Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Deel deze pagina

Q&A’s vaccinatie

Laatste update: 3 maart 2021

Deze informatie is opgesteld door het openbaar lichaam Bonaire in samenwerking met de afdeling Publieke Gezondheid en andere instanties.

De lijst wordt voortdurend bijgehouden. De ontwikkelingen rondom COVID-19 zijn onvoorspelbaar, situaties, regels en voorwaarden kunnen ieder moment veranderen. Voor het laatste nieuws verwijzen we u naar de persberichten van het OLB op hun Facebookpagina. Heeft u een vraag die nog niet in de lijst is opgenomen? Mail uw vraag dan naar info@bonairegov.com

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie van de lijst met Q&A.

Vaccin

Wat is een vaccin eigenlijk?

Een vaccin is een medicijn dat je tegen een infectieziekte beschermt, zoals de mazelen, rode hond, de bof maar ook COVID-19. Het vaccin zorgt ervoor dat je niet heel ziek wordt wanneer je met een virus besmet raakt. Bij het inenten of vaccineren, krijg je een spuitje met het vaccin in je bovenarm. Je krijgt twee prikjes. De tweede prik krijg je na ongeveer een maand.

Als het vaccin in je lichaam komt, gaat je lichaam antistoffen maken. Zo bouw je weerstand op. Wanneer je dan met een virus besmet raakt, herkent je lichaam dat. En worden er snel antistoffen gemaakt. Daarom is de kans klein dat je dan heel ziek wordt.”

Is er kans op bijwerkingen van het vaccin?

Bij de meeste vaccins kunnen mensen last krijgen van bijwerkingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om pijn of een kleine rode bult waar je bent geprikt. Je kan ook last krijgen van moeheid, hoofdpijn, spierpijn, verhoging of koude rillingen. De meeste mensen hebben een paar dagen na de prik geen last meer van bijwerkingen.

Ben je ernstig ziek, allergisch voor bepaalde medicijnen of ben je zwanger? Praat erover met je huisarts, of met het team van Publieke Gezondheid om te kijken of je je mag vaccineren.

Welke vaccins krijgt Bonaire vanuit Nederland?

Bonaire krijgt het PfizerBioNTech vaccin van Nederland. Dat vaccin is goedgekeurd voor de Europese markt. Als het vaccin AstraZeneca ook goedgekeurd wordt, is de verwachting dat Bonaire dat vaccin krijgt. Meer informatie over het
over het coronavaccins kan je hier lezen : https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/vaccins/vragen-en-antwoorden-coronavaccin

Kun je na vaccinatie het virus alsnog op een ander overdragen?

Dat is nog niet bekend. Zolang we dat niet weten, moeten ook ingeënte personen zich aan de anderhalvemeter-regel houden.

Kan ik na mijn vaccinatie nog steeds corona krijgen?

Ja dat kan. De vaccinatie werkt wel, maar het duurt even voordat het lichaam antistoffen heeft aangemaakt tegen het coronavirus. Een week na de 2e vaccinatie is ruim 90% van de mensen beschermd tegen corona. De kans dat je na de 2e prik corona krijgt is klein, maar niet nul. De kans dat je na de 1e prik toch nog corona krijgt is groter. Daarom is het belangrijk om ook de 2e prik te halen.
Bij klachten die vaak voorkomen bij het coronavirus, is het altijd belangrijk om je te laten testen.

Als ik wil reizen, en ik ben al gevaccineerd, moet ik me dan nog steeds laten testen?

Ja. Voor mensen die gevaccineerd zijn, gelden voorlopig dezelfde maatregelen als de mensen die niet zijn gevaccineerd.
Dit komt omdat het nog niet bekend is of iemand die gevaccineerd is, het coronavirus kan verspreiden.

Werkt het vaccin nog bij een nieuwe, gewijzigde versie van het virus?

Ja het vaccin werkt nog steeds. Het is normaal dat een virus verandert. Dit betekent niet meteen dat het vaccin niet meer werkzaam is, omdat het om kleine veranderingen gaat in het virus. Wereldwijd houden landen goed in de gaten of de vaccinatie beschermt tegen nieuwe, gewijzigde vormen van het virus. De informatie die wetenschappers op dit moment hebben, is dat vaccinatie ook beschermt tegen de nieuwe, gewijzigde versies van het coronavirus die er nu zijn.

Als ik besluit mij te laten vaccineren, mag ik dan zelf het vaccin kiezen?

