Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Toespraak van dr. Michael Mercuur op 14 januari 2022

De Omicron variant van het coronavirus is veel besmettelijker dan eerdere varianten. Veel mensen hebben het virus opgelopen in de afgelopen feestdagen. Deze week krijgen ongeveer 150 mensen per dag te horen dat ze het virus hebben. Vorige week waren dat er nog 100. Dus deze week vijftig mensen meer per dag vergeleken met vorige week. De meeste mensen die besmet zijn, zijn tussen de 19 en 34 jaar oud. Dat is bijna de helft van de besmettingen.

Tijdens de feestdagen zijn veel mensen besmet geraakt door de vele contacten. Het vaccin werkt ook minder goed na verloop van tijd. Van de besmette personen was de afgelopen twee weken 70% volledig gevaccineerd. Daarom is het belangrijk om de boostershot te halen. Het zorgt ervoor dat je kans om ernstig ziek te worden veel minder is.

Er liggen vandaag 6 mensen in het ziekenhuis door Covid-19. Van de patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen was de afgelopen weken 60% niet of niet volledig zijn gevaccineerd. 

Mensen die het virus oplopen moeten meteen in isolatie. De mensen waar ze meer dan 15 minuten van heel dichtbij contact mee hadden, moeten meteen in quarantaine. Hoe minder contact er is met anderen des te minder het virus zich verder kan verspreiden.

 Door de isolatie en quarantaine kunnen steeds minder mensen naar hun werk. Ook bij Publieke Gezondheid hebben we hiermee te maken. Hierdoor kunnen we het bron en contactonderzoek niet volledig uitvoeren.  Ook kunnen we niet opbellen om het einde van een isolatie aan te geven. En het lukt niet om iedereen die getest is snel te kunnen bellen. Als we je emailadres hebben kunnen we via email sneller met elkaar communiceren. Op de website bonairecrisis.com is er informatie gezet over isolatie en quarantaine.

Er is een punt van zorg bij Publieke Gezondheid. Veel mensen die klachten hebben die lijken op de klachten van het coronavirus, komen niet naar Publieke Gezondheid om zich te laten testen voor Covid. Dit weten we aan de hand van het hoge aantal positieve testen van alle testen.

 Het is tegenwoordig mogelijk om jezelf te testen met een zelftest. Doe dat bij milde klachten. Ook als je op bezoek gaat of bezoek krijgt wordt aangeraden om je allemaal te testen. Dit om er zeker van te zijn dat je geen gevaar bent voor anderen en anderen voor jou. Mocht zo’n zelftest positief zijn, ga dan meteen in isolatie en je huisgenoten in quarantaine. Als het resultaat van de zelftest positief is, maak dan een testafspraak bij Publieke Gezondheid via 0800-0800 om je opnieuw te laten testen. Dit is om te kijken of het resultaat daar ook positief is. Als je dan positief test, vraagt Publieke Gezondheid dat je minimaal 7 dagen thuis in isolatie gaat.

Tot slot wil ik iedereen vragen om zich te laten vaccineren en de boosterprik te gaan halen om jezelf en Bonaire te beschermen.

Plaats een reactie