Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Toespraak van Gezaghebber Edison Rijna op 26 augustus 2021

Kralendijk – Beste mensen,

In de afgelopen weken is het aantal actieve besmettingen met Covid stabiel laag gebleven. Op dit moment zijn er 20 actieve gevallen op Bonaire. Het is nu niet verantwoord om de huidige maatregelen te versoepelen, omdat een uitbraak met de zeer besmettelijke delta variant nog steeds dreigt. Daarom zullen we de huidige maatregelen van risiconiveau 2 verlengen, tot 1 oktober 2021.

Dit betekent onder andere dat er niet meer dan 50 mensen privé samen mogen komen, en evenementen met maximaal 100 personen mogen plaatsvinden. Voor meer informatie kunt u op bonairecrisis.com kijken.

Ik wil een oproep doen aan alle horeca om geen grote feesten te organiseren en de basismaatregelen in acht te nemen. We zien in de omringende landen Curaçao en Aruba dat feesten in de horeca veelal een bron van uitbraken zijn. Ik herinner jullie er aan dat dansfeesten binnen helemaal verboden zijn.

Wél willen we het binnen enkele weken mogelijk maken dat meer mensen bij elkaar mogen komen, als de besmettingscijfers het toelaten. Daarom zijn we bezig met voorbereidingen om evenementen met meer dan 100 mensen mogelijk te maken. Het idee is dat daarbij mensen toegelaten kunnen worden die gevaccineerd zijn, of die kort voor het evenement getest zijn. Binnenkort zullen we hier meer informatie over geven.

Afgelopen week hebben we aangekondigd dat Aruba, Curaçao en Sint Maarten hoog risico landen zijn geworden. Reizigers vanuit die eilanden, die volledig gevaccineerd zijn, moeten nu ook testen om binnen te komen. Curaçao beschouwt Bonaire vanaf morgen ook als hoog risico. Reizigers die binnen 48 uur na de testafname vanaf Bonaire heen en weer reizen naar Aruba en Curaçao, hoeven voor de terugreis niet nogmaals te testen. Hun test van vertrek op Bonaire is dan nog geldig.

Bonaire heeft tijdelijk de bubbel met Aruba, Curaçao en Sint Maarten opgeheven. Dit was nodig omdat de besmettingscijfers op deze eilanden heel hoog zijn en er dus meer risico is dat besmette mensen in het vliegtuig zitten. Zodra de cijfers het toelaten zullen we kijken of we weer terug kunnen naar de bubbel tussen de eilanden.

Deze week zijn de scholen weer begonnen. Ik wil alle leerlingen en docenten en andere mensen die op de scholen werken, vragen om je aan de basisregels te houden die de afdeling Publieke Gezondheid heeft opgesteld voor de scholen. Ik wil ook een oproep doen aan alle ouders en leerlingen tussen 12 en 18 jaar, dat deze jongeren zich aanstaande zaterdag tijdens een speciaal evenement bij de sporthal Kompleho Deportivo Jorge Nicolaas laten vaccineren. Dat kan van 9 uur in de ochtend tot 2 uur in de middag.

Op 2 september komt na lange tijd het eerste cruiseschip weer aan op Bonaire. Er zullen vanaf dan weer regelmatig cruiseschepen afmeren. We hebben daarvoor speciaal beleid opgesteld waar deze passagiers aan moeten voldoen om van boord te kunnen. De cruisemaatschappijen zelf hanteren ook strenge regels. Zo gaat bijvoorbeeld iedereen met een negatieve test aan boord en moeten ongevaccineerden kort voor aankomst op Bonaire nogmaals aan boord testen. We vertrouwen erop dat we de schepen zo veilig kunnen ontvangen op ons eiland.

Dames en heren, met pijn in mijn hart moet ik aankondigen dat het dit jaar helaas niet mogelijk zal zijn om Dia di Boneiru groots te vieren, zoals wij gewend zijn. De meeste culturele activiteiten zullen niet door kunnen gaan vanwege het risico dat teveel mensen bij elkaar komen. Het officiële  gedeelte zal in aangepaste vorm plaatsvinden.

We kunnen er trots op zijn dat we de laatste tijd geen uitbraak hebben gehad, maar we moeten ons niet rijk rekenen. We moeten er rekening mee houden dat we elk moment toch nog een uitbraak kunnen krijgen. Daarom, blijf alert, houd afstand en laat je meteen testen bij klachten en hou je aan de maatregelen. En als je nog niet gevaccineerd bent, laat je dan zo snel mogelijk alsnog vaccineren.

Plaats een reactie