Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Toespraak van dr. Marian Luinstra-Passchier op 15 januari 2021

Kralendijk – Ik wil voorzichtig beginnen met goed nieuws: we zien de laatste dagen een  lichte daling van het aantal positieve gevallen.
Vandaag zijn er 81 testuitslagen binnengekomen, en daarvan waren er 7 positieve gevallen.

De afgelopen dagen hebben we last gehad van vertraging in de laboratoriumuitslagen. Doordat er uitslagen van meerdere dagen tegelijk binnenkwamen, waren er soms uitschieters tot 26  meldingen per dag. Die problemen zijn nu opgelost.

Onze dagelijkse meldingen zijn op basis van de dag dat we de uitslagen krijgen. We hebben nu een overzicht gemaakt op basis van de testdatum en de eerste ziektedag. Dit geeft een duidelijker overzicht van de verspreiding van de besmettingen. In de grafiek geven de gele balkjes de eerste ziektedag aan, de blauwe balkjes geven de testdatum aan.

Figuur 1: epicurve van de uitbraak

Zoals je in de grafiek kunt zien daalt het aantal nieuwe gevallen. Om deze ontwikkeling nog duidelijker in kaart te brengen, hebben we in de tweede grafiek het gemiddelde gegeven van de meldingen per zeven dagen.

Figuur 2: zevendaags gemiddelde van het aantal nieuwe cases per dag

In de grafiek is duidelijk een daling te zien. Dit betekent dat het aantal nieuwe besmettingen per dag afneemt. Let wel: de cijfers van de rode lijn kunnen nog wat stijgen door de uitslagen van nieuwe contactonderzoeken.

Zoals ik zei: er is voorzichtig goed nieuws, maar: we zijn er nog niet!
Zoals u weet zijn de maatregelen sinds vorige week 9 januari  aangescherpt. Het effect daarvan is pas tussen 15 en 22 januari 2021 te zien. We hopen dat het aantal positieve gevallen nog meer gaat dalen. Daar hebben we de medewerking van iedereen bij nodig.

Daarom hebben we de gezaghebber geadviseerd om de maatregelen die we nu hebben niet te veranderen. Wij blijven de situatie natuurlijk scherp in de gaten houden. Als Publieke Gezondheid ziet dat de maatregelen versoepeld of verzwaard kunnen worden, zullen we dat meteen ook adviseren.

Plaats een reactie