Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Toespraak Gezaghebber Rijna 21 juli 2021

Bon dia,

Het aantal besmettingen met Covid-19 neemt de laatste dagen toe op Bonaire. Daarom heb ik besloten naar een hoger risiconiveau te gaan. Vanaf vrijdag 23 juli gaat Bonaire naar risiconiveau 2. Dit betekent dat de situatie zorgelijk is. Er moeten de nodige stappen ondernomen worden om onze samenleving te beschermen. Dit besluit heeft gevolgen voor onze manier van leven.

Dokter Marian Luinstra-Passchier heeft gisteren al aangekondigd dat de deltavariant Bonaire bereikt heeft. Deze variant is veel besmettelijker dan wat wij vorig jaar hebben leren kennen toen de coronovirus pandemie begon. Vooral degenen die nog niet gevaccineerd of niet volledig gevaccineerd zijn, lopen het risico heel erg ziek te worden. Er liggen nog geen mensen in het ziekenhuis  en een groot deel van de Bonairiaanse samenleving is gevaccineerd. Daarom hebben wij niet besloten om naar een nog hoger risiconiveau  te gaan. Ik wil de mensen die nog niet gevaccineerd zijn, met klem vragen om zich te laten vaccineren.

Een punt van aandacht en zorg is dat veel mensen nu terugkomen van vakantie of als toerist naar Bonaire komen. Hoewel wij voorzichtig zijn en aan mensen vragen om zich te laten testen voordat ze naar Bonaire komen, reist deze variant ook mee met de reiziger en is op Bonaire aangekomen. Daarom hebben wij dan ook vanaf afgelopen maandag Nederland op de lijst van zeer hoog risicolanden geplaatst. Dit betekent dat afgezien van de negatieve PCR test om Bonaire binnen te komen, reizigers vanuit Nederland een PCR test moeten doen vijf dagen na aankomst.

Voorlopig zijn er geen gevolgen voor de bubbel tussen de ABC eilanden. Gevaccineerde personen kunnen zonder beperking vliegen tussen deze eilanden, maar men moet er wel rekening mee houden dat dit elk moment kan veranderen. Nu is het aan elk van ons om ervoor te zorgen dat het virus geen kans krijgt om zich verder te verspreiden.

De manier om ervoor te zorgen dat het virus zich niet blijft verspreiden, is om je aan de basismaatregelen te houden die wij al langer dan een jaar verkondigen. Was je handen met water en zeep of anders  met hand sanitizer, voorkom samenscholingen, dus plekken waar veel mensen zijn. Raak je ogen, neus en mond niet aan en hou zeker ook 1,5 meter afstand van anderen. Als wij dit niet doen, hebben wij binnenkort meer besmettingen en dan moeten wij de maatregelen aanscherpen en naar een hoger risiconiveau gaan. Voor nu, als wij ons aan deze richtlijnen houden, is het risiconiveau 2 voldoende. Een uitgebreide uitleg van de risiconiveaus is te vinden op de website www.bonairecrisis.com.

Risiconiveau 2 houdt onder andere in dat er voorlopig niet wordt gezongen en gedanst, zowel binnen als buiten. De Deltavariant beweegt zich heel gemakkelijk via druppels in de lucht voort van mens tot mens. Dicht op elkaar zingen en dansen zal voor meer Covid-gevallen zorgen. Daarom moeten discotheken en nachtclubs dicht. Evenementen met meer dan 50 mensen zijn niet toegestaan en 50% van de locatie moet worden gebruikt . Er zal tegen iedereen opgetreden worden die zich niet aan deze regels houdt om de Boneriaanse samenleving te beschermen.

Ik wil ook zeggen dat opvangcentra voor ouderen zich moeten houden aan de basisregels die ik al heb genoemd. Hier geldt geen beperking van het aantal mensen. Binnensporten kunnen doorgaan. Als het met publiek is, dan is alleen de helft van de capaciteit toegestaan. Er zijn geen extra regels voor buitensporten. Gelegenheden zoals restaurants en sportscholen moeten hun bezoekers weer registreren.

Wij moeten ons bewust zijn dat het coronavirus met al zijn varianten een bedreiging is voor onze samenleving en ons manier van leven. En nu met de Deltavariant vragen wij nog meer om voorzichtig te zijn. Het virus verdwijnt niet zomaar omdat de cijfers laag zijn. Wij moeten er rekening mee houden dat het er voor altijd zal zijn. Wij moeten onszelf beschermen. Hou je aan de bekende basismaatregelen om te voorkomen dat jij en degenen om je heen ziek worden. Tot slot laat je vaccineren.

Plaats een reactie