Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Deel deze pagina

Q&A’s reizigers

Laatste update: 15 april 2021

Deze informatie is opgesteld door het openbaar lichaam Bonaire in samenwerking met de afdeling Publieke Gezondheid en andere instanties.

De lijst wordt voortdurend bijgehouden. De ontwikkelingen rondom COVID-19 zijn onvoorspelbaar, situaties, regels en voorwaarden kunnen ieder moment veranderen. Voor het laatste nieuws verwijzen we je naar de persberichten van het OLB op hun Facebookpagina. Heb je een vraag die nog niet in de lijst is opgenomen? Mail je vraag dan naar info@bonairegov.com

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie van de lijst met Q&A.

Reizigers naar Bonaire

Wat zijn de voorwaarden voor reizen naar Bonaire? EEN OVERZICHT.

Voor passagiers uit deze landen gelden geen voorwaarden om naar Bonaire te reizen:
Australië, China, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Saba, Sint Eustatius, Thailand, IJsland, Zuid-Korea

Voor passagiers uit landen die niet hierboven worden genoemd geldt:
Ben je 13 jaar en ouder, dan kan je alleen naar Bonaire reizen met een negatieve coronatest.
De resultaten van deze testen worden op Bonaire geaccepteerd:

1. Een negatief PCR of NAAT-testresultaat, afgenomen max 24 uur voor vertrek ¹⁾
of
2. Een negatief PCR-testresultaat, afgenomen max 72 uur voor aankomst, én een negatief Antigeen testresultaat afgenomen max 24 uur voor vertrek ¹⁾

NAAT is een groepsnaam voor testen, waaronder de volgende tests vallen: mPOCT, NAAT, PCR of RT PCR, LAMP en TMA.

¹⁾ Het aantal uren gerekend vanuit het vertrekland (of een eventuele tussenstop) naar Bonaire.

*De negatieve uitslag van de testen moet bekend zijn voor vertrek, anders kan je niet vliegen. De luchtvaartmaatschappij zal je hiernaar vragen.
Bij aankomst zonder negatief testresultaat moet je direct 10 dagen op eigen kosten in quarantaine op een door de gezaghebber aangewezen locatie.

* Voor reizigers uit Latijns-Amerika, Suriname, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika geldt met ingang van 8 april een aanvullende maatregel. Namelijk dat ze bij aankomst op Bonaire 10 dagen op eigen kosten op een centrale locatie in quarantaine moeten. Hiervoor is op Bonaire 1 locatie aangewezen: Buddy Dive Resort. Voor reservering: mail je gegevens, dag van aankomst en het aantal personen naar publichealth@bonairegov.com

* Na 5 dagen kan je op eigen kosten een PCR-test laten afnemen. Het testresultaat kan je mailen naar publichealth@bonairegov.com Hierna informeert een medewerker van Publieke Gezondheid je of je uit quarantaine kunt.

* De extra voorwaarden gelden ook voor reizigers die 14 dagen voor hun aankomst op Bonaire, in een van de landen waren die hierboven worden genoemd.

*De aanvullende maatregel voor reizigers uit Latijns-Amerika geldt voor de volgende landen:
Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.

*Wil je weten welke landen van de wereld wel/niet tot de hoog risicolanden behoren?
Kijk dan op de website https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/inreizen-doorreizen-nederland-en-het-eu-inreisverbod/veilige-landen

*Alle reizigers, vanaf 0 jaar, moeten uiterlijk 72 uur en niet later dan 48 uur voor vertrek een Gezondheidsverklaring van de afdeling Publieke Gezondheid invullen. Dat kan op https://www.bonairepublichealth.org
Bij het inchecken, instappen en de aankomst op Bonaire, moeten de geprinte Gezondheidsverklaring en het resultaat van de coronatest worden getoond.

* Bij vertrek naar Bonaire moeten reizigers geen klachten hebben die te maken kunnen hebben met COVID-19 zoals: neusverkoudheid, keelpijn, hoesten, niezen, benauwdheid, verlies van reuk en smaak, verhoging, koorts. Reizigers moeten ook 14 dagen voor de reis geen direct contact hebben gehad met een iemand die COVID -19 heeft.