Nee, die keuze is er niet.

Is de vaccinatie veilig als ik zwanger ben?

Uit studies is niet gebleken dat een coronavaccinatie tijdens de zwangerschap nadelige gevolgen heeft. Maar omdat er nog weinig over bekend is, wordt op dit moment afgeraden je te laten vaccineren als je zwanger bent. Het advies is om je na de zwangerschap te laten vaccineren. Overleg met je huisarts of vaccinatie tijdens de zwangerschap voor jou toch beter is.

Hoe weet ik zeker of het veilig is om mij te laten vaccineren?

Voordat een vaccin op de markt komt, wordt er eerst heel veel onderzoek naar gedaan. Een vaccin komt pas op de markt als het zeker is dat het goed werkt en veilig is. Vaccins worden daarom eerst tijdens onderzoeken op veel mensen uitgetest voordat ze op de markt komen. Dat is om zeker te zijn dat het vaccin geen ernstige bijwerkingen heeft. Het Europese Geneesmiddelen Agentschap EMA, moet vaccins goedkeuren voordat ze op de Europese markt komen. Bonaire krijgt het PfizerBioNTech vaccin uit Nederland.

Als iemand die gevaccineerd is, later bij een PCR test positief test, kan dat te maken hebben met de vaccinatie?

Nee, de vaccinatie zelf heeft geen invloed op de PCR-test of de antigeentest. Na een vaccinatie zitten er geen sporen van het coronavirus in het lichaam. Als iemand bij de PCR test positief test, (dus besmet is), heeft dat niets met de vaccinatie te maken.

Als ik bijwerkingen heb na de vaccinatie, waar moet ik dat dan melden?

Bij de meeste vaccins kunnen mensen ook last krijgen van bijwerkingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om pijn of een kleine rode bult waar je bent geprikt. Je kan ook last krijgen van moeheid, hoofdpijn, spierpijn, verhoging of koude rillingen. De meeste mensen hebben een paar dagen na de prik geen last meer van bijwerkingen.
Als je bijwerkingen hebt en je maakt je zorgen, meld dit dan zo snel mogelijk bij je huisarts.

In Nederland worden alle bijwerkingen van vaccins gemeld en bijgehouden bij het bijwerkingencentrum Lareb. Ook inwoners van Bonaire kunnen hier hun bijwerkingen melden. Dat kan op www.lareb.nl

Voorbereiding

Kunnen mensen die tijdelijk op het eiland zijn ook een vaccinatie krijgen?

Als je langer dan 3 maanden op Bonaire bent, dan kan je je voor vaccinatie opgeven. Het is namelijk in het belang van iedereen dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd worden. Je moet op Bonaire zijn op het moment dat jouw leeftijdsgroep aan de beurt is en Publieke Gezondheid een afspraak voor je kan maken om gevaccineerd te worden. Nadat je de 1e prik hebt ontvangen, moet je nog maximaal 6 weken op Bonaire blijven voor de 2e prik.

Komen er genoeg vaccins voor iedereen op Bonaire?

Ja, Publieke Gezondheid gaat ervan uit dat op Bonaire 19.000 mensen gevaccineerd worden.
De mensen die hier niet staan ingeschreven en tijdelijk op het eiland zijn, zijn daarbij ook opgeteld. Publieke Gezondheid wil zoveel mogelijk mensen op Bonaire vaccineren. Zo is het eiland beter beschermd tegen de verspreiding van het coronavirus.

Aanpak

Vanaf wanneer worden mensen op Bonaire gevaccineerd en wie krijgt als eerste een vaccinatie?

De Pfizervaccins zijn 16 februari op Bonaire aangekomen.
* Met deze eerste zending vaccins kan Publieke Gezondheid 2000 mensen de eerste prik geven tegen het coronavirus.
* Het zorgpersoneel zal vanaf 22 februari een prik krijgen tegen het coronavirus. Het gaat om ongeveer 600 professionals die in direct contact zijn met patiënten.

* Vanaf 1 maart wordt de groep 60-plussers op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag geprikt in het sportcentrum Jorge Nicolaas in Playa.
* Vanaf 3 maart wordt er op de woensdagen bij Fundashon Cocari in Rincon geprikt.

