Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Toespraak van Gezaghebber Edison Rijna op 20 oktober 2021

Kralendijk – Bontardi allemaal,

Op dit moment hebben wij veel COVID-19 gevallen op Bonaire. Vandaag zijn er 107 actieve gevallen van COVID-19 en er zijn 6 mensen in het ziekenhuis op Bonaire opgenomen. Eén patiënt ligt in het ziekenhuis van Curaçao. Het aantal gevallen is stabiel maar erg hoog.

In de laatste weken hebben de meeste mensen besmettingen opgelopen op scholen, de kinderopvang, thuis en op het werk. De afgelopen 7 weken waren er 13 clusters, dus groepen van besmettingen op scholen en de kinderopvang. Het gaat om kinderen onder de 12 jaar. Over het algemeen worden zij niet erg ziek als ze met het virus besmet raken. Zij kunnen wel andere kinderen, volwassenen en ouderen in hun buurt besmetten, en dat is ook gebeurd.

Dankzij onder andere het grote aantal volledig gevaccineerde mensen, hoeven wij nu geen zware maatregelen te nemen. In de groep van 18 jarigen en ouder is 73,3 procent volledig gevaccineerd. In de leeftijdsgroep van 12 tot 8 jaar is 45,1 procent volledig gevaccineerd.

Deze percentages zijn nog niet hoog genoeg om de verspreiding van het virus te stoppen, omdat de Deltavariant die we nu hebben, zo besmettelijk is. Het vaccin beschermt mensen tegen ernstige ziekte. Iemand die niet gevaccineerd is, heeft 20 keer meer kans om in het ziekenhuis te komen als hij besmet raakt, vergeleken met een persoon die volledig gevaccineerd is.

Als de besmettingen toenemen, vragen mensen in de samenleving zich af wanneer er zwaardere maatregelen worden genomen. Op dit moment zijn wij in een fase dat we alleen maatregelen nemen die gericht zijn op de plekken met het grootste risico op verspreiding van het virus. Zo hoeven wij geen zware maatregelen te nemen die de hele maatschappij raken.

We overwegen de huidige maatregelen van risiconiveau 2 ook na 1 november te verlengen en zullen als het nodig is zwaardere maatregelen nemen.

De afdeling Publieke Gezondheid is in gesprek met de scholen om te kijken welke extra maatregelen ze kunnen nemen om te zorgen dat het virus zich op school niet makkelijk kan verspreiden.

Er waren ook enkele clusters van besmettingen op werkplekken. Daarom doe ik een dringende oproep aan werkgevers om te kijken of de werkplek wel gezond genoeg is. Om op te letten of de werkplek bij voorbeeld wel genoeg wordt doorgelucht en de werknemers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden.

Ik wil ook een andere oproep doen aan alle werkgevers. We horen van mensen die eigenlijk in quarantaine moeten, maar die toch gaan werken omdat zij anders geen salaris ontvangen. Hier is een regeling voor. Ik wil werkgevers er aan herinneren dat zij bij het ministerie van SZW geld kunnen ontvangen voor mensen die in quarantaine moeten, zodat het personeel doorbetaald kan worden.

Maak gebruik van die regeling en stuur uw personeel naar huis als zij op advies van Publieke Gezondheid in quarantaine moeten. Ik wil alle werkgevers er ook eraan herinneren dat Publieke Gezondheid bepaalt wanneer een persoon die in isolatie zit, is hersteld.

Bonaire is voor onze zustereilanden ondertussen als zeer hoog risicoland aangemerkt. De testkosten van bij voorbeeld een retourtje Curaçao zijn daarom enorm gestegen. Ze vallen hoger uit dan het vliegticket.

We weten dat veel mensen naar Curaçao reizen, bijvoorbeeld om familie te bezoeken. Daarom ben ik met de andere eilanden aan het overleggen om te kijken of we andere voorwaarden kunnen stellen voor mensen die volledig gevaccineerd zijn, om zo hun testkosten te verlagen.

In de nabije toekomst zullen we gaan werken met de coronapas, waarbij een vaccinatiebewijs, namelijk de QR code, of een negatief testresultaat wordt gevraagd als iemand naar een bepaald evenement wil. We doen dit om stap voor stap terug te gaan naar een normaal leven zonder grote risico’s op besmetting.

We willen hiervoor dezelfde regeling als Nederland. Namelijk dat personen die niet gevaccineerd zijn gratis kunnen testen. Op dit moment overleggen wij met het ministerie van VWS om dit voor elkaar te krijgen.

In de horeca zien we dat er plekken zijn waar veel mensen  buiten dansen. Dit levert een hoog risico op besmettingen op voor iedereen. Met een QR code of een test kunnen we deze activiteiten veiliger maken. We zijn druk bezig om de coronapas binnenkort in te voeren voor grote evenementen.

Zodra alles hiervoor geregeld is met het ministerie van VWS,  informeren wij de samenleving hierover. Vanaf 25 oktober is er meer capaciteit bij het callcenter om aanvragen voor de QR code af te handelen. Dit kan door 0800-0900 te bellen.

 

Burgers die niet gevaccineerd zijn, vragen wij met klem om 1,5 meter afstand te houden en grote groepen mensen te vermijden.  Ik wil mensen die niet gevaccineerd zijn en vooral degenen met

een ernstige ziekte eraan herinneren, dat ze meer risico lopen om besmet te raken en behoorlijk ziek te worden. Ik adviseer hen om zich te laten vaccineren. Als u corona heeft gehad, heeft u maar één prik nodig om volledig gevaccineerd en beschermd te zijn.

Van alle mensen die sinds afgelopen september op Bonaire in het ziekenhuis zijn opgenomen, was 75 procent niet gevaccineerd. Dit is hetzelfde percentage als in andere landen, zoals Nederland.

Ik vertrouw erop dat we allemaal onze verantwoordelijkheid blijven nemen. Dat we afstand houden, en de geldende regels volgen. Dat we ook goed voor elkaar blijven zorgen en elkaar helpen om Bonaire veilig te houden.

Plaats een reactie