* Je kan in Nederland op verschillende plaatsen een coronatest doen. Op deze link vind je alle plaatsen voor coronatesten buiten Nederland https://www.netherlandsworldwide.nl/documents/frequently-asked-questions/where-can-i-get-a-pcr-or-rapid-test-outside-the-netherlands

* Bonaire adviseert reizigers om te controleren of hun ziektekostenverzekering de ziektekosten dekt tijdens hun verblijf op het eiland, ook in relatie tot COVID-19.
Nederlandse reizigers kunnen voor de meest actuele situatie en -reisinformatie kijken op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadvies-caribisch-deel-van-het-koninkrijk

 

ReizenNaarBonaire-1080x1920

Wat zijn vanaf 8 april 2021 de voorwaarden voor reizigers uit deze hoog risicolanden Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Colombia, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika , om naar Bonaire te vliegen?

Reis je vanaf 8 april 2021 vanuit deze landen naar Bonaire, en ben je 13 jaar of ouder, dan gelden er extra voorwaarden.
De landen die hierboven worden genoemd zijn landen waarvoor een vliegverbod geldt voor rechtstreekse vluchten naar Bonaire. In deze landen is er een verhoogde kans op de Braziliaanse variant van het coronavirus. Daarom neemt Bonaire extra maatregelen.

Let op: de extra voorwaarden gelden ook als je via een overstap naar Bonaire reist. De extra voorwaarden gelden ook voor reizigers die 14 dagen voor hun aankomst op Bonaire, in een van de landen waren die hierboven worden genoemd.

Voor je reis naar Bonaire moet je hebben:

1. Een negatief PCR of NAAT-testresultaat, afgenomen max 24 uur voor vertrek ¹⁾
of
2. Een negatief PCR-testresultaat, afgenomen max 72 uur voor vertrek, én een negatief Antigeen testresultaat afgenomen max 24 uur voor vertrek ¹⁾

NAAT is een groepsnaam voor testen, waaronder de volgende tests vallen: mPOCT, NAAT, PCR of RT PCR, LAMP en TMA.

¹⁾ Het aantal uren gerekend vanuit vertrekland (of een eventuele tussenstop) naar Bonaire.

* Verder moet je bij aankomst op Bonaire 10 dagen op eigen kosten in centrale quarantaine.
Hiervoor is op Bonaire 1 locatie aangewezen: Buddy Dive Resort. Voor reservering: mail je gegevens, dag van aankomst en het aantal personen naar publichealth@bonairegov.com

* Na 5 dagen kan je op eigen kosten een PCR-test laten afnemen. Het testresultaat kan je mailen naar publichealth@bonairegov.com Daarna informeert een medewerker van Publieke Gezondheid je of je uit de quarantaine kunt.

* Ook moeten alle reizigers uiterlijk 72 uur en niet later dan 48 uur voor vertrek online een Gezondheidsverklaring van de afdeling Publieke Gezondheid ingevuld hebben. Je kunt de verklaring downloaden op https://www.bonairepublichealth.org
Hierop moet worden aangegeven wanneer je de afgelopen 14 dagen voor aankomst op Bonaire in een van de genoemde landen bent geweest.

ReizennaarBonaire-NL (1)

Passagiers uit welke landen kunnen nu naar Bonaire vliegen?

Er geldt momenteel een vliegverbod voor de volgende landen: Zuid-Amerika, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Kaapverdië en de Dominicaanse Republiek.

Passagiers uit alle andere landen van de wereld kunnen naar Bonaire reizen. Rechtstreekse vluchten tussen Bonaire, de Verenigde Staten en Canada bijvoorbeeld zijn dus weer mogelijk.

Alle inreisvoorwaarden lees je in de Q&A “Wat zijn de voorwaarden voor reizen naar Bonaire” ook op deze pagina.

Ik ben gevaccineerd. Moet ik dan nog steeds een corona-test doen voor mijn reis naar Bonaire?

