Update aangespoelde olie Bonaire: Bonaire voorkomt natuurramp door gemeenschappelijke inspanning

Home » Update aangespoelde olie Bonaire: Bonaire voorkomt natuurramp door gemeenschappelijke inspanning

Waarnemend gezaghebber Nolly Oleana deelde zijn opluchting en tevredenheid over de effectieve aanpak.

Dankzij de onvermoeibare inzet en samenwerking van STINAPA, de brandweer, defensie, lokale ondernemers en het Openbaar Lichaam Bonaire is een potentieel verwoestende natuurramp op Bonaire succesvol afgewend. De dreiging, die ernstige gevolgen had kunnen hebben voor onze natuur en gemeenschap, is door gezamenlijke inspanningen tot een minimum beperkt gebleven.

Wij zijn verheugd te kunnen melden dat de stranden rondom Lac Bai weer schoon zijn. Er is geen spoor meer te vinden van olie, dankzij de effectieve schoonmaakacties die onmiddellijk zijn ingezet na het signaleren van het gevaar. Dit is een belangrijke stap vooruit in het herstel van onze natuurlijke omgeving en een getuigenis van onze veerkracht.

Hoewel de stranden rondom Lac Bai zijn gereinigd, adviseren wij burgers en bezoekers dat het betreden van het water nog steeds op eigen risico is. Wij verwachten dat vanaf maandag 11 maart de zee volledig veilig zal zijn en weer vrijgegeven wordt voor alle activiteiten. Er is nog wel olie zichtbaar op sommige stenen langs onze kustlijn. Deze resten kunnen niet mechanisch verwijderd worden, maar zullen naar verwachting in de loop van de tijd natuurlijk wegslijten zonder blijvende schade aan het milieu toe te brengen.

Waarnemend gezaghebber Nolly Oleana deelde zijn opluchting en tevredenheid over de effectieve aanpak: “Toen ik het zag, schrok ik meteen. Ik dacht, dit is het begin van veel ellende. Ik ben heel tevreden met het werk wat ik van iedereen heb gezien. Ik had nooit verwacht dat we zo snel al het puin konden opruimen. Achteraf viel de schade mee.”

Deze gebeurtenis heeft de veerkracht en gemeenschapszin van Bonaire opnieuw bewezen. Samen staan we sterk tegen de uitdagingen die onze prachtige eilandgemeenschap kan tegenkomen. Wij danken iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan deze succesvolle operatie en blijven toegewijd aan het beschermen en behouden van onze unieke natuurlijke rijkdommen.

Plaats een reactie