Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

PCR test en zelftest voor alle reizigers uit Nederland en VS

Verplichte quarantaine voor ongevaccineerde reizigers uit hoog en zeer hoog risicolanden

Kralendijk – Alle reizigers van 12 jaar en ouder uit Nederland en de VS moeten vanaf woensdag 22 december 2021 binnen achtenveertig uur voor vertrek naar Bonaire een PCR-test doen en een zelftest bij aankomst.De reizigers krijgen een gratis zelftest, ze moeten zich op de dag van aankomst in hun vakantieverblijf testen. Als ze positief testen, moeten ze in isolatie en bij de afdeling Publieke Gezondheid een afspraak maken om zich opnieuw te testen. Bonaire scherpt de reisvoorwaarden naar het eiland aan om de komst van de omikronvariant te vertragen.

Door de snelle  verspreiding van de  omikronvariant worden vanaf 22 december 2021 alle hoog risico landen aan zeer hoog risico landen gelijk gesteld. Dit geldt ook voor Nederland en de VS. Alle reizigers uit hoog of zeer hoog risicolanden zijn vanaf komende woensdag verplicht om op de vijfde dag na aankomst op eigen kosten een PCR test te doen bij een commercieel testbedrijf dus niet bij de afdeling Publieke Gezondheid.

Ongevaccineerde reizigers uit hoog of zeer hoog risicolanden moeten verplicht vijf dagen in zelfquarantaine. Daarna moeten ze  op eigen kosten een PCR test doen bij een commercieel testbedrijf, dus niet bij de afdeling Publieke Gezondheid.  Een reiziger kan alleen uit quarantaine bij een negatief testresultaat. Alle reizigers die positief testen, moeten in isolatie.

Het is de laatste dagen duidelijk geworden dat de omikronvariant zich sneller verspreidt dan men dacht. De afdeling Publieke Gezondheid verklaarde een tijd geleden dat het niet de vraag is of deze variant naar Bonaire komt maar wanneer. Nu de omikronvariant zich razendsnel verspreidt, moeten de strengere reisvoorwaarden de komst van deze variant naar het eiland vertragen.

De afdeling hoopt dat in afwachting van de omikronvariant zoveel mogelijk mensen de coronaprik en de boosterprik halen. Zo is Bonaire beter beschermd wanneer de nieuwe variant op het eiland opduikt.

Op dit moment is nog niet alles bekend over de omikronvariant. Wetenschappers weten wel dat deze variant zich twee tot drie keer sneller verspreidt dan de deltavariant. Het betekent dat de druk op het ziekenhuis en de rest van de zorg flink kan toenemen op het moment dat de nieuwe variant op Bonaire is.

Daarom roept de afdeling Publieke Gezondheid burgers van Bonaire op om zich te laten vaccineren. De afdeling roept ook volledig gevaccineerde burgers op om de boosterprik zo snel mogelijk te halen.

Heeft u de eerste of tweede coronaprik nog niet gehaald? Bel dan het gratis nummer 0800 0900 om een prikafspraak te maken. U bent volledig gevaccineerd en heeft de boosterprik nog niet gekregen?  Bel het gratis nummer 0800 0900 en maak een afspraak voor de boosterprik. Heeft u klachten? Bel dan 0800 0800 voor een testafspraak.

Plaats een reactie