Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Toespraak van Gezaghebber Edison Rijna op 30 september 2021

Kralendijk – Bon tardi allemaal,

De COVID-19 situatie op ons eiland is ernstig. Wij hebben twee weekenden achter elkaar meegemaakt dat een COVID-patiënt is overleden. Wij leven mee met de families van de overledenen.

Sinds het weekend zien we een toename van het aantal gevallen van COVID en nog niet alle bronnen zijn bekend. Publieke Gezondheid houdt er rekening mee dat de gevallen kunnen toenemen. Het zijn voornamelijk niet-gevaccineerde volwassenen die besmet raken met het virus. Vandaag hebben wij 120 actieve gevallen van COVID en er is 1 persoon opgenomen in het ziekenhuis. Wij houden er rekening mee dat wij misschien in de toekomst patiënten naar ziekenhuizen buiten Bonaire moeten sturen, omdat wij hier niet de benodigde zorg hebben.

Publieke Gezondheid werkt er hard aan om goed zicht te krijgen waar de bronnen van de besmettingen zijn. De afdeling maakt soms helaas mee dat mensen niet mee willen werken aan het bron-  en contactonderzoek. Dat vind ik heel jammer. Deze onderzoeken zijn juist nodig om de besmettingen onder controle te krijgen. Als Publieke Gezondheid u benadert om mee te werken aan het bron en contactonderzoek,  werk dan alstublieft mee.  Het is in het belang van ons allemaal.

Op dit moment bekijken we samen met de Publieke Gezondheid of het aantal besmettingen blijft  toenemen en wat dat voor de zorg betekent. Na die evaluatie besluiten wij of het nodig is om meer maatregelen te nemen en zullen wij u daarover informeren. Voorlopig houden wij de huidige maatregelen aan tot 1 november aanstaande.

Ik noem een aantal van deze maatregelen. Bij privé bijeenkomsten mogen maximaal 50 mensen aanwezig zijn. Voor evenementen geldt nog steeds een maximum van 100 mensen. Als u naar een sportevenement gaat, houd u zich dan tijdens het evenement en na afloop ervan aan de regels. We moeten juist nu extra voorzichtig zijn en onze verantwoordelijkheid nemen. Zo kunnen we voorkomen dat het aantal besmettingen toeneemt. Zorg dat u gezond leeft, dat u voldoende slaapt en ook dat u in beweging blijft. Voor meer informatie, ga naar onze website bonairecrisis.com.

Als u nog niet gevaccineerd bent, laat u dan vaccineren. Ik wil een speciale oproep doen aan mensen die in een risicogroep zitten, zoals mensen met suikerziekte, of met overgewicht, of mensen met hartproblemen, om geen risico te nemen en zich te laten vaccineren. Bel 0800 0900 om een afspraak te maken. U kunt elke zaterdag zonder afspraak van 09:00 tot 14:00 uur langskomen voor een coronaprik. Laten wij goed voor onszelf blijven zorgen en voor degenen rondom ons.

Plaats een reactie