* Voor een goede werking van het Pfizervaccin zijn twee prikken nodig. De tijd tussen de prikken is minimaal drie weken.
* Voor het prikken van de hele groep 60-plussers worden meerdere zendingen Pfizervaccins door Nederland naar Bonaire gestuurd. De verwachting is dat begin mei de groep 60-plussers de eerste en tweede prik heeft gehad.
* Daarna zijn de mensen in de leeftijd van 18-60 jaar aan de beurt. Welk vaccin Bonaire hiervoor van Nederland krijgt, is nog niet bekend.
* De inenting tegen het coronavirus gaat in fases. Publieke Gezondheid werkt daarbij nauw samen met de huisartsenpraktijken en Fundashon Mariadal.

Waar kan ik me aanmelden om me te laten vaccineren? En hoe gaat dat dan in zijn werk?

Het aanmelden voor vaccinatie kan telefonisch en online.
* Vanaf 22 februari kunnen 60-plussers zich online registreren op www.bonairecrisis.com voor een afspraak om gevaccineerd te worden. Of gratis bellen naar 0800-0800.
* Als het even kan, heeft Publieke Gezondheid liever dat mensen zich online aanmelden.
* Online registreren werkt zo: op de website www.bonairecrisis.com staat een knop met de tekst ‘aanmelden COVID-vaccinatie’. Klik hierop, dan krijg je een registratieformulier met een gezondheidscheck.
* Als dit formulier is ingevuld is de registratie rond.
* Onze medewerkers verwerken de registratie. Binnen twee werkdagen krijg je via de mail de afspraken voor de eerste en de tweede prik. De tijd tussen de prikken is minimaal drie weken.
* Je kunt niet aangeven op welke dag je het liefst een prik krijgt.

* Vanaf 1 maart wordt er voor de groep 60-plussers op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag geprikt in het sportcentrum Jorge Nicolaas, Kaya Amsterdam in Playa.
* Vanaf 3 maart wordt er op de woensdagen bij Fundashon Cocari in Rincon geprikt.
* Op de website staat ook wat je mee moet nemen bij de prikafspraak. Je moet een geldig identiteitsbewijs meenemen. Het gebruik van een mondkapje is verplicht.
* Lees de informatie op de website goed voordat je naar de prikplek komt.
* De website is 24 uur per dag bereikbaar, dus je kunt je registreren wanneer het je uitkomt.

* Je kunt ook gratis het nummer 0800-0800 van het callcenter bellen voor een afspraak. De gezondheidscheck wordt telefonisch gedaan. Een medewerker vertelt je wanneer je de eerste en de tweede prik krijgt.

* De afspraken worden telefonisch of per email bevestigd. Als je geen mailadres hebt, dan kun je het mailadres van een familielid of bekende doorgeven.

* Het callcenter is van maandag tot en met zaterdag 08:00 tot 12.00 en van 13.00 tot 20:00 uur bereikbaar. Het callcentrum is dus van 12:00 – 13:00 uur dicht. Op zondag is het callcentrum van 10:00 – 12.00 en van 13.00 tot 16:00 uur open.Krijg je niemand aan de lijn? Probeer het dan op een rustiger moment nog een keer.

* Je kunt dus bellen of online aanmelden, we hebben het liefst dat je als het even kan, je online registreert

* Ten aanzien van de gezondheidscheck; het kan gebeuren dat je naar aanleiding van de informatie uit je gezondheidscheck hoort dat je eerst een afspraak met de huisarts moet maken voordat je een prikafspraak krijgt. Na overleg met de huisarts kan je via het callcenter een afspraak maken voor de vaccinaties. Het kan ook zijn dat de gezondheidscheck aangeeft, dat je op de prikplek nog even bij de arts ter plekke langs moet gaan.
* Het is belangrijk dat iedereen die een afspraak heeft, op de afgesproken tijd naar de priklocatie komt. Vaccins zijn schaars en duur. Als je niet komt, dan kan Publieke Gezondheid daardoor misschien minder vaccins uit een flesje halen. En dat zou heel jammer zijn. Kan je écht niet komen, bel dan zo snel mogelijk met 0800 – 0800 om dit door te geven.

Wanneer is de groep van 18-60 jaar aan de beurt om gevaccineerd te worden? En hoe wordt dat dan bekend gemaakt?

Het is de verwachting dat begin mei 2021 de groep van 18-60-jarigen op Bonaire aan de beurt komt. Via de krant, radio, televisie en social media wordt bekend gemaakt wanneer de groep van 18-60 jarigen aan de beurt is. Ook op deze site. Het is nog niet bekend welk vaccin de groep van 18-60 jarigen krijgt.
Wanneer je je aanmeldt terwijl je leeftijdsgroep niet aan de beurt is, wordt de aanvraag niet in behandeling genomen. Je moet je dan later opnieuw aanmelden wanneer jouw leeftijdsgroep wel aan de beurt is.

