Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Toespraak Marian Luinstra-Passchier 21 juli 2021

In maart en april hadden we de laatste grote piek van besmettingen op Bonaire.


In het plaatje ziet u de neergaande lijn in april. In mei en juni testten er heel weinig mensen positief. Nu zien we dat het aantal nieuwe besmettingen vooral de laatste week weer toeneemt. Elke dag vinden we wel enkele nieuwe gevallen van besmetting.
Het gaat in de meeste gevallen  om inwoners van Bonaire, met een paar kleine clusters, dus groepen van besmetting  op de werkvloer. Zoals bekend  hebben we op het moment vooral de deltavariant van het coronavirus op het eiland.

Enkele mensen die met de deltavariant besmet raakten,  waren voor die tijd naar Nederland of Curaçao gereisd. Maar in de meeste gevallen gaat het om  inwoners van Bonaire die niet op reis zijn geweest. In de groep mensen die positief testte, zijn verschillende mensen volledig gevaccineerd. We wisten al dat  dat vaccinatie niet altijd voorkomt dat een persoon  besmet raakt. Het voorkomt wel dat iemand bij besmetting  ernstig ziek wordt. Op dit moment zijn er geen patiënten met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis.

De vaccinaties gaan gestaag door. 80 %  van de doelgroep van 18 jaar en ouder heeft ondertussen  1 prik gekregen en 68,4 % is volledig gevaccineerd. Dit is een mooi resultaat, maar nog niet goed genoeg. Zeker met het oog op de deltavariant is het van groot belang dat meer mensen zich laten vaccineren. En dat mensen die maar één keer zijn geprikt de tweede prik halen.  Mensen die twee prikken hebben gehad en zeker mensen die maar één prik hebben gehad, kunnen toch besmet raken met de deltavariant.  Tot nu toe  zijn  gevaccineerde mensen die besmet raakten niet ernstig ziek geworden en zijn ze niet in het ziekenhuis  beland.

Het is altijd mogelijk dat een familie of een groep mensen die niet gevaccineerd is, of maar een prik heeft gehad, met de deltavariant besmet raakt.  Als mensen met een kwetsbare gezondheid besmet raken, is de kans groter dat ze moeten worden opgenomen in het ziekenhuis.

Het is fijn dat we nu ook jongeren van 12 tot en met 17 jaar  kunnen vaccineren. Bijna  20% van deze groep is  1 x gevaccineerd. Jongeren worden meestal niet ernstig ziek maar kunnen soms wel langdurig gezondheidsklachten houden. Vaccinatie van jongeren  in deze leeftijdsgroep beschermt henzelf en ook de mensen om hen heen.  Kompleho Deportivo Jorge Nicolaas  is elke zaterdag open voor mensen die de eerste of tweede coronaprik nog niet hebben gehad. Volgende week is dit ook mogelijk op dinsdag, van 17.00 tot 20.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.bonairecrisis.com

We kunnen niet voorkomen dat er opnieuw kleine pieken van coronabesmettingen ontstaan op Bonaire. Maar we kunnen er wel samen voor zorgen dat er geen of weinig mensen ernstig ziek worden, of in het ziekenhuis belande en dat er zwaardere maatregelen nodig zijn. Dus als u nog niet bent gevaccineerd, laat u vaccineren.  Als u de tweede prik nog niet heeft gehaald, doe dat dan zo snel mogelijk. Ouders laat uw kinderen van 12 jaar en ouder vaccineren. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe beter we beschermd zijn.

Hou 1,5 meter  afstand en houd u zich aan de maatregelen en de basisregels. Heeft u klachten? Blijf dan thuis en bel 0800 0800 voor een testafspraak.

Plaats een reactie