Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Toespraak van Gezaghebber Edison Rijna op 14 januari 2022

Vanaf het begin van het jaar zien we dat het aantal mensen dat besmet raakt met de omikronvariant blijft stijgen. Deze week hadden we twee mensen die aan het virus zijn overleden. Wij leven mee met de families. Vandaag hebben we 900 actieve casussen en 6 personen in het ziekenhuis.

Het is tijd om de maatregelen aan te scherpen. Gelukkig hebben wij nog niet veel mensen in het ziekenhuis liggen vanwege COVID 19. Maar er zijn veel mensen in quarantaine of isolatie en dat zorgt ervoor dat de zorg onder druk staat. Het is bekend dat omikron zich snel verspreidt. We willen vermijden dat er meer druk op de zorg ontstaat en daarom willen we het aantal contacten tussen mensen terugbrengen zodat het virus zich minder snel verspreidt.

 Daarom zullen vanaf morgen 15 januari tot en met 4 februari de volgende maatregelen gaan gelden:

–       Het is verboden om met een grote groep bij elkaar te komen. Er geldt een maximum van 10 personen van maximaal twee huishoudens in de openbare ruimte.

–       Het is niet meer toegestaan om evenementen te organiseren, en afgegeven vergunningen worden ingetrokken.

–       In de horeca mogen maximaal 4 personen van 2 huishoudens aan tafel zitten. Er mag maximaal 50% van de capaciteit gebruikt worden. De horeca zal om 22.00 uur sluiten. Dit geldt ook voor restaurants en bars in hotels.

–       Gedurende de plechtigheid van bruiloften en begrafenissen mogen er 30 mensen aanwezig zijn.

–       Het wordt geadviseerd dat kerken hun diensten digitaal houden, of anders met niet meer dan 50% van de capaciteit. Het advies is om niet te zingen gedurende de dienst of mis.

–       Er mag buiten gesport worden, maar zonder publiek. Bij binnensportscholen mag er 50% van de capaciteit gebruikt worden. Bij buitensportscholen is er geen limiet.

–       Bij contactberoepen, zoals kappers en fysiotherapeuten, moeten mondkapjes gedragen worden en regelmatig geventileerd worden.

–       Casino’s  en bioscopen moeten om 22.00 uur sluiten en mogen 50% van hun capaciteit gebruiken.

 Iedereen die zich op publieke plaatsen begeeft, en in winkels, openbaar vervoer, overheidsgebouwen en horeca, moet een mondkapje dragen.

Mensen vragen mij geregeld om het instellen van een avondklok. Dit is een verregaande maatregel die de vrijheid beperkt. Gelukkig zitten we nu niet in de situatie dat een avondklok nodig is.

 Ik wil een beroep doen op werkgevers dat zij geen mensen laten werken die in isolatie of quarantaine horen te zitten. De Arbeidsinspectie en de Afdeling Toezicht en Handhaving houden hier toezicht op.

 Ik zal nu vertellen over de nieuwe inreismaatregelen. Vanaf zondag 16 januari zullen we alle landen van de wereld beschouwen als hoog risicolanden. Reizigers hoeven bij aankomst niet meer een zelftest te doen en ook de test na 5 dagen vervalt. Ook vervalt de quarantaine voor niet volledig gevaccineerden. Reizigers die volledig gevaccineerd zijn kunnen dan weer inreizen met een antigeentest van 24 uur voor vertrek of een PCR test van 48 uur voor vertrek. Voor niet volledig gevaccineerden blijft gelden dat zij een PCR test moeten doen van 48 uur voor vertrek.

 Tot slot wil ik zeggen dat we tot nu toe niet hebben gekozen voor een lockdown.  Als echter de aantallen verder stijgen, zullen we dit misschien alsnog moeten doen.

 Daarom vraag ik iedereen om het niet zover te laten komen. Dit hebben we zelf in de hand.  Als je je niet nog hebt gevaccineerd of de booster nog niet hebt, ga hem nu halen!

Laten we het aantal contacten dat we hebben beperkt houden, maar laten we wel naar elkaar omkijken. Laten we voor elkaar blijven zorgen in deze tijd dat er veel mensen ziek zijn of thuis moeten blijven. Laten we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en ons allen aan de regels houden.

Plaats een reactie