Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Meeste besmettingen tweede helft oktober bij 20-60 jarigen

Kralendijk – Het zijn vooral personen tussen de 20 en 60 jaar die van 18  tot en met 31 oktober 2021 met het coronavirus besmet zijn geraakt.  Zo heeft de afdeling Publieke Gezondheid bekend gemaakt. Door de herfstvakantie zijn de groepen van besmettingen op scholen van de periode daarvoor doorbroken. Mensen zijn in de tweede helft van oktober vooral thuis besmet geraakt en in mindere gevallen op het werk of via sociale contacten.

De bron van besmettingen was in 70% van de gevallen bekend. In de week van 18 oktober waren er 53 nieuwe besmettingen en in de week van 25 oktober 47 gevallen. Dat was de helft minder aan  besmettingen dan in de week van 11 oktober 2021.  Bij bijna alle besmettingen ging het om bewoners van Bonaire. Het virus is vooral via lokale bewoners overgebracht en  zelden via bezoekers.

Van de personen die in de tweede helft van oktober besmet raakten, was iets minder dan de helft volledig gevaccineerd. Gevaccineerde personen kunnen ook besmet raken met het virus.  Als een gevaccineerde persoon besmet raakt met het virus, besmet deze persoon 63 % minder mensen in de omgeving dan  een ongevaccineerde persoon die besmet is.

Gevaccineerde personen zijn voor 95% beschermd tegen opname in het ziekenhuis en voor 97% tegen opname op  de Intensive Care. Van de 27 coronapatiënten die in september en oktober 2021 in het ziekenhuis waren  opgenomen op Bonaire, was 78% niet gevaccineerd.

De afgelopen dagen is het aantal nieuwe besmettingen opnieuw toegenomen. Bij het bron – en contactonderzoek onderzoekt de afdeling Publieke Gezondheid de nieuwe besmettingen. De komende dagen moet blijken waar deze besmettingen plaatsvonden. En of de stijging van de laatste tijd wel of niet doorzet.

De verspreiding van het virus is te stoppen als iedereen zich aan de basismaatregelen houdt. Houd 1.5 meter afstand van uw contacten zoals vrienden, familie en collega’s. Zorg dat de kamers bij u thuis of op het werk vaak worden gelucht.

Heeft u klachten? Blijf thuis en bel 0800 0800 voor een coronatest. Ga na het testen meteen naar huis en wacht daar het testresultaat af. Als u positief test, houd u zich aan de regels en tips die u van Publieke Gezondheid krijgt.

Plaats een reactie