Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Q&A’s reizigers

Laatste update: 30 november 2021

Deze informatie is opgesteld door het openbaar lichaam Bonaire in samenwerking met de afdeling Publieke Gezondheid en andere instanties.

De lijst wordt voortdurend bijgehouden. De ontwikkelingen rondom COVID-19 zijn onvoorspelbaar, situaties, regels en voorwaarden kunnen ieder moment veranderen. Voor het laatste nieuws verwijzen we je naar de persberichten van het OLB op hun Facebookpagina. Heb je een vraag die nog niet in de lijst is opgenomen? Mail je vraag dan naar traveltobonaire@bonairegov.com

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie van de lijst met Q&A.

Reizigers naar Bonaire

Waar vind ik het overzicht van risicolanden en de reisvoorwaarden voor passagiers uit die landen?

Bonaire heeft een lijst van risicolanden opgesteld aan de hand van de COVID-situatie per land.

Er zijn vier risiconiveaus, per niveau worden de reisvoorwaarden genoemd voor passagiers uit die landen.

Voor meer informatie: www.bonairecrisis.com/reizen.

Wat zijn de voorwaarden voor reizigers naar Bonaire?

Bonaire onderscheidt 4 risiconiveaus voor landen:
zeer laag, laag, hoog en zeer hoog risico, en maakt onderscheid tussen volledig gevaccineerde en on (volledig) gevaccineerde reizigers.
Voor de risiconiveaus van landen en het reizen tussen de ABC-eilanden: www.bonairecrisis.com/reizen

Alle reizigers moeten uiterlijk 24 uur en niet later dan 12 uur voor vertrek online een Gezondheidsverklaring van de afdeling Publieke Gezondheid invullen. Dit is te downloaden op: https://www.bonairepublichealth.org

Bij het inchecken, instappen en de aankomst moeten reizigers de geprinte Gezondheidsverklaring, het resultaat van de coronatest en of een vaccinatiebewijs tonen.

Voor vertrek moeten reizigers geen klachten hebben die normaal zijn bij COVID -19 zoals: neusverkoudheid, keelpijn, hoesten, niezen, benauwdheid, verlies van reuk en smaak, verhoging, koorts. Reizigers moeten ook 14 dagen voor de reis geen direct contact hebben gehad met iemand die COVID -19 heeft.

Reizigers moeten zelf nagaan of hun ziektekostenverzekering de ziektekosten dekt tijdens hun verblijf op en ook mogelijke kosten in verband met COVID-19.

Ik heb COVID-19 gehad en ben hersteld. Wat zijn de voorwaarden om naar Bonaire te reizen?

Als je maximaal een half jaar geleden COVID hebt gehad, hoef je voor vertrek naar Bonaire niet te testen. Je moet wel een herstelbewijs hebben als bewijs dat je maximaal 6 maanden geleden positief testte op COVID-19 en nu niet meer besmettelijk bent.

Het schriftelijke herstelbewijs moet in het Nederlands of Engels zijn opgesteld. Het moet door een officiële medische organisatie worden afgegeven. Het herstelbewijs kan ook als QR-code in de CoronaCheck-app worden getoond.

Je moet binnen 24-12 uur voor vertrek naar Bonaire de Gezondheidsverklaring  invullen.

Wat zijn de voorwaarden voor reizigers tussen Bonaire and Curaçao en vice versa?

Reizigers van Curaçao naar Bonaire
Vanaf 12 november 2021 is Curaçao een laag risicoland voor Bonaire.
Voor informatie over de risicolanden en het reizen naar Bonaire: www.bonairecrisis.com/reizen

Reizigers die van Bonaire naar Curaçao reizen
Vanaf 18 oktober 2021 is Bonaire een zeer hoog risicoland voor Curaçao.
* Alle reizigers van 12 jaar en ouder moeten een PCR-test doen die binnen 48 uur voor vertrek is afgenomen.
Het testresultaat moet negatief zijn.
* Alle reizigers van 12 jaar en ouder moeten drie dagen na aankomst een antigeentest doen. Reizigers moeten minstens 48 uur voor vertrek een afspraak hiervoor maken.
Voor informatie over het reizen van Bonaire naar Curacao: https://gobiernu.cw/nl/corona-reizen-naar-curacao/

Aanvullende informatie
* Reizigers moeten alle gevraagde documenten bij vertrek en aankomst kunnen tonen
* Reizigers naar Bonaire moeten uiterlijk 24 uur en niet later dan 12 uur voor vertrek online een Gezondheidsverklaring van de afdeling Publieke Gezondheid invullen. De verklaring is te downloaden op www.bonairepublichealth.org
* Bij een heen en terugreis binnen 48 uur van Bonaire naar Aruba en Curaçao is het testresultaat van de test voor vertrek ook geldig voor de terugreis.
* Voor de reisvoorwaarden om met een boot van Bonaire naar Curaçao te reizen: https://gobiernu.cw/nl/corona-virus-nieuws/woensdag-9-juni-2021-mededelingen-evenementen/covid-mededelingen-9-juni-2021-302-2/ en op de website https://gobiernu.cw/nl/corona-reizen-naar-curacao/

Wat zijn de voorwaarden voor reizigers tussen Bonaire en Aruba en vice versa?

Reizigers die van Aruba naar Bonaire reizen
Vanaf 12 november 2021 is Aruba een laag risicoland voor Bonaire. Voor informatie over de risicolanden en het reizen naar Bonaire: www.bonairecrisis.com/reizen

Reizigers die van Bonaire naar Aruba reizen
Met ingang van 25 augustus 2021 geldt het volgende:
Voor alle reizigers van Bonaire naar Aruba van 12 jaar en ouder geldt dat de reiziger een PCR test moet doen.
*Het resultaat moet negatief zijn.
*De test moet binnen 72 uur voor vertrek worden afgenomen. Reizigers kunnen ook bij aankomst op het vliegveld van Aruba een PCR test doen.

Voor meer informatie over de reisvoorwaarden voor Aruba: https://www.aruba.com/nl/traveler-health-requirements

Aanvullende informatie:
* Bij een heen en terugreis binnen 48 uur van Bonaire naar Aruba of Curaçao is het testresultaat van de test voor vertrek ook geldig voor de terugreis naar Bonaire.
* Reizigers moeten alle gevraagde documenten bij vertrek en bij aankomst kunnen overleggen.
* Alle reizigers naar Bonaire moeten uiterlijk 24 uur en niet later dan 12 uur voor vertrek online een Gezondheidsverklaring van de afdeling Publieke Gezondheid invullen. Je kunt de verklaring downloaden op https://www.bonairepublichealth.org

Ik reis vanuit een zeer hoog risicoland naar Bonaire en moet me op dag 5 laten testen. Hoe gaat dat?

* De afspraak voor de test op dag 5 (de dag van aankomst is dag 0) regel je via het gezondheidsverklaringsformulier. Neem jouw gezondheidsverklaring geprint mee. Hierop staat de door jou gemaakte afspraak.

* De COVID-19 test wordt bij de teststraat van Publieke Gezondheid afgenomen.

* De test is gratis.

* Een medewerker van Publieke Gezondheid belt je zodra de testuitslag bekend is. Als je positief test, ga je in isolatie. Je krijgt uitgebreid informatie hierover.

* Als je je niet op de afgesproken dag laat testen, moet je de test betalen. Ook loop je het risico dat je thuis of op jouw vakantieadres in quarantaine moet.

Wat gebeurt er als een reiziger met een vervalst coronatestresultaat naar Bonaire komt?

Het is strafbaar om documenten dus ook testresultaten te vervalsen. Als blijkt dat een reiziger een vervalst testresultaat heeft, wordt aangifte gedaan bij de politie.
De reiziger loopt ook het risico om op eigen kosten in quarantaine of isolatie te gaan. Het aantal dagen is afhankelijk of iemand wel of niet besmet is.

De medewerkers van Publieke Gezondheid die de testresultaten controleren, weten heel goed hoe testresultaten van verschillende laboratoria eruit zien. Maar het kan altijd gebeuren dat een goede vervalsing over het hoofd wordt gezien. Dat is niet 100% te voorkomen. Reizigers moeten zich bewust zijn dat hun gedrag van invloed is op hun eigen gezondheid en die van toeristen en inwoners.

Kunnen passagiers bij aankomst op de luchthaven van Bonaire de antigeentest laten doen?

Ja, dat kan.
* Voor meer informatie over de antigeentest en hoe te reserveren kijk op https://www.bonairesafetravel.org/arrivalBonaire/
*Een passagier die positief test, moet op Bonaire verplicht in isolatie op het thuisadres of vakantieadres.

* Kijk voor meer informatie over het reizen naar Bonaire op www.bonairecrisis.com/reizen

Wat zijn de testvoorwaarden voor overstappende reizigers (transit) die naar Bonaire doorreizen?

Voor reizigers die transit/met een overstap naar Bonaire reizen, gelden de volgende regels en testvereisten:

* Voor reizigers die tijdens de tussenstop in het vliegtuig of op de airport blijven, blijven de voorwaarden van het land van herkomst geldig voor het vervolg van hun reis naar Bonaire.

* Wanneer het land van de tussenstop minstens 14 dagen wordt bezocht, gelden voor de reizigers alleen de voorwaarden van het land van de tussenstop, voor het vervolg van hun reis naar Bonaire.

* Voor reizigers die tijdens de tussenstop de airport verlaten en de douane & immigratie passeren, gelden zowel de voorwaarden van het land van herkomst als van de tussenstop, voor het vervolg van hun reis naar Bonaire. Als vanuit een van beide landen een testverplichting geldt bij aankomst op Bonaire, dan moet daaraan worden voldaan.
Reizigers die door omstandigheden niet aan deze voorwaarden kunnen voldoen om naar Bonaire te reizen, moeten meteen contact opnemen met traveltobonaire@bonairegov.com

.

Ik reis vanuit Nederland naar Bonaire. Kan ik de DCC-app gebruiken voor mijn corona testresultaat?

Ja. Reizigers uit Nederland kunnen het digitale coronabewijs (Digitaal Corona Certificaat, DCC) gebruiken voor hun reis naar Bonaire. Het advies aan reizigers is wel om het testresultaat uit te printen of digitaal bij zich te hebben. Dit voor het geval de DCC op Bonaire door technische problemen niet gelezen kan worden. Een reiziger die dan geen papieren of digitaal testresultaat heeft, moet zich toch nog laten testen of in quarantaine gaan.

Ik ben gevaccineerd. Moet ik dan nog steeds een corona-test doen voor mijn reis naar Bonaire?

Voor mensen die gevaccineerd zijn gelden soms anderen maatregelen dan de mensen die on(volledig) gevaccineerd zijn.

Kijk voor deze informatie op www.bonairecrisis.com/reizen

Wanneer ben ik volledig gevaccineerd, hoe bewijs ik dat als ik naar Bonaire reis?

Je bent volledig gevaccineerd:
* Als je twee keer bent geprikt met het vaccin van AstraZeneca, of Moderna of Pfizer, of één keer met het Janssenvaccin;
* Je de laatste prik minimaal 14 dagen geleden kreeg;
* Heb je corona gehad? Dan ben je volledig gevaccineerd bij 1 prik, dit staat op je vaccinatiebewijs.
* Bij vertrek of aankomst moet je het vaccinatiebewijs van je land overleggen als bewijs dat je volledig bent gevaccineerd.

Wat is een antigeentest en wanneer moet ik die laten afnemen?

Een antigeentest is een sneltest, de test geeft aan of er viruseiwitten in het slijm in de neus en keel zitten.

* De antigeentest wordt op het vliegveld van Bonaire afgenomen.
* Voor meer informatie en het reserveren van deze test kijk op https://www.bonairesafetravel.org/arrivalBonaire/
* De antigeentest kan ook bij aankomst op Bonaire zonder vooraf gemaakte afspraak worden geregeld en betaald. Het vooraf reserveren en betalen van de antigeentest is wel mogelijk maar niet verplicht.
*Een passagier die positief test, moet op Bonaire verplicht in isolatie op het thuisadres of vakantieadres.

* Voor meer informatie of deze test ook voor jou geldt, zie www.bonairecrisis.com/reizen

Waar kan ik de Gezondheidsverklaring vinden, en waar moet ik het inleveren?

Je kunt de Gezondheidsverklaring online invullen via https://bonairepublichealth.org/en/form
Doe dit uiterlijk 24 uur en niet later dan 12 uur voor vertrek naar Bonaire. Wanneer je deze hebt ingevuld, ontvang je een email met je ingevulde formulier en een welkomstbrief. In de brief staat handige informatie over COVID-19 op Bonaire. Als het nodig is, neemt de afdeling Publieke Gezondheid voor je vertrek contact met je op.

De gezondheidsverklaring geldt voor alle reizigers vanaf 0 jaar.

Je moet het ingevulde formulier uitprinten en bij je hebben.
Bij het inchecken moet je de Gezondheidsverklaring laten zien. Bij aankomst op Bonaire moet de verklaring aan een medewerker van Publieke Gezondheid worden getoond.
Je kan ook een kopie van de verklaring op je mobiele telefoon, tablet of computer bewaren. Maar Publieke Gezondheid heeft liever een uitgeprinte versie.

Mag ik met de boot naar Bonaire komen en wat zijn de voorwaarden?

Ja, je kunt per boot naar Bonaire komen.
Je vindt de informatie op www.bonairecrisis.com/reizen

Verder moet je ook aan de havenmeester van Bonaire toestemming vragen om binnen te varen. Daarvoor heb je de volgende documenten nodig:
1) Reservering bij de Marina van Bonaire;
2) MDH (Maritime Declaration of Health), je krijgt dit van de Marina nadat je een reservering hebt gemaakt;

Wat zijn de gevolgen als een reiziger of inwoner zich niet aan de opgelegde quarantaine houdt?

Als iemand zich niet aan de quarantaine houdt kan de Gezaghebber gebruik maken van artikel 35 van de Wet Publieke Gezondheid. De gezaghebber legt dan een ‘maatregel van quarantaine’ op. Dat is een besluit waarin staat waar de persoon in quarantaine moet gaan en aan welke regels hij/zij zich moet houden. De maatregel houdt in dat een persoon op de aangewezen plek vastzit. Een rechter controleert of er goede redenen zijn hiervoor.

Bonaire heeft sinds 19 mei reisadvies code geel. Wat betekent een geel reisadvies eigenlijk?

Een geel reisadvies voor Bonaire betekent dat reizen vanuit Europees Nederland naar Bonaire mogelijk is, maar dat er risico’s zijn.

Nederland geeft reisadviezen aan haar inwoners. Middels vier kleuren (Groen, Geel, Oranje en Rood) wordt aangegeven hoe veilig een land of gebied is. De reisadviezen zijn niet bindend.
Het blijft de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf om een reis wel of niet te laten doorgaan.

Weten wat de diverse reisadviezen/kleurcodes betekenen? Kijk op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/wat-betekenen-de-kleurcodes-bij-reisadviezen

Reizigers vanaf Bonaire

Moeten reizigers van Bonaire naar Nederland een coronabewijs tonen bij aankomst?

Met ingang van 8 augustus 2021 moeten reizigers van Bonaire naar Nederland van 12 jaar en ouder een ‘coronabewijs’ laten zien: een vaccinatiebewijs, een PCR-testbewijs of een Herstelbewijs.

Uitleg coronabewijs:

1. Het (vaccinatie)bewijs dat je volledig gevaccineerd bent, en dit kunt aantonen met een papieren QR-code of een QR-code die in de CoronaCheck-app getoond kan worden.

2. Of een papieren PCR-testbewijs van een test welke binnen 48 uur voor vertrek is afgenomen op Bonaire. De uitslag moet negatief zijn.

3. Of een Herstelbewijs , op papier of als QR code. Het herstelbewijs is een verklaring dat iemand minder dan 6 maanden geleden Covid-19 had en hersteld is. Dit bewijs is bij de afdeling Publieke Gezondheid, PG, aan te vragen, via 0800-0800. PG kan van het herstelbewijs ook een QR-code maken die in de CoronaCheck-app gezet kan worden.

Meer informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/bonaire/reizen/reisadvies#anker-coronavirus

Bedrijven die op Bonaire coronatests voor reizigers uitvoeren
*BonBida www.bonbida.com/covid-19-pcr-testing-on-bonaire
*Hestia (i.s.m. BonLab) www.bonairesafetravel.org
*BonLab www.bonairelab.org/
*Covid Test Bonaire https://coronatestbonaire.com/

Vanuit Bonaire kunnen mensen naar Nederland en andere landen reizen. Maar het is goed dat reizigers zich realiseren dat er in het buitenland besmettingen zijn. Publieke Gezondheid adviseert met klem dat reizigers zich aan de regels van hun bestemming houden.

De Nederlandse overheid adviseert reizigers om tijdens hun verblijf een zelftest te doen bij ontmoetingen met andere mensen.

Kan ik op Bonaire een vaccinatiebewijs (QR-code) krijgen voor mijn reis naar Europa? En kan deze QR-code ook in de Corona-app?

Je kunt via 0800-0900 een vaccinatiebewijs aanvragen als je volledig gevaccineerd bent. Dit bewijs is een papieren QR-code. Als je het bewijs aanvraagt krijg je een afspraak om het op te halen.
Bij het aanvragen en ophalen van de QR-code moet je de vaccinatiekaart en je paspoort bij de hand hebben.

Voor het reizen in Europa moet de QR code digitaal getoond kunnen worden. Het uploaden van de QR-code in de CoronaCheck app is nu ook mogelijk als je een volledig gevaccineerde inwoner van Bonaire bent. En dat kan nu ook met een sédula.
Je krijgt hiervoor de instructie op papier bij het ophalen van de papieren QR code.

Het callcenter 0800-0900 is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 – 12:00 uur en van 13:00 – 17:00 uur.
Het kan zijn dat buitenlandse nummers geen contact krijgen met 0800-0900. Je kunt dan tijdens kantooruren bellen naar +599 715 5390.

Gevaccineerde inwoners van Bonaire die nu in Nederland zijn en geen QR code hebben, kunnen de code bij de GGD in Utrecht aanvragen. Dat kan tijdens kantooruren op het nummer 030 – 8002899.

Ik wil voor een dag heen en terug naar Aruba of Curaçao reizen, is de negatieve PCR-test die is afgenomen op Bonaire dan ook te gebruiken voor mijn terugreis naar Bonaire?

Ja, Bij een heen en terugreis binnen 48 uur van Bonaire naar Aruba of Curaçao is het testresultaat van de test voor vertrek ook geldig voor de terugreis naar Bonaire.

Voor meer informatie of deze test ook voor jou geldt, zie www.bonairecrisis.com/reizen

Waar op Bonaire kunnen toeristen en bewoners zich op corona laten testen, voor hun reis naar het buitenland?

Als je een testresultaat nodig hebt voor je reis naar het buitenland, dan kan dat op Bonaire bij een aantal commerciële partijen.

De afdeling Publieke Gezondheid test je alleen als je symptomen hebt.

Wat is het advies dat Publieke Gezondheid geeft aan mensen die vanuit Bonaire naar Nederland of andere landen reizen?

Er kan naar Nederland en andere landen gereisd worden vanuit Bonaire. Maar het is goed je te realiseren dat je naar een gebied gaat met veel besmettingen. Zeker als je in regio’s verblijft waar een groot aantal besmette personen zijn, zoals de grote steden in het westen van Nederland, maar ook in andere gebieden en landen is de kans op besmetting groter dan op Bonaire.
Publieke Gezondheid wil u dan ook met klem adviseren om je aan de regels te houden van het land waar je naar toe reist. Je wilt immers niet ziek worden tijdens je reis of in isolatie moeten vanwege een besmetting.
Evenmin wil je het virus straks mee terug nemen naar Bonaire. Houd je daarom aan alle landelijke en regionale maatregelen en adviezen.