Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Q&A’s medisch

Laatste update: 19 mei 2022

Deze informatie is opgesteld door het openbaar lichaam Bonaire in samenwerking met de afdeling Publieke Gezondheid en andere instanties.

De lijst wordt voortdurend bijgehouden. De ontwikkelingen rondom COVID-19 zijn onvoorspelbaar, situaties, regels en voorwaarden kunnen ieder moment veranderen. Voor het laatste nieuws verwijzen we je naar de persberichten van het OLB op hun Facebookpagina. Heb je een vraag die nog niet in de lijst is opgenomen? Mail je vraag dan naar traveltobonaire@bonairegov.com

Er kunnen geen rechten worden ontleend aan de informatie van de lijst met Q&A.

Testen en testbeleid

De uitslag van mijn zelftest is positief. Wat nu?

Laat je zo snel mogelijk opnieuw testen bij Publieke Gezondheid!

 1. Bel voor een testafspraak het gratis nummer 0800-0800. Het nummer is bereikbaar op maandag tot en met zaterdag van 08.00-17.00 uur en op zondag van 08.00 – 16.00 uur.
 2. Ga in isolatie en breng je huisgenoten en nauwe contacten op de hoogte dat je waarschijnlijk COVID-19 hebt. Zij moeten in quarantaine.

Waarom?

 • De uitslag van de zelftest kan positief zijn terwijl je niet besmet bent. Een PCR-test is betrouwbaarder dan een zelftest. Als je je opnieuw laat testen bij Publieke Gezondheid voorkom je dat je voor niks in isolatie gaat. En dat jouw huisgenoten en nauwe contacten zonder reden in quarantaine zitten.
 • Met alleen een positieve zelftest krijg je geen herstelbewijs. Een herstelbewijs heb je nodig om te kunnen reizen na een COVID-19 besmetting.

Kijk voor meer informatie over isolatie en quarantaine op: www.bonairecrisis.com/covid-19-informatie/

Wanneer kan ik geen zelftest afnemen?

Als je een kwetsbare gezondheid hebt of ernstig ziek bent;
Als je werkt met mensen die een kwetsbare gezondheid hebben of ernstig ziek zijn;
Als je contact hebt met mensen die een kwetsbare gezondheid hebben of ernstig ziek zijn;
Als je in quarantaine zit. Je kunt alleen uit quarantaine door een PCR-test te doen bij Publieke gezondheid. De PCR-test doe je op de 5e dag na het laatste contact met de besmette persoon;

Maak dan een testafpraak bij Publieke Gezondheid. Bel 0800 0800 voor een afspraak.

Wat is het verschil tussen een zelftest en een PCR test?

Een PCR-test is betrouwbaarder dan een zelftest.
Een PCR-test wordt afgenomen door een expert. De expert weet precies waar je neus- en keelslijm moet weghalen voor de test.
In een laboratorium wordt gekeken of het COVID-19 virus in het slijm zit. Een PCR-test vindt sneller COVID-19 virusdeeltjes dan een zelftest. Ook als een persoon nog (bijna) geen klachten heeft.

Is de zelftest positief, ga thuis in isolatie. Bel 0800 0800 en maak een afspraak voor een PCR test om zeker te weten of je corona hebt.

Wat moeten mijn huisgenoten en nauwe contacten doen als ik positief test op een zelftest?

Ze moeten thuis in quarantaine als ze:

 • geen boosterprik hebben gehad of
 • als ze de afgelopen 8 weken geen COVID-19 hebben gehad.

Ze moeten thuis de uitslag van jouw PCR-test afwachten. Als het resultaat van jouw PCR-test positief is, dan blijven zij in quarantaine. Ze moeten op dag 5 een PCR-test doen.

Ze hoeven niet in quarantaine:

 • als ze de afgelopen 8 weken COVID-19 hebben gehad of
 • als ze langer dan 7 dagen geleden hun boosterprik hebben gehad of
 • als ze jonger dan 18 zijn

Waar op Bonaire kunnen toeristen en bewoners zich op corona laten testen?