Ja. Voor je reis naar Bonaire moet je dan nog steeds een negatief corona-testresultaat hebben om te kunnen reizen.

Een vaccinatie zorgt ervoor dat je minder ziek wordt als je met het coronavirus besmet raakt. Het is nog onbekend of iemand die gevaccineerd is het virus toch kan verspreiden. Daarom wordt het zekere voor het onzekere genomen. En gelden voor gevaccineerde reizigers voorlopig dezelfde maatregelen als voor mensen die niet zijn gevaccineerd.

Lees verder alle voorwaarden op de Q&A “voorwaarden voor reizen naar Bonaire” ook op de pagina.

Ik ben gevaccineerd en reis vanuit een Latijns- Amerikaans land naar Bonaire. Moet ik op Bonaire nu toch in quarantaine?

Tot nu toe is er onvoldoende bewijs dat gevaccineerde mensen het virus niet op anderen kunnen overdragen. Daarom moeten op Bonaire gevaccineerde mensen zich aan dezelfde (quarantaine)regels houden als niet gevaccineerde mensen.

Kan ik nu ook met een negatieve NAAT-test naar Bonaire reizen?

Ja, dat is mogelijk.
Tot voor kort moest je als reiziger van 13 jaar en ouder vanuit een hoog risicogebied, de negatieve resultaten van de PCR test en de antigeen test bij aankomst op Bonaire tonen. Vanaf 3 maart is het voldoende om 1 negatief resultaat van een test te tonen en wel de NAAT test, die maximaal 24 uur voor vertrek is afgenomen.

* Reizigers van 13 jaar en ouder kunnen voortaan ook alleen de NAAT test doen in plaats van de PCR test en de antigeen test die eerst nodig was.
* De NAAT test moet maximaal 24 uur voor vertrek naar Bonaire worden afgenomen.
* NAAT is een groepsnaam voor testen, hieronder vallen de volgende tests : mPOCT, NAAT, PCR of RT PCR, LAMP en TMA

* Lees de verdere voorwaarden voor het reizen naar Bonaire in de Q&A “Wat zijn de voorwaarden voor reizen naar Bonaire”.

Wat is een antigeentest en wanneer moet ik die laten afnemen?

Een antigeentest is een sneltest, de test geeft aan of er viruseiwitten in het slijm in de neus en keel zitten.

De sneltest is verplicht voor reizigers vanaf 13 jaar uit hoog risicolanden. Waaronder Latijns-Amerika, de Verenigde Staten, Canada en de Dominicaanse Republiek. En Nederland vanaf 10 februari 2021.
*Reizigers vanuit een hoog risicoland moeten maximaal 24 uur voor vertrek (vanuit het hoog risicoland of indien mogelijk- een tussenstop naar Bonaire) de sneltest doen.

* Reizigers van 13 jaar en ouder kunnen voortaan ook alleen de NAAT test doen in plaats van de PCR test en de antigeen test die eerst nodig was.
* De NAAT test moet maximaal 24 uur voor vertrek naar Bonaire worden afgenomen.
* NAAT is een groepsnaam voor testen, hieronder vallen de volgende tests : mPOCT, NAAT, PCR of RT PCR, LAMP en TMA

Meer informatie over de voorwaarden om naar Bonaire te reizen lees je in de Q&A “Wat zijn de voorwaarden voor reizen naar Bonaire”.

Waar kan ik de Gezondheidsverklaring vinden, en waar moet ik het inleveren?

Je kunt de Gezondheidsverklaring online invullen via https://bonairepublichealth.org/en/form
Doe dit uiterlijk 72 uur en niet later dan 48 uur voor vertrek naar Bonaire. Wanneer je deze hebt ingevuld, ontvang je een email met je ingevulde formulier en een welkomstbrief. In de brief staat handige informatie over COVID-19 op Bonaire. Als het nodig is, neemt de afdeling Publieke Gezondheid voor je vertrek contact met je op.

De gezondheidsverklaring geldt voor alle reizigers vanaf 0 jaar.

Je moet het ingevulde formulier uitprinten en bij je hebben.
Bij het inchecken moet je de Gezondheidsverklaring laten zien. Bij aankomst op Bonaire moet de verklaring aan een medewerker van Publieke Gezondheid worden getoond.
Je kan ook een kopie van de verklaring op je mobiele telefoon, tablet of computer bewaren. Maar Publieke Gezondheid heeft liever een uitgeprinte versie.

Waar kan ik teruglezen wat een hoog-risicoland en een laag-risicoland is voor mijn reis naar Bonaire?

Wil je weten welke landen niet onder de hoog-risicolanden behoren? Kijk op de website https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/inreizen-doorreizen-nederland-en-het-eu-inreisverbod/veilige-landen
* Reis je vanuit een hoog-risicoland naar Bonaire dan moet je naast een PCR-test ook een antigeentest doen. Of een NAAT-test.
* Lees hiervoor de voorwaarden van je reis in de Q&A “wat zijn de voorwaarden reizen naar Bonaire”.

Voor mijn reis naar Bonaire mag mijn PCR-test bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. Maar hoe zit het met het tijdverschil?

De tijd tussen het moment dat bijvoorbeeld de PCR-test is afgenomen en de aankomst op Bonaire, mag maximaal 72 uur zijn.
Het tijdverschil heeft hierop geen invloed.
Een voorbeeld:
Je aankomst op Bonaire is gepland op zaterdag 16.00 uur plaatselijke tijd op Bonaire. In Nederland is het dan 6 uur later, dus zaterdag 22.00 uur. Van daaruit bereken je de maximale geldigheid van de PCR-test. En die mag dan niet eerder zijn afgenomen dan 72 uur, dus de woensdag ervoor om 22.00 uur.

Kunnen mensen met een negatieve corona- test alsnog naar Bonaire afreizen vanuit Nederland, nu Bonaire reisadvies code oranje heeft?

Niet noodzakelijke reizen vanuit Europees Nederland naar Caribisch Nederland worden afgeraden.
Als een reiziger wel naar Bonaire komt, moet ten alle tijden een negatieve corona-test worden overlegd.

Reizigers dienen te voldoen aan de inreisvoorwaarden van Bonaire. Wat deze voorwaarden zijn, lees je in de Q&A “Wat zijn de voorwaarden voor reizen naar Bonaire?”.

Hoe groot is het percentage passagiers uit Nederland dat naar Bonaire komt met een negatief resultaat van de corona test?

Sinds de verplichting om te testen is ingevoerd, is dat percentage bijna 100. Het betekent dat bijna alle passagiers uit Nederland die hier aankomen zijn getest. En dat ze niet besmet zijn met het virus. Een enkeling neemt de quarantaine voor lief en laat zich niet testen. Maar bijna iedereen doet dat wel. Mensen die positief testen mogen uiteraard niet vliegen.

Wat houdt de BES-bubble eigenlijk in?

Een bubble is een gebied waarbinnen je veilig kunt reizen. Je kunt veilig onderling vanuit de BES-eilanden heen en weer reizen. Reizigers uit Saba of Sint Eustatius die naar Bonaire reizen, kunnen dat via Curaçao doen. Zij kunnen op Curaçao in transito blijven.
Daarnaast is er vanaf 1 december tijdelijk een rechtstreekse vliegverbinding tussen Sint Eustatius en Bonaire. Winair voert deze vlucht op dinsdag uit.

Reizigers uit Saba en Sint Eustatius hoeven geen PCR-test, een antigeentest of een NAAT-test te doen alvorens Bonaire binnen te reizen. Reizigers uit Saba en Sint Eustatius die naar Bonaire komen, moeten wel een online gezondheidsverklaring invullen. De verklaring moet uiterlijk 72 uur en niet later dan 48 uur voor vertrek naar Bonaire worden ingevuld. Ze kunnen het formulier downloaden op https://www.bonairepublichealth.org

Verdere actuele regels voor het reizen naar Sint Eustatius, leest u op https://www.statiagovernment.com/key-topics/covid-19/travel-policy
Reizigers die vanuit Sint Eustatius door willen reizen naar Saba, lezen hier de actuele regels van het eiland Saba; http://www.sabatourism.com/entry-saba
Reizigers worden geadviseerd zich goed te laten informeren door hun reisverzekering over de dekking van hun reis naar Sint Eustatius/Saba.

Mag ik met de boot vanuit Curacao naar Bonaire komen?

Ja, je kunt vanuit of via Curaçao per boot naar Bonaire komen. Er gelden hiervoor dezelfde regels als voor reizigers die met het vliegtuig naar Bonaire komen.
Je vindt de informatie bij Q&A: Passagiers uit welke landen kunnen nu naar Bonaire vliegen?”.
Je moet ook aan de havenmeester van Bonaire toestemming vragen om binnen te varen. Daarvoor heb je de volgende documenten nodig:
1) Reservering bij de Marina van Bonaire;
2) MDH (Maritime Declaration of Health), je krijgt dit van de Marina nadat je een reservering hebt gemaakt;
3) Gezondheidsverklaring van de afdeling Publieke Gezondheid Bonaire. Deze Gezondheidsverklaring dien je uiterlijk 72 uur en niet later dan 48 uur voor vertrek naar Bonaire online in te vullen. Je kunt het formulier downloaden op https://www.bonairepublichealth.org ;
4) Bij aankomst moet je het bewijs overleggen van een negatief PCR-testresultaat én een negatief Antigeen testresultaat.
* De PCR-test (afname) mag bij aankomst op Bonaire niet ouder zijn dan 72 uur. En vanaf 8 april 2021 ook een Antigeentest (sneltest). Deze moet maximaal 24 uur voor vertrek naar Bonaire worden afgenomen.
* Of een negatief PCR of NAAT-testresultaat, afgenomen max 24 uur voor vertrek
Dit geldt ook voor alle passagiers van 13 jaar en ouder.
Als je dat niet kan, dan word je niet toegelaten op Bonaire en zal je terug moeten varen.

Zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat een reiziger met een vervalste corona-test Bonaire binnen komt?

De medewerkers van Publieke Gezondheid die op de luchthaven controleren, weten heel goed hoe het testresultaat van verschillende laboratoria eruit zien. Maar het kan altijd gebeuren dat een goede vervalsing over het hoofd wordt gezien. Dat is niet 100% te voorkomen. Het vervalsen van documenten, dus ook corona-testresultaten, is strafbaar. Als blijkt dat iemand een vervalst testresultaat heeft overlegd, wordt hiervan aangifte gedaan bij de politie. We hopen dat reizigers zich bewust zijn dat hun gedrag van invloed is op hun eigen gezondheid en de gezondheid van de toeristen en bewoners van Bonaire.

Wat zijn de gevolgen als een reiziger of inwoner zich niet aan de opgelegde quarantaine houdt?

Als iemand zich niet aan de quarantaine houdt kan de Gezaghebber gebruik maken van artikel 35 van de Wet Publieke Gezondheid. De gezaghebber legt dan een ‘maatregel van quarantaine’ op. Dat is een besluit waarin staat waar de persoon in quarantaine moet gaan en aan welke regels hij/zij zich moet houden. De maatregel houdt in dat een persoon op de aangewezen plek vastzit. Een rechter controleert of er goede redenen zijn hiervoor.

Wat zijn de regels voor passagiers die in transit met hun vliegtuig landen op Bonaire?

Zolang de passagier aan boord kan blijven, gelden de regels van de eindbestemming.  Als de tussenstop langer duurt en aan de passagiers wordt gevraagd om uit te stappen en in de vertrekhal plaats te nemen tot vertrek naar de volgende locatie, gelden de regels van het vliegveld (zie het protocol van Flamingo International Airport). Indien, door onvoorziene omstandigheden, iemand toch op Bonaire moet blijven, dan gelden de regels zoals voor inreizenden die uit niet-veilige gebieden naar Bonaire komen: de afdeling Publieke Gezondheid zal je daarover dan informeren. Tijdens de vlucht gelden natuurlijk de hygiëne regels van de vliegmaatschappij.

