Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Toespraak van dr. Marian Luinstra-Passchier op 26 augustus 2021

Kralendijk – Bon dia,

Vanmorgen kijken we even terug op de ontwikkelingen van het coronavirus op Bonaire sinds de Delta variant in de tweede helft van juli op het eiland arriveerde.

Het aantal besmettingen is de afgelopen tijd redelijk stabiel gebleven. Toch zien we deze laatste weken dat het aantal nieuwe besmettingen licht stijgt. Begin juli waren het gemiddeld 10 nieuwe gevallen per week, nu, eind augustus,  zijn dat er ongeveer 20 per week.

Dit is de grafiek met het  totale aantal COVID gevallen op Bonaire vanaf de allereerste piek in september 2020. U ziet dat de lijn soms steil stijgt,  het aantal COVID -19 gevallen ging daar pijlsnel omhoog. Het lichtglooiende deel van de lijn laat zien dat het aantal COVID -19 gevallen dan licht stijgt.  Ook nu zien we dat de lijn licht blijft stijgen.

De meeste verspreiding vindt nu plaats binnen huishoudens  met niet gevaccineerde mensen. Twee weken geleden werd er ook weer een patiënt in het ziekenhuis opgenomen met  Covid. Gelukkig is die nu weer uit het ziekenhuis ontslagen. Dit is een waarschuwing voor ons: COVID kan ieder moment toeslaan.

We weten allemaal  dat het aantal besmettingen op de zustereilanden omhoog geschoten is. Tot nu toe heeft Bonaire deze keer geen uitbraken gehad zoals op Aruba en Curaçao. Door de situatie op Aruba en Curaçao is extra waakzaamheid  voor Bonaire geboden. We hebben nog steeds grotendeels de delta-variant, die zeer besmettelijk is. Als we  op Bonaire net zo’n piek krijgen, kunnen onze ernstig zieke  patiënten niet op Aruba of Curaçao worden opgevangen, maar moeten we uitwijken naar andere ziekenhuizen. Op Aruba en Curaçao zijn de ziekenhuizen vol. Daarom is het verstandig om voorlopig maatregelen te blijven nemen om grote uitbraken op Bonaire te voorkomen.

Tegelijkertijd kijken we ook vooruit: We kijken hoe het leven met Covid op de langere termijn eruit ziet.  We hopen dat we dan weer een normaal leven kunnen leiden,  waarin  we rekening blijven houden met Covid net als  met  andere infectieziekten zoals dengue, chikungunya, griep enz. In het verleden zijn we erin geslaagd om infectieziekten zoals de mazelen, rode hond en gele koorts met vaccinaties  te  bedwingen. We hopen dat dit op termijn ook voor COVID het geval is.

Als we naar de toekomst kijken dan zijn er gelukkig een paar dingen die in ons voordeel werken:

  • De meerderheid van de bevolking is zich bewust dat het belangrijk is om zich aan coronamaatregelen te houden. Samen houden we het virus in bedwang.
  • Op Bonaire heeft 81,7% van de volwassen doelgroep een prik gehad, en 38% van de tieners.  3 % van de volwassenen is volledig gevaccineerd en 24.8 % van de teenagers. Elke week laten nog enkele honderden mensen zich vaccineren. Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe kleiner de kans op nieuwe uitbraken. En hoe minder maatregelen er nodig zijn.

Er staan ons nu een paar nieuwe uitdagingen te wachten. We beginnen aan een nieuw schooljaar en beginnen ook voorzichtig aan een nieuw cruiseseizoen. Dat kan omdat we hoge vaccinatiecijfers hebben en we ons bewust zijn dat we met COVID moeten leren leven. Vandaag is de laatste keer dat ik als woordvoerder van de afdeling Publieke Gezondheid  bij de persconferentie ben.  Vanaf  1 september draag ik het stokje over aan een jongere collega, Loes Jaspers. Ik wens u en ons allen een goede en gezonde toekomst.

Plaats een reactie