Lezen in de taal van je voorkeur?

Wil je de informatie achter de links op pagina's over leefstijladvies lezen in de taal van je voorkeur? We raden aan om de Google Chrome-browser te gebruiken. Aan het einde van uw website-adres vindt u het icoon Chrome translate icon. Het zal voorstellen om de pagina die u bekijkt in uw voorkeurstaal te vertalen. Houd er rekening mee dat de telefoonnummers die op deze sites worden genoemd, uit Nederland komen! Download Google Chrome

Leefstijladviezen

Het coronavirus (COVID-19) heeft impact op ons dagelijks leven. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, vermijden we drukke plekken, houden we 1,5 meter afstand, blijven we thuis en laten we ons testen bij verkoudheidsklachten. Hoe behouden we een gezonde leefstijl in tijden van corona?

U houdt uw weerstand op peil met een gezonde leefstijl. U wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als u toch ziek wordt, herstelt u meestal sneller. Gezond leven hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met kleine stappen maakt u al een verschil.

Er zijn leefstijladviezen over:

Mentale gezondheid

De coronacrisis kan uw mentale gezondheid  beïnvloeden. U kunt angstig of somber zijn, stress ervaren of andere klachten ontwikkelen. Onderstaande adviezen helpen u om tijdens deze periode extra aandacht te besteden aan uw mentaal welzijn.

Zorg goed voor uzelf. Doe wat u zelf kunt doen en maak gebruik van de hulp die u kunt krijgen.

Adviezen voor thuis

Het is mogelijk dat als gevolg van het coronavirus kinderen niet naar school gaan, u niet naar uw werk kunt of dat u vanuit huis moet werken. Daarnaast zijn er mensen met een kwetsbare gezondheid die nu meer dan voorheen thuis blijven.

Adviezen over mentale gezondheid voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen:

1. Zorg voor een structuur in de dagindeling

Probeer zoveel mogelijk de normale dagindeling aan te houden. Dit doet u door op dezelfde tijden op te staan, naar bed te gaan en te eten als voor de coronacrisis. Plan ook per dag verschillende activiteiten om sleur te voorkomen.

Kijk voor meer informatie over structuur op:

2. Zorg voor voldoende ontspanning

Doe minimaal één uur per dag iets voor uzelf waar u energie van krijgt. Blijf ook lichtpuntjes zien: schrijf iedere dag drie positieve dingen op die u hebt meegemaakt, hebt gedaan of hebt gezien.

Kijk voor meer informatie over ontspanning op:

3. Voorkom veel stilzitten

Werkt u (vooral) thuis? Wissel dan uw werk af met voldoende pauzes. Neem bijvoorbeeld pauze door een korte beweegactiviteit of wandeling. Bewegen heeft een positief effect op de concentratie.

Kijk voor meer informatie over het voorkomen van stilzitten op:

4. Probeer voldoende te slapen

Maak geen gebruik van beeldschermen (tv, computer, tablet of telefoon) vlak voor het slapen gaan. Als u merkt dat u gestrest raakt door nieuws over het coronavirus, zoek het dan niet op door bijvoorbeeld tv te kijken op uw slaapkamer. Als u voldoende slaapt, kunt u stress veel beter aan.

Kijk voor meer informatie over slapen op:

5. Laat los waar u geen invloed op hebt

Weet dat onzekerheid bij het leven hoort en probeer hier mee om te gaan. Wat u kan helpen, is om deze crisis te zien als een uitdaging om sterker te worden. Vraag om hulp als u merkt dat dit nodig is.

Kijk voor meer informatie over loslaten op:

6. Zoek steun bij negatieve gevoelens

Praat met iemand over uw situatie en gevoelens. Dit kan een moeilijke stap zijn en het ontmoeten van mensen is door het coronavirus nu lastiger. Toch helpt het om uw emoties met anderen te delen. Zoek mensen online op of maak een afspraak met een hulpverlener of huisarts.

Bewegen

U houdt uw weerstand op peil met een gezonde leefstijl. U wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als u toch ziek wordt, herstelt u meestal sneller. Bewegen is goed voor uw gezondheid

Hoe pakt u dit veilig aan? Bekijk onderstaande adviezen voor bewegen in tijden van het coronavirus (COVID-19).