Als je een testresultaat nodig hebt, dan kan dat op Bonaire bij een aantal commerciële partijen.

De afdeling Publieke Gezondheid test je alleen als je symptomen hebt.

Ik ben de huisgenoot of een nauw contact van een besmet persoon. Wanneer moet ik testen?

Dat kan op de vijfde dag na het laatste contact met de besmette persoon.

De dag dat je voor het laatst contact had, is dag 0. Tel dan 5 dagen erbij.

Stel: jouw laatste contact met de besmette persoon was op woensdag. Dan moet je maandag testen.

Maak hiervoor een afspraak via 0800-0800.

Welk nummer kan ik bellen als ik COVID-19 gerelateerde klachten krijg en wat gebeurt er dan?

Als je de volgende klachten hebt:

 • Neusverkoudheid
 • Loopneus
 • Niezen
 • Keelpijn
 • Hoest
 • Benauwdheid
 • Verhoging
 • Koorts
 • Plotseling verlies van reuk of smaak

moet je contact opnemen met de afdeling Publieke Gezondheid via het telefoonnummer 0800 – 0800 (ma-vrij 08.00-17.00 uur, za en zo 08.00 – 12.00 uur). Volg de instructies op die je daar ontvangt. Als zij je klachten kunnen bevestigen, zullen zij regelen dat je getest gaat worden op COVID-19. Het is belangrijk dat je jezelf isoleert indien je luchtwegklachten hebt. Dit houdt in dat je thuisblijft, geen bezoek ontvangt en het contact met je huisgenoten tot een minimum beperkt.

Ik krijg geen gehoor als ik met een buitenlands nummer bel naar het nummer van Publieke Gezondheid 0800-0800. Is er nog een ander nummer dat ik kan bellen?

Het kan zijn dat buitenlandse nummers geen contact krijgen met 0800-0800. Je kunt dan tijdens kantooruren bellen naar +599 715 5399 of vraag bijvoorbeeld bij het hotel of ze voor je willen bellen.

Ik ben gevaccineerd en ik heb coronaklachten. Moet ik mij laten testen?

Ook als je volledig gevaccineerd bent, kun je nog COVID-19 krijgen.

Laat je daarom zo snel mogelijk testen bij één of meer van deze klachten:
• Neusverkoudheid
• Loopneus
• Niezen
• Keelpijn
• Hoest
• Benauwdheid
• Verhoging
• Koorts
• Plotseling verlies van reuk of smaak
• Hoofdpijn
• Vermoeidheid

Blijft thuis en bel Publieke Gezondheid via het gratis nummer 0800-0800. Dit nummer is van maandag tot en met zaterdag van 08.00-20.00 uur bereikbaar en op zondag van 08.00 – 16.00 uur.

Wat is de procedure nadat iemand een afspraak heeft gemaakt om te testen?

Je belt met het Call Center (ma-za 08:00-20:00, zo 08.00-16.00) en maakt een afspraak, de test wordt meestal de volgende ochtend afgenomen. Op de dag van de afspraak ga je met de auto naar de testplek op het terrein van Publieke Gezondheid, tegenover het stadion aan de Kaya Gilberto F. Croes nummer 24. Zorg dat je een mondkapje op hebt en neem tissues mee. Op de plaats van de test leggen ze je uit wat de test inhoudt. Het afnemen van de test duurt een paar minuten. Na de test rijd je direct naar huis. Je gaat dus niet meer langs bij de supermarkt, maar direct naar huis.
Je blijft thuis tot je gebeld wordt over de uitslag.

Besmettingsrisico

Ik ben gevaccineerd. Kan ik nog COVID-19 krijgen?

Ja. Ook als je volledig gevaccineerd bent, kun je nog besmet raken met het coronavirus.  Meestal zijn de klachten die je hebt mild. De  kans dat je in het ziekenhuis terecht komt is 22 keer kleiner vergeleken  met een persoon die niet is gevaccineerd. Heb je één of meer van deze klachten?

 • Neusverkoudheid
 • Loopneus
 • Niezen
 • Keelpijn
 • Hoest
 • Benauwdheid
 • Verhoging
 • Koorts
 • Plotseling verlies van reuk of smaak
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid

Laat je dan zo snel mogelijk testen.  Blijft thuis en bel Publieke Gezondheid via het gratis nummer  0800-0800. Dit nummer is van maandag tot en met zaterdag van 08.00-20.00 uur bereikbaar en op zondag van 08.00 – 16.00 uur.

Als je met het coronavirus besmet bent geraakt, hoe lang duurt het voordat je klachten krijgt?

Bij het coronavirus duurt het tussen de 2 en 14 dagen voordat je na de besmetting klachten krijgt.  Er is een incubatietijd van 2 tot 14 dagen.

Hoe weet iemand of hij/zij genezen is van het coronavirus?

Een persoon die het virus had wordt genezen verklaard als : Hij/zij zich weer goed voelt en 24 uur geen gezondheidsklachten meer heeft gehad. En als het meer dan 5 dagen geleden is dat de klachten zich voordeden. Je kunt alleen in overleg met een verpleegkundige van de afdeling Publieke Gezondheid genezen worden verklaard. Overigens kunnen mensen ook na die tijd nog tijdelijk klachten houden zoals vermoeidheid.

Wat is er bekend over besmettelijkheid tijdens de incubatietijd?

De incubatietijd is de periode tussen het moment dat een persoon besmet raakt en dat de persoon ziek wordt. Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door druppels die verspreid worden door bijvoorbeeld hoesten, niezen, praten en zingen. Vanaf het moment dat iemand symptomen heeft is deze persoon besmettelijk. Onderzoek heeft echter aangetoond dat dit ook tot 2 dagen voor het vertonen van symptomen al kan zijn. Het is bekend dat hoe zieker iemand zich voelt, hoe meer hij/zij het virus kan verspreiden.

Quarantaine en isolatie

Hoe lang duurt isolatie?

Heb je klachten gehad? Dan telt je eerste ziekte dag als dag 0. Tel daar vijf dagen bij op. Ben je op deze 5e dag al 24 uur klachtenvrij? Dan mag je naar buiten. Heb je op de 5e dag nog klachten? Dan moet je wachten tot je 24 uur klachten vrij bent. Daarna mag je naar buiten.

Bijvoorbeeld: je kreeg COVID-19 klachten op maandag. Dat is dag 0. Vijf dagen later is zaterdag. Ben je op zaterdag al 24 uur klachtenvrij geweest? Dan mag je op zaterdag naar buiten.

Heb je geen klachten gehad? Dan begin je met tellen vanaf de dag dat je getest bent. Dit is dag 0. Tel daar vijf dagen bij op. Dit is de dag dat je naar buiten mag.

Bijvoorbeeld: je bent getest op maandag. Dit is dag 0. Vijf dagen later is het zaterdag. Op zaterdag mag je weer naar buiten.

Ik had nauw contact met een persoon die positief is getest. Ik ben gevaccineerd, moet ik in quarantaine?

Ja. Als je volledig gevaccineerd bent en nauw contact had met een besmet persoon, moet je in quarantaine!

Er is een kans dat je zelf besmet bent geraakt met het coronavirus. Je kunt dan het virus doorgeven aan anderen.

De quarantaine duurt 10 dagen. Je kan op de 5e dag van de quarantaine  een PCR test doen bij Publieke Gezondheid. Als je negatief test, mag je uit quarantaine. Blijf uit de buurt van mensen met een kwetsbare gezondheid.

Uitzondering:

Je hoeft niet in quarantaine als je geen klachten hebt én:

 • minder dan 8 weken geleden COVID-19 hebt gehad of
 • meer dan 1 week geleden je boosterprik hebt gehad of
 • jonger dan 18 jaar bent.

Krijgt je wel coronaklachten, laat je dan testen bij Publieke Gezondheid.

Gedrag en preventie

Moet je op Bonaire een mondkapje dragen?

Nee, op Bonaire is een mondkapje niet verplicht.

Een van mijn medewerkers heeft klachten. Welke stappen moet ik als werkgever nemen?

Heeft een medewerker binnen jouw organisatie of bedrijf klachten die op COVID-19 wijzen? Stuur haar/hem dan direct naar huis! Vraag dringend aan de medewerker om zich op COVID-19 te laten testen bij Publieke Gezondheid.
Geef jouw medewerker de kans om de uitslag van de test thuis af te wachten. Laat de medewerker niet naar het werk komen totdat de testuitslag bekend is. En laat haar/hem als dat kan thuis werken. Zo voorkom je dat de medewerker anderen besmet.
Is een medewerker in nauw contact geweest met iemand die positief testte? Geef haar/hem ook de kans om thuis te werken, totdat zij/hij uit quarantaine mag. Alle mensen die nauw contact hadden met een besmette persoon, moeten testen op de vijfde dag ná het contact.
Is het voor de medewerker niet mogelijk om thuis te werken? En heeft Publieke Gezondheid aangeraden dat zij/hij thuis moet blijven? Dan heeft een werkgever recht op ziekengeld. Een werkgever kan de werknemer zoals altijd ziek melden in het portaal van SZW, MijnCN.nl.

Wat is een gezonde en veilige werkomgeving?

Het is heel belangrijk om ruimtes waar mensen samenkomen goed te luchten. Zet daarom een paar keer per dag, minimaal 15 minuten, ramen en/of deuren open.

Het moet voor werknemers mogelijk zijn om de handen regelmatig met water en zeep te wassen, en daarna met papieren handdoekjes af te drogen.

Gebouwen moeten dagelijks goed worden schoon gemaakt met extra aandacht voor plekken waar veel mensen hun hand plaatsen, zoals deurknoppen. Het is niet nodig om het gebouw te desinfecteren.

Heeft iemand op de werkvloer klachten? Stuur hem of haar naar huis met het dringende verzoek zich te laten testen. Geef de collega de mogelijkheid om in isolatie of quarantaine te gaan.

Gezondheid

Wat is Long COVID? En wat zijn de klachten?

Na een besmetting met COVID houden sommige mensen lang klachten. Dat wordt ‘Long COVID’ genoemd (‘langdurige COVID’). Deze klachten kunnen enkele weken tot een paar maanden na besmetting aanhouden.

De klachten
Mensen met Long COVID hebben soms klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen. Ze kunnen ook in een depressie raken of aan vergeetachtigheid lijden.

De vergeetachtigheid wordt ook ‘brain fog’ genoemd. Sommige klachten blijven lang bestaan, maar kunnen na een tijd minder heftig worden.

Mensen die meer kans hebben op Long COVID
Het is niet bekend waarom sommige mensen nog lang klachten houden na besmetting met het coronavirus. Het lijkt erop dat Long COVID te maken heeft met een hogere leeftijd en het aantal klachten in de eerste fase van de besmetting. Long COVID komt vaker voor bij: mensen die voor COVID in het ziekenhuis zijn opgenomen. Mensen met astma of mensen die veel te zwaar zijn in verhouding tot hun lengte.

In de praktijk blijkt dat ook mensen die niet in het ziekenhuis zijn opgenomen nog lang klachten kunnen houden. Het lijkt erop dat Long COVID vaker voorkomt bij vrouwen. Bij mensen die voor een ernstige infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, kunnen de longen lang na het ontslag niet voor de volle honderd procent werken.

1 op de 5
Volgens een eerste schatting heeft maximaal 1 op de 5 personen 4 of 5 weken na een positieve test nog klachten. Dat aantal neemt af ongeveer 12 weken of langer na de besmetting. Er is nog geen optimale behandeling voor Long COVID. Daarom wordt er wereldwijd onderzoek naar gedaan.

Ik ben zwanger, moet ik me extra zorgen maken mocht ik besmet raken met het Coronavirus?

Nee. Bij zwangere vrouwen verloopt de infectie met het virus hetzelfde als bij niet zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen die met het virus zijn besmet lopen niet een groter risico op een miskraam. Er is ook geen grotere kans dat de baby aangeboren afwijkingen heeft. Dat is wat wetenschappers tot nu toe weten.