Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Deel deze pagina

Uitbreiding lijnen callcenter afspraak vaccinatie

Veel telefoontjes op eerste dag voor afspraak  voor coronaprik

Kralendijk – De lijnen van het callcenter voor het maken van een afspraak voor de coronaprik worden uitgebreid. Zo laat gedeputeerde Nina den Heyer weten. ,,Op maandag 22 februari, de eerste dag voor de aanmelding van zorgpersoneel en 60-plussers, liep het storm. Mensen kregen daardoor geen gehoor en dachten toen dat het callcenter  niet in gebruik was. Maar de medewerkers hebben de hele tijd telefoontjes beantwoord. Omdat het zo storm liep, worden er extra lijnen geopend,” zo heeft Den Heyer verklaard.

Als iemand niet meteen een medewerker van het callcenter aan de lijn krijgt, is het advies om het op een later tijdstip te proberen.  Den Heyer begrijpt dat het zorgpersoneel en de 60-plussers zich snel willen aanmelden. ,,Ik ben blij dat zoveel mensen zich willen aanmelden. We bekijken hoe de aanmeldingen gaan nu er extra lijnen worden geopend. Als het moet, breiden we uit met nog meer lijnen.”

Bij een telefonische aanmelding stelt de medewerker van het callcenter vragen aan de beller over zijn gezondheid, de gezondheidscheck. Hierna is de registratie rond en wordt een afspraak  gemaakt voor de eerste en de tweede prik. De afspraak wordt via de mail bevestigd. Als iemand geen eigen mailadres heeft, dan kan hij/zij het mailadres van een familielid of bekende opgeven. Eén emailadres kan maar  voor één aanmelding gebruikt worden. Dus als het familielid of bekende ook zichzelf aanmeldt, kan die persoon zijn eigen mailadres  niet nog een keer gebruiken.  Het systeem registreert namelijk of een mailadres al in het bestand zit.

Het kan gebeuren dat iemand niet meteen een afspraak krijgt of online een afspraak kan maken voor de vaccinatie. Dit komt omdat de persoon eerst naar de huisarts moet omdat hij bij voorbeeld een allergie heeft. Pas wanneer iemand in zo’n  geval bij de huisarts langs is geweest kan hij/zij telefonisch een prikafspraak maken via 0800 0800.

Wanneer iemand zich via www.bonairecrsisis.com aanmeldt, krijgt de persoon via de mail de bevestiging dat de aanmelding is verwerkt. In deze mail staat dat als de persoon na drie dagen nog geen bevestiging voor een afspraak heeft gekregen, die persoon  0800 0800 kan bellen. Het callcenter is van maandag tot en met zaterdag  08:00 tot 12.00 en van 13.00 tot 20:00 uur bereikbaar. Het callcentrum is dus van 12:00 – 13:00 uur dicht. Op zondag is het callcentrum van 10:00 – 12.00 en van 13.00 tot 16:00 uur open.

Plaats een reactie