Bonaire heeft sinds 15 december reisadvies code oranje. Wat betekent een oranje reisadvies eigenlijk?

Een oranje reisadvies voor Bonaire betekent dat niet noodzakelijke reizen vanuit Europees Nederland naar Caribisch Nederland worden afgeraden.
Nederland geeft reisadviezen aan haar inwoners. Middels vier kleuren (Groen, Geel, Oranje en Rood) wordt aangegeven hoe veilig een land of gebied is. De reisadviezen zijn niet bindend.
Het blijft de verantwoordelijkheid van de reiziger zelf om een reis wel of niet te laten doorgaan.

Weten wat de diverse reisadviezen/kleurcodes betekenen? Kijk op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/wat-betekenen-de-kleurcodes-bij-reisadviezen

Word ik op het vliegveld van Bonaire getest?

Nee. Je wordt niet op het vliegveld getest. Indien de afdeling Publieke Gezondheid het nodig acht dat je bij binnenkomst een test ondergaat, dan zullen zij op dat moment bepalen waar de test uitgevoerd zal worden.

Reizigers vanaf Bonaire

Moeten reizigers die van Bonaire naar Nederland reizen, een negatieve corona-test overleggen?

Ja, met ingang van zaterdag 20 maart 08:00 uur moeten reizigers vanuit Bonaire naar Nederland bij vertrek een negatief coronatest-resultaat kunnen laten zien.
Met ingang van donderdag 18 maart worden reizigers vanuit Bonaire dringend verzocht om bij aankomst in Nederland 10 dagen in (thuis)quarantaine te gaan. Op dag 5 van de quarantaine mag je je bij de GGD laten testen. Bij een negatief testresultaat eindigt de quarantaineperiode.

Dit geldt voor reizigers van 13 jaar en ouder.

De coronatests voor reizigers van Bonaire naar Nederland:
1. Een negatief NAAT-testresultaat.
of
2. Een negatief PCR-testresultaat én een negatief Antigeen testresultaat.

1. De NAAT test moet maximaal 24 uur voor vertrek naar Nederland worden afgenomen.
(NAAT is een groepsnaam voor testen, waaronder de volgende tests vallen: mPOCT, NAAT, PCR of RT PCR, LAMP en TMA)
2 De PCR-test (afname) mag bij aankomst in Nederland niet ouder zijn dan 72 uur.
De Antigeentest (sneltest) moet maximaal 24 uur voor vertrek naar Nederland worden afgenomen.

Bedrijven die op Bonaire coronatests voor reizigers uitvoeren:

  • BonBida www.bonbida.com/covid-19-pcr-testing-on-bonaire
  • Hestia (i.s.m. BonLab) www.bonairesafetravel.org
  • BonLab www.bonairelab.org/
  • Covid Test Bonaire (alleen antigeentest) https://coronatestbonaire.com/

De afdeling Publieke Gezondheid test je alleen als je symptomen hebt.

Met ingang van 18 maart 2021 08:00 uur moeten reizigers vanuit Bonaire bij aankomst in Nederland ook 10 dagen in (thuis)quarantaine.
Op dag 5 van je quarantaine kan je je laten testen. Als de coronatest negatief is, eindigt je quarantaineperiode na 5 dagen..

Zie de informatie op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/bonaire/reizen/reisadvies#anker-coronavirus

Vanuit Bonaire kunnen mensen naar Nederland en andere landen reizen. Maar het is goed je te realiseren dat je naar een gebied gaat met ook veel besmettingen. Publieke Gezondheid adviseert je dan ook met klem om je aan de regels te houden van het land waar je naar toe reist.

Als ik wil reizen, en ik ben al gevaccineerd, moet ik me dan nog steeds laten testen?

Ja. Voor mensen die gevaccineerd zijn, gelden voorlopig dezelfde maatregelen als de mensen die niet zijn gevaccineerd.
Dit komt omdat het nog niet bekend is of iemand die gevaccineerd is, het coronavirus kan verspreiden.

Waar op Bonaire kunnen toeristen en bewoners zich op corona laten testen, voor hun reis naar het buitenland?

Als je een testresultaat nodig hebt voor je reis naar het buitenland, dan kan dat op Bonaire bij een aantal commerciële partijen.

De afdeling Publieke Gezondheid test je alleen als je symptomen hebt.

Wat is het advies dat Publieke Gezondheid geeft aan mensen die vanuit Bonaire naar Nederland of andere landen reizen?

Er kan naar Nederland en andere landen gereisd worden vanuit Bonaire. Maar het is goed je te realiseren dat je naar een gebied gaat met veel besmettingen. Zeker als je in regio’s verblijft waar een groot aantal besmette personen zijn, zoals de grote steden in het westen van Nederland, maar ook in andere gebieden en landen is de kans op besmetting groter dan op Bonaire.
Publieke Gezondheid wil u dan ook met klem adviseren om je aan de regels te houden van het land waar je naar toe reist. Je wilt immers niet ziek worden tijdens je reis of in isolatie moeten vanwege een besmetting.
Evenmin wil je het virus straks mee terug nemen naar Bonaire. Houd je daarom aan alle landelijke en regionale maatregelen en adviezen.

Kan ik voor een short stay (maximaal 1 overnachting) heen en weer naar Curaçao reizen zonder dat ik een PCR-test voor de terugreis naar Bonaire hoef te doen?

Nee, dit is met ingang van 8 maart 2021 niet meer mogelijk.

Kan ik naar Curaçao reizen en wat zijn de voorwaarden?

Met het oog op de besmettingen is het advies voor reizigers vanaf Bonaire om alleen naar Curaçao te reizen als dat nodig is.

Je kunt naar Curaçao reizen. Let wel, vanaf 23 maart 2021 moeten reizigers van 7 jaar en ouder vanuit Bonaire een PCR test doen als ze naar Curaçao gaan. Het resultaat moet negatief zijn. De test moet uiterlijk 72 uur voor vertrek worden afgenomen. Reizigers kunnen ook bij aankomst op het vliegveld van Curaçao een PCR test doen.
Meer informatie over de reisvoorwaarden van Curaçao vind je op: https://gobiernu.cw/nl/corona-reizen-naar-curacao/

Er gelden ook regels als je van of via Curaçao naar Bonaire reist.
Ben je 13 jaar en ouder, dan kan je alleen naar Bonaire reizen met een negatieve coronatest.
Corona-testen voor reizigers naar Bonaire zijn:
1. Een negatief PCR of NAAT-testresultaat, afgenomen max 24 uur voor vertrek
of
2. Een negatief PCR-testresultaat, afgenomen max 72 uur voor aankomst, én vanaf 8 april 2021 een negatief Antigeen testresultaat afgenomen max 24 uur voor vertrek
(NAAT is een groepsnaam voor testen, waaronder de volgende tests vallen: mPOCT, NAAT, PCR of RT PCR, LAMP en TMA)

Reizigers moeten het testresultaat bij vertrek en bij aankomst kunnen overleggen.

Ook moet uiterlijk 72 uur en niet later dan 48 uur voor vertrek online een Gezondheidsverklaring van de afdeling Publieke Gezondheid ingevuld zijn. Je kunt de verklaring downloaden op https://www.bonairepublichealth.org

Reizigers dienen te voldoen aan de inreisvoorwaarden van Bonaire. Wat deze voorwaarden zijn, lees je in de Q&A “Wat zijn de voorwaarden voor reizen naar Bonaire?”.

Kan ik nu naar Aruba reizen en wat zijn de voorwaarden?

Met het oog op de besmettingen is het advies voor reizigers vanaf Bonaire om alleen naar Aruba te reizen als dat nodig is.
Je kunt naar Aruba reizen. Let wel, vanaf 5 januari 2021 moeten reizigers vanuit Bonaire een PCR test doen als ze naar Aruba gaan. Het resultaat moet negatief zijn. De test moet uiterlijk 72 uur voor vertrek worden afgenomen. Reizigers kunnen ook bij aankomst op het vliegveld van Aruba een PCR test doen.
Voor meer informatie over de reisvoorwaarden voor Aruba: https://www.aruba.com/nl/safe-travels-to-aruba

Er gelden ook regels als je van of via Aruba naar Bonaire reist.
Ben je 13 jaar en ouder, dan kan je alleen naar Bonaire reizen met een negatieve coronatest.
Coronatesten voor reizigers naar Bonaire zijn:
1. Een negatief PCR of NAAT-testresultaat, afgenomen max 24 uur voor vertrek
of
2. Een negatief PCR-testresultaat, afgenomen max 72 uur voor aankomst, én vanaf 8 april 202 een negatief Antigeen testresultaat afgenomen max 24 uur voor vertrek

NAAT is een groepsnaam voor testen, waaronder de volgende tests vallen: mPOCT, NAAT, PCR of RT PCR, LAMP en TMA.

Reizigers moeten het testresultaat bij vertrek en bij aankomst kunnen overleggen.

Ook moet uiterlijk 72 uur en niet later dan 48 uur voor vertrek online een Gezondheidsverklaring van de afdeling Publieke Gezondheid ingevuld zijn. Je kunt de verklaring downloaden op https://www.bonairepublichealth.org

Reizigers dienen te voldoen aan de inreisvoorwaarden van Bonaire. Wat deze voorwaarden zijn, lees je in de Q&A “Wat zijn de voorwaarden voor reizen naar Bonaire?”.

Ik wil voor een paar dagen naar Aruba of Curaçao reizen, is een PCR-test die is afgenomen op Bonaire dan ook te gebruiken voor mijn terugreis naar Bonaire?

Nee. Ook al ben je binnen 72 uur weer op Bonaire. Als je naar Bonaire reist, moet je een PCR test tonen van buiten het eiland.

Lees verder alle voorwaarden op de Q&A “Voorwaarden voor reizen naar Bonaire” ook op de pagina.

Kan ik ook rechtstreeks naar Sint Eustatius vliegen? En wat zijn de inreismaatregelen voor mijn reis?

Ja, er is een tijdelijke rechtstreekse vliegverbinding opgezet tussen Bonaire en Sint Eustatius.
De vlucht wordt uitgevoerd door WinAir en vliegt vanaf 1 december 2020 iedere dinsdag. Het vliegtuig, met daarin plek voor 40 personen, vertrekt om 09:15 uur uit Sint Eustatius en om 12:00 uur vanuit Bonaire. De vlucht duurt ongeveer 2 uur. Saba en Sint Eustatius zijn onderling bereikbaar volgens het reguliere vluchtschema van WinAir.
Zo zijn alle eilanden in Caribisch Nederland met elkaar verbonden.
Reizigers moeten zich altijd houden aan de inreismaatregelen die op de eilanden van kracht zijn.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken benadrukt dat het gaat om een tijdelijke oplossing om inwoners te helpen. Zoals studenten, zakelijke reizigers en mensen die de eilanden bezoeken voor familieaangelegenheden. Iedere twee weken wordt de situatie geëvalueerd en bekeken of de vluchten worden voortgezet.

Reizigers uit Saba en Sint Eustatius hoeven geen PCR-test of een antigeentest te doen alvorens Bonaire binnen te reizen.

Reizigers uit Saba en Sint Eustatius die naar Bonaire komen, moeten wel een online gezondheidsverklaring invullen. De verklaring moet uiterlijk 72 uur en niet later dan 48 uur voor vertrek naar Bonaire worden ingevuld. Reizigers kunnen het formulier downloaden op https://www.bonairepublichealth.org
Lees voor een goede voorbereiding van uw reis en wat de inreisvoorwaarden zijn, de actuele regels voor het reizen naar Sint Eustatius op https://www.statiagovernment.com/key-topics/covid-19/travel-policy
Reizigers die vanuit Sint Eustatius door willen reizen naar Saba, lezen hier de voorwaarden en de actuele regels van het eiland Saba; http://www.sabatourism.com/entry-saba
Reizigers worden geadviseerd zich goed te laten informeren door hun reisverzekering over de dekking van hun reis naar Sint Eustatius/Saba.