Breng beweging in uw dag en doe dit veilig. Dit is makkelijker dan u denkt.

Adviezen voor volwassenen en ouderen

Adviezen voor voldoende beweging voor volwassenen en ouderen:

1. Beweeg 2,5 uur per week matig intensief

Beweeg matig intensief waarbij uw ademhaling omhoog gaat, maar u nog wel kunt praten. Wandel bijvoorbeeld 20 minuten per dag, laat de hond uit of ga fietsen. U beweegt ook tijdens tuinieren of het huishouden doen.

Kijk voor meer informatie over bewegen op:

2. Doe 2 keer per week spier- en botversterkende activiteiten

Alle volwassenen kunnen hun spieren en botten thuis versterken door bijvoorbeeld krachttraining, traplopen, touwtje springen, dansen en nordic walking (met stokken lopen). Het tv-programma ‘Nederland in Beweging’ laat goede oefeningen voor volwassenen en ouderen zien.

Kijk voor meer informatie over spier- en botversterkende activiteiten op:

 • YouTube.com: video’s met spier- en botversterkende oefeningen van Allesoversport.nl
 • Maxvandaag.nl: afleveringen van het tv-programma Nederland in Beweging

3. Blijf in de benen om niet te vallen

Doe 7 kleine oefeningen tijdens uw dagelijkse bezigheden thuis om ‘in de benen’ te blijven.

Kijk voor meer informatie over valpreventie op:

 • YouTube.com: video’s met beweegtips voor ouderen van VeiligheidNL
 • Veiligheid.nl: download de flyer ‘Hup in de benen’ met handige tips om in beweging te blijven
 • Allesoversport.nl: beweegposter met oefeningen voor thuis

Adviezen voor kinderen en jongeren

Adviezen voor voldoende beweging voor kinderen en jongeren (4 tot 18 jaar):

1. Beweeg 1 uur per dag matig intensief

Laat kinderen bewegen waarbij de ademhaling omhoog gaat door bijvoorbeeld buiten te spelen in de tuin, te wandelen of te fietsen. Buiten bewegen is gezond voor kinderen. Buiten bewegen is gezond voor kinderen of stimuleer ze weer om deel te nemen aan teamsporten.

Kijk voor meer informatie over beweging voor kinderen en jongeren op:

2. Doe 3 keer per week spier- en botversterkende activiteiten

Versterk spieren en botten van kinderen door bijvoorbeeld dansen, trampoline springen, touwtje springen en balsporten (zoals voetballen).

Kijk voor meer informatie over thuis bewegen op:

3. Voorkom letsel door vallen

Voorkom ongevallen door met kinderen afspraken te maken over buiten spelen. Of het nu gaat om een trampoline, een kinderfiets, schoenen op wieltjes of skates (en het gebruik van knie-, elleboog- en polsbeschermers bij het skaten). Veel ongevallen en letsels gebeuren in en om het huis. Nu we thuis zijn, is het goed om hier extra aandacht voor te hebben.

Kijk voor meer informatie over veilig buitenspelen op:

Voeding

Eet volgens de Schijf van Vijf en blijf zo gezond mogelijk.

Adviezen voor thuis

Adviezen voor gezonde voeding voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen:

1. Draag bij aan een goede gezondheid door gezond te eten

Eet gevarieerd uit alle vakken van de Schijf van Vijf. En wissel ongezonde tussendoortjes om voor iets gezonds. Door gezond te eten ondersteunt u de weerstand, vermindert u het risico op ziekten, en blijft uw gewicht beter in balans.

Kijk voor meer informatie over gezond eten op:

 • Voedingscentrum.nl: kleine stappen zijn makkelijker vol te houden, maak daarom een Eetwissel

2. Kies vaste eetmomenten om uw dag te structureren

Nog steeds werken veel mensen thuis.  Het is belangrijk om een vast ritme te hebben.  Door tijd en aandacht te hebben voor vaste eetmomenten,  en niet meer dan gebruikelijk te eten,  houdt u uw gewicht beter in balans.

