Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Toespraak van dr. Marian Luinstra-Passchier op 2 januari

Kralendijk – In de afgelopen dagen hebben meer mensen zich laten testen dan in de weken hiervoor. We hebben nu ook heel veel positieve testresultaten. De afdeling Publieke Gezondheid werkt keihard om alles rondom besmettingen in beeld te krijgen. Veel mensen liepen al langer met klachten rond, maar lieten zich eerst niet testen. Hun besmettingen komen nu allemaal tegelijk aan het licht. Veel mensen dachten dat het coronavirus niet op het eiland was. En lieten zich daarom niet testen.

Deze week hebben al 46 mensen positief getest. U ziet het verloop van de afgelopen weken in dit plaatje.

Het bron-en contactonderzoek bij zoveel mensen kost veel tijd en menskracht. We willen voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Dit doen we door contacten van besmette mensen te bellen en hen als het nodig is in quarantaine te plaatsen. Als we u bellen dat u in quarantaine moet, doe het dan ook. Dat is belangrijk om de mensen om u heen te beschermen. Daarom is het zo belangrijk dat u direct belt als u klachten heeft. Hoe eerder we het weten hoe beter. Zo voorkomt u dat anderen besmet raken.

Wie zijn de mensen die de laatste week besmet zijn geraakt? We weten nu dat het om inwoners van Bonaire gaat. In de groep van besmette mensen zien we een paar grote en een paar kleine clusters, dus groepen van besmetting. Figuur 2. De gele kleur geeft aan dat we vermoeden dat deze persoon bij dit cluster hoort, maar dat het nog in onderzoek is. Van de laatste 6 zien we (nog) geen verband met een bestaand cluster.

Het gaat bij deze clusters om familieleden, vrienden en collega’s. We zien ook dat mensen in de kerk besmet kunnen raken. Nieuw is een cluster dat ontstaan is vanuit een feest en mogelijk nog gaat groeien. Dat is nog niