Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Piek besmettingen omikronvariant veel hoger dan piek met Britse variant maart 2021

De piek van besmettingen met de omikronvariant wordt veel groter dan de piek van besmettingen met de alfavariant (Britse variant) in maart 2021. De afdeling Publieke Gezondheid komt tot deze conclusie aan de hand van de cijfers van besmettingen in de eerste week van januari 2022.  Op dinsdag 4 januari 2022  waren er 133 nieuwe besmettingen, vorig jaar was de hoogste piek op 24 maart,  er waren toen  73 nieuwe besmettingen. In maart vorig jaar lag het grootste aantal besmettingen op 308 per week. Van maandag 3 januari 2022  tot en met woensdag 5 januari 2022 zijn er al 305 nieuwe gevallen van nieuwe besmettingen op Bonaire.

Publieke Gezondheid  gaat ervan uit dat de omikronvariant  van het coronavirus de deltavariant heel snel zal overheersen. Dit komt omdat mensen snel en gemakkelijk met de omikronvariant besmet raken. De eerste onderzoeken laten zien dat mensen die met de omikronariant besmet raken, in het algemeen minder  ernstige klachten hebben. Toch kan de zorg door besmettingen met deze variant overbelast raken. Dit komt omdat veel mensen snel hiermee besmet raken, waardoor er in korte tijd een te grote druk op de zorg ontstaat.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die volledig gevaccineerd zijn of corona hebben gehad, niet goed beschermd zijn tegen besmetting met de omikronvariant en tegen ziekenhuisopname. De boosterprik kan deze mensen een extra bescherming bieden. Een persoon die de boosterprik heeft gekregen, is voor 65-75% beschermd tegen besmetting en voor 80-90% tegen ziekenhuisopname. Burgers die de boosterpik nog niet hebben gehaald kunnen het gratis nummer 0800 0900 bellen om een prikafspraak te maken.

Uit onderzoek van de afdeling Publieke Gezondheid blijkt dat tijdens de kerstvakantie veel minder mensen bereid waren om zich te laten testen.  De afdeling maakt zich zorgen hierom. Er zijn namelijk veel meer coronabesmettingen op het eiland dan de aantallen die door de afdeling worden vastgesteld.  Van de mensen die wel zijn gaan testen, had 30% een positief resultaat van een zelftest.  Dit betekent dat steeds meer mensen een zelftest gebruiken.

De afdeling roept burgers met klachten, mensen die nauw contact hadden met een persoon die besmet bleek, en mensen met een positief resultaat van een zelftest, op om zich  bij de teststraat te testen.  Zo houdt Publieke Gezondheid goed zicht op het aantal besmettingen op Bonaire.  Heeft u klachten? Bel dan het gratis nummer 0800 0800 om een testafspraak te maken. Heeft u de eerste, de tweede of de boosterprik nog niet gehaald? Bel het gratis nummer 0800 0900 voor een prikafspraak.

Plaats een reactie