Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Proefperiode evenementen met maximaal 250 bezoekers

Bij hoog risico evenementen QR-code nodig voorbezoekers vanaf 12 jaar

Kralendijk – Vanaf 15 november 2021 tot en met 15 januari 2022 is er een proefperiode  met evenementen, waarbij tussen de 100 en maximaal 250 bezoekers aanwezig mogen zijn. De evenementen zijn mogelijk zolang de situatie rondom corona op Bonaire dat toestaat. De regels voor het organiseren van evenementen kunnen tijdens de proefperiode worden aangepast. De proefperiode met evenementen is namelijk bedoeld om erachter te komen wat wel en niet in de praktijk werkt.

De proefperiode met evenementen is een belangrijk onderdeel van het zogeheten nieuwe normaal. In het nieuwe normaal keert de samenleving langzaam maar zeker op een veilige, aangepaste manier terug naar het leven zoals burgers dat vóór corona hadden. Het is belangrijk dat burgers zich in het nieuwe normaal aan de coronaregels blijven houden.

Bezoekers

Voor een aantal evenementen met een hoog risico zoals zingen en dansen is een QR-code als toegangsbewijs nodig voor alle bezoekers vanaf 12 jaar. Volledig gevaccineerde bezoekers moeten de QR-code tonen van hun vaccinaties. Ongevaccineerde bezoekers moeten binnen 24 uur voor het testevenement een antigeen test doen, het resultaat moet negatief zijn. Alle bezoekers moeten ook een geldig legitimatiebewijs zoals een sédula, paspoort of rijbewijs bij de ingang tonen.

Mensen die naar een evenement willen en klachten hebben, moeten bij de teststraat een coronatest doen en de uitslag in isolatie afwachten. Het gaat om klachten zoals griep, verkoudheid, keelpijn, hoestbuien etc.

Vergunning

Burgers en organisaties die evenementen voor tussen de 100 en maximaal 250 bezoekers willen organiseren, moeten een vergunning online aanvragen. Ze moeten een plan van aanpak inleveren. Voor het plan van aanpak is een blauwdruk beschikbaar bij JAZ.

De directie Toezicht en Handhaving bekijkt samen met de afdeling Publieke Gezondheid het plan van aanpak en of er aanvullende maatregelen nodig zijn voor het evenement. Dat wordt met de aanvragers besproken.

Alle evenementen  moeten om uiterlijk 00:00 uur eindigen. De verwachting is dat het maximaal 14 dagen duurt voordat een aanvrager hoort welke aanvullende maatregelen hij moet nemen vanwege corona voor een evenement. De afdeling Publieke Gezondheid en de directie Toezicht en Handhaving staan open voor ideeën van organisatoren van evenementen om deze activiteiten in de toekomst beter en of veiliger te regelen.

Sportverenigingen en horeca

Als sportverenigingen activiteiten met meer dan 100 toeschouwers verwachten, moeten ze hiervoor ook een plan van aanpak indienen bij JAZ om te horen welke aanvullende coronamaatregelen zij dienen te nemen. In de stadions mag alleen zwak alcoholische drank worden verkocht.  Bij sportevenementen hoeven de organisatoren zich niet meer aan de 50% capaciteit voor publiek te houden.

Horecagelegenheden moeten online dansactiviteiten aanvragen en een plan van aanpak indienen als de activiteit bedoeld is voor meer dan 100 bezoekers. Dit geldt ook voor horecagelegenheden waar nu al buiten gedanst wordt met meer dan 100 personen. Het is niet toegestaan om bij horecagelegenheden binnen te dansen.

Bent u volledig gevaccineerd en wilt u de QR-code aanvragen? Bel dan 0800 0900 om het aan te vragen. Houd uw vaccinatiebewijs en paspoort of sédula bij de hand. U heeft dat nodig bij de aanvraag. Bij de aanvraag hoort  u wanneer u de QR-code kunt ophalen bij Kompleho Deportivo Jorge Nicolaas.

Plaats een reactie