Krijg ik een vaccinatiebewijs nadat ik geprikt ben?

Wanneer je de twee prikken hebt gehad, krijg je een vaccinatiekaart mee. Hierop staan je persoonlijke gegevens, de data waarop je bent gevaccineerd en de naam van het vaccin. Deze kaart kan je thuis bewaren. Als je een geel vaccinatieboekje hebt, kunnen de prikken en de gegevens ook daarin worden bijgeschreven.

Moet ik betalen voor de vaccinatie tegen het coronavirus?

Nee, de vaccinatie tegen het virus is voor iedereen gratis.

Wie dienen de vaccins toe op Bonaire?

Verpleegkundigen en doktersassistenten. Er is altijd een arst aanwezig om te kijken of alles goed gaat.

Ben ik verplicht om me te laten vaccineren?

Nee, dat ben je niet verplicht. De afdeling Publieke Gezondheid Bonaire informeert je over het vaccin en de vaccinatie. Ze vertellen je ook wat de gevolgen voor ons allemaal zijn als veel mensen zich laten vaccineren. Of wat het gevolg is als dat niet gebeurt. Daarna kan je kiezen of je jezelf wel of niet tegen het coronavirus laat vaccineren.

Ik twijfel nog of ik me wil laten vaccineren. Kan ik me ook later nog aanmelden?

Ja dat kan. Je kan je altijd later nog opgeven voor de gratis vaccinatie. Ben je 60-plus, dan is het goed te weten dat 60-plussers zich nu op Bonaire met het Pfizer vaccin kunnen laten inenten. Dit vaccin geeft de beste resultaten voor 60-plussers. Het is nog onbekend of Bonaire dit vaccin later weer krijgt.

Waarom zou ik mij laten vaccineren?

Iemand die zich laat vaccineren, beschermt zichzelf tegen het coronavirus. Maar ook de familie, vrienden en collega’s en de kwetsbare mensen om die persoon heen. Als mensen zijn gevaccineerd, kan het virus niet meer wild om zich heen grijpen. Dan zijn er minder maatregelen en regels nodig om ervoor te zorgen dat het virus zich niet verspreidt.

Waarom vaccineren we niet alleen ouderen en kwetsbare mensen? Dan hoeven gezonde mensen toch geen vaccin?

Het is waar dat ouderen en kwetsbare mensen een groter risico lopen om ernstig ziek te worden als ze Corona krijgen. Maar ook gezonde mensen van alle leeftijden kunnen Corona krijgen. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe minder gevallen we van COVID-19 zullen hebben met ernstige klachten.

Ik heb al COVID-19 gehad, moet ik mij dan toch laten vaccineren?

De Gezondheidsraad in Nederland heeft geadviseerd om mensen die COVID-19 hebben gehad ook te vaccineren. Dat advies geldt ook op Bonaire.

Kan ik nog reizen, en krijg ik nog toegang tot (openbare) plekken en gebouwen als ik me niet laat vaccineren?

Hier is nu nog niet veel over te zeggen. Wel kan je ervan uit gaan dat hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe meer kansen je hebt om je vrij te bewegen en te reizen.
Je bent vrij om je te laten vaccineren. Mensen die zich niet willen laten vaccineren worden op Bonaire niet anders behandeld.

Moet ik na vaccinatie nog de coronamaatregelen volgen?

Ja. Iedereen die is gevaccineerd, moet zich nog steeds houden aan de regels om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De vaccinatie beschermt je zodat je niet ernstig ziek wordt als je corona krijgt.
Wetenschappers weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden.
De kans dat je na 2 vaccinaties corona krijgt is erg klein, maar niet nul. Daarom moeten gevaccineerde mensen en de mensen die niet gevaccineerd zich aan de coronaregels houden.

Kunnen kinderen ook een vaccinatie krijgen?

De vaccinatie is voorlopig alleen voor volwassenen vanaf 18 jaar. Er is nog meer onderzoek nodig om te kijken hoe het vaccin bij kinderen werkt en of het ook voor hen veilig is. Het is ook zo dat kinderen bij besmetting niet erg ziek worden, dus voor hen is het minder belangrijk om snel gevaccineerd te zijn.