Toespraak van Gezaghebber Edison Rijna op 3 maart 2022

Home » Toespraak van Gezaghebber Edison Rijna op 3 maart 2022

Bon tardi allemaal,   

Vandaag spreek ik jullie toe in een andere toon, een minder zorgelijke toon dan de afgelopen twee jaar. Ik ben blij dat ik kan vertellen dat het aantal mensen dat besmet is met covid enorm gedaald is, zelfs nadat de maatregelen al versoepeld waren.   

Vandaag hebben we 21 actieve casussen en geen mensen die in het ziekenhuis liggen door Corona. We kunnen constateren dat het virus zich op dit moment niet meer op grote schaal verspreidt op ons eiland.  

Daarom zullen vanaf morgen 4 maart 2022 alle maatregelen op het eiland losgelaten worden, die niet met reizen te maken hebben. Dit betekent onder andere dat het niet meer verplicht is om anderhalve meter afstand te houden en een mondkapje te dragen in de publieke ruimte. Houd er wel rekening mee dat eigenaren van winkels en andere locaties zelf mogen bepalen welke regels er in hun winkel gelden, zoals het dragen van een mondkapje. Het is ook weer toegestaan om alle sportactiviteiten en festiviteiten binnen en buiten te organiseren zoals we dat vroeger kenden, voordat corona zijn intrede deed.   

Alleen de basisregels gelden nog:  

  • Regelmatig handen wassen 
  • Hoesten of niezen in elleboog 
  • Je laten testen bij klachten 
  • Je huis schoon houden en regelmatig ventileren

Op onze website bonairecrisis.com kunt u zien wat de wijzigingen zijn die morgen ingaan.   

Vanaf volgende week zullen we de cijfers over besmettingen nog 1 keer per week bekend maken.  

In de komende weken zullen ook de inreisvoorwaarden verder versoepeld worden om vanuit het buitenland Bonaire in te reizen. Dit gaat in overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in Den Haag. We zullen u zo snel mogelijk informeren over de wijzigingen.  

We kunnen er vanuit gaan dat we een nieuwe fase in gaan, een fase waarmee we terug gaan naar het oude normaal. In deze nieuwe fase die morgen ingaat, wil ik iedereen vragen alstublieft rekening te houden met de kwetsbare mensen om ons heen. Het zijn onze ouderen, volwassenen en kinderen met ernstige ziekten die erg ziek kunnen worden als zij besmet raken met corona. Als je op bezoek gaat bij iemand met een kwetsbare gezondheid, doe dan alstublieft eerst een zelftest voor de zekerheid en het is ook aan te raden om dan een mondkapje te dragen.  

Ik wil ook vragen aan onze kwetsbare mensen op het eiland om een vaccinatie of booster te gaan halen, omdat dat erg goed beschermt tegen ernstig ziek worden als je het virus krijgt. De komende weken zullen we steeds informatie geven over hoe wij op een veilige manier met elkaar om kunnen gaan.  

Ik hoop dat we het aantal besmettingen laag kunnen houden. Helaas weten we niet van te voren of er een nieuwe variant opkomst is en wanneer dit dan zal zijn. Dat ligt niet in onze hand. Wat er wel in onze hand ligt is om goed voor onszelf en voor anderen te blijven zorgen. Als er een nieuwe variant komt, dan zullen we weer opnieuw kijken wat er nodig is en daarin de ervaringen van de afgelopen jaren meenemen.  

Het heeft ons veel tijd en offers gekost om op dit te punt te komen waarbij we de maatregelen los kunnen laten. Het was een moeilijke tijd, met veel uitdagingen. Ik ben er trots op dat ons dit gelukt is en dat is dankzij jullie. Ik wil iedereen in onze samenleving die daaraan meegeholpen heeft daarvoor bedanken uit de grond van mijn hart. Het is dankzij onze goede daden en ons handelen dat we op dit punt gekomen zijn. Ik dank jullie nogmaals voor jullie begrip en de offers die jullie hiervoor gebracht hebben.   

Beste mensen, twee jaar achter elkaar moest ik jullie vertellen dat de viering van Dia di Rincon niet door kon gaan. Ik ben buitengewoon blij dat ik vandaag aan kan kondigen dat, nu we geen maatregelen meer hebben, de viering van Dia di Rincon door kan gaan zoals we in het verleden gewend waren.  

Laten we samen vieren en genieten van het feit dat we weer terug kunnen naar het leven dat we gewend waren. En laten wij daarbij ook rekening blijven houden met de kwetsbaren in onze samenleving.  

Plaats een reactie