Kijk voor meer informatie over vaste eetmomenten op:

3. Zet gezond eten zoals fruit en groente in het zicht en snoep en snacks juist uit het zicht

U pakt sneller eten dat u ziet of voor u ligt. Zet daarom gezond eten in het zicht en ongezond eten uit het zicht. Ook als u meer moeite moet doen om eten te pakken, eet u het minder snel. Berg het bijvoorbeeld op in een kastje.

Kijk voor meer informatie over gezonde snacks op:

Alcohol, roken en drugs

Beperk het gebruik van alcohol, drugs en tabak. Op dit moment is het risico groot dat u het vaker en meer gaat gebruiken.

Adviezen voor thuis

Adviezen voor het beperken van middelengebruik onder jongeren, (jong)volwassenen en ouderen:

1. Beperk roken, of probeer te stoppen met roken

Besef dat rokers doorgaans meer risico lopen op luchtweginfecties dan niet-rokers. In het algemeen zijn rokers ook gevoeliger voor het coronavirus.

Kijk voor meer informatie over roken op:

 • Rokeninfo.nl: hulp bij het beperken van of stoppen met roken

2. Probeer in deze tijd minder alcohol te drinken, of drink niet

Besef dat alcohol niet helpt tegen coronastress. Ook al kan het lijken dat een glas alcohol op korte termijn de stress even vermindert, op lange termijn zorgt alcoholgebruik voor een toename van stress en angstgevoelens. Teveel alcohol kan er ook toe leiden dat u de gedragsregels als 1,5 meter afstand niet meer goed naleeft.

Kijk voor meer informatie over alcohol op:

 • Alcoholinfo.nl: hulp bij het beperken van of stoppen met alcohol drinken

3. Maak gebruik van de hulp die je kunt krijgen

Maak gebruik van hulpverleners, zoals huisartsen, als u hulp nodig hebt bij het minderen of stoppen met alcohol, roken of drugs. Ze staan klaar om u te helpen. Of maak gebruik van online hulp.

Kijk voor meer informatie over hulp bij het minderen van of stoppen met alcohol drinken, roken of drugs op:

 • Alcoholinfo.nl: hulp bij het beperken van of stoppen met alcohol drinken
 • Rokeninfo.nl: hulp bij het beperken van of stoppen met roken
 • Drugsinfo.nl: hulp bij het beperken van of stoppen met drugsgebruik

Sociale interactie

Door het coronavirus (COVID-19) hebben we vanwege de 1,5 meter afstand en het thuiswerken nog steeds op een andere manier sociaal contact met elkaar. Ondanks dat we minder fysiek contact met elkaar kunnen hebben, blijft sociale interactie belangrijk. Bekijk onderstaande adviezen om sociale interactie ten tijde van corona te stimuleren.

Help elkaar in deze tijd en heb geduld met de ander. We hebben elkaar nodig om het vol te houden.

Adviezen voor thuis

Nu het virus meer onder controle is, is het weer mogelijk om bij ouderen op bezoek te gaan. Sommige ouderen kunnen nog geen bezoek ontvangen, bijvoorbeeld als zij verkoudheidsklachten hebben of besmet zijn met COVID-19. Onderstaande tips helpen bij het in contact blijven met deze ouderen:

1. Probeer anderen te helpen

Maak een praatje met oude(re) mensen door te (beeld)bellen of langs te gaan op 1,5 meter afstand. Vraag hoe het gaat en of ze hulp nodig hebben. Denk aan uw ouders, maar vraag het ook aan een oude tante of oom, buur of iemand anders. Andere mensen helpen heeft niet alleen een positief effect op degene die hulp krijgt, maar ook op u, als persoon die helpt.

Kijk voor meer informatie over eenzaamheid op:

2. Doe wat u zelf kunt doen en hoort te doen volgens de maatregelen  

Draag bij aan een goede sfeer in huis. Communiceer op een vriendelijke manier en met humor als u met meer mensen in een huis woont.

Kijk voor meer informatie over een goede sfeer thuis op:

 • Pharos.nl: thuisblijven en opvoeding in tijden van het coronavirus
 • Nji.nl: tips voor gezinnen in tijden van het coronavirus

3. Let ook op wat uw kinderen online doen

Praat met uw kind(eren) over hoe ze veilig online contact kunnen hebben, zoals eigen grenzen bewaken of over grenzen van anderen gaan.  Verliefdheid, pesten in groepsapps, nieuwsgierigheid naar seks; het gaat gewoon door, maar nu vooral online.

Kijk voor meer informatie over online gedrag op:

4. Houd elkaar in de gaten

Houd elkaar in de gaten. Vanwege de coronacrisis zitten sommige mensen nog steeds noodgedwongen thuis. Er kan sprake zijn van stress omdat mensen bang zijn om ziek te worden, of om hun baan te verliezen. Hierdoor kan de spanning in huis oplopen, met soms geweld tot gevolg.

Kijk voor meer informatie over online contact op:

 • Nji.nl: tips voor gezinnen in tijden van het coronavirus
 • Veiligthuis.nl: advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling
 • Arboportaal.nl: houd online contact met collega’s en andere tips voor thuiswerken
 • YouTube.com: video van Centrum Seksueel Geweld over wat te doen als iemand vertelt seksueel misbruikt te zijn

5. Wees vriendelijk voor elkaar, thuis en in de supermarkt 

Help elkaar om elkaar aan de 1,5 meter te houden en houd vol. Niemand kan er iets aan doen, iedereen zit in hetzelfde schuitje. We maken er samen het beste van. Wees ook creatief in deze tijd.

Kijk voor meer informatie over vriendelijkheid op:

 • YouTube.com: video over volhouden in de coronacrisis van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
 • Thebestsocial.media: creatieve kunstchallenge om het thuiszitten dragelijker te maken

Seksualiteit

Door het coronavirus (COVID-19) zijn er ook veel vragen over seks: wat kan wel en waar moet u nu extra op letten? Bekijk onderstaande adviezen over seksualiteit in tijden van corona.

Ga bewust om met lichamelijk en seksueel contact.

Adviezen voor thuis

Adviezen rondom seksualiteit voor (jong)volwassen en ouderen:

1. Door de 1,5 meter-regel kunt u alleen seks hebben met uw vaste partner

Seks met uw vaste partner kan, als u dat beiden wilt. U bent immers toch al veel dichtbij en het is praktisch onmogelijk om elkaar fysiek te ontwijken. Heb geen seks met uw partner als die is geïsoleerd vanwege (vermoedelijk) een infectie met het coronavirus.

Kijk voor meer informatie over seks en het coronavirus op:

 • Soaaids.nl: vragen en antwoorden over het coronavirus, seks en soa Seksueel overdraagbare aandoeningen ’s
 • Rutgers.nl: adviezen voor seks in coronatijd

2. Geen vaste partner? Maak goede afspraken en beperk het risico op het coronavirus

Het is logisch dat u als single ook lichamelijk contact wilt hebben. Het is wel extra belangrijk dat u bij intimiteit en seks het risico op het coronavirus zo klein mogelijk houdt. Bespreek samen hoe u dat het beste doet. Houdt u aan de regels rondom het coronavirus.

Kijk voor meer informatie over seks en het coronavirus op:

 • Soaaids.nl: vragen en antwoorden over het coronavirus, seks en soa’s
 • Rutgers.nl: adviezen voor seks in coronatijd

3. Contact opnemen met de huisarts over soa, anticonceptie, onbedoelde zwangerschap of seksueel geweld kan altijd

Jongeren en jongvolwassenen tussen de 12 en 25 jaar kunnen kijken op www.sense.info bij vragen over seksualiteit, anticonceptie, soa of zwangerschap. Er zijn tijdelijk minder, en in sommige regio’s geen, Sense-spreekuren voor jongeren. Ook de chat en infolijn zijn soms minder bemenst. Contact opnemen met de huisarts kan altijd.

Kijk voor meer informatie over seks op:

4. De pil is bij overgeven of diarree minder betrouwbaar

Weet dat de anticonceptiepil bij overgeven en diarree minder betrouwbaar is. Het is dan raadzaam nog een keer de pil in te nemen of te overleggen met uw huisarts. Wilt u anticonceptie gaan gebruiken of wisselen van anticonceptie? Als u niet naar de huisarts kunt, kunt u ook een afspraak maken voor een telefonisch anticonceptieconsult.

Kijk voor meer informatie over de anticonceptiepil op: