwijnen.
* Er zijn geen aanwijzingen dat het vaccin in de moedermelk komt, of dat de baby het via de borstvoeding krijgt.
* Ben je zwanger en laat je je vaccineren? Deel je ervaringen dan op de site www.moedersvanmorgen.nl

Zijn er dingen die ik niet mag doen nadat ik gevaccineerd bent?

Op Bonaire worden de inwoners met het Pfizer vaccin gevaccineerd. Pfizer adviseert om voorzichtig te zijn de eerste 48 uur na vaccinatie. Het advies is om dan 48 uur niet te gaan diepzeeduiken. Heb je bijwerkingen na de vaccinatie? Dan is het advies om pas nadat je 24 uur geen bijwerkingen meer hebt gehad weer te gaan duiken.
Het advies is ook om 48 uur voor de vaccinatie en 48 uur na de vaccinatie geen operaties te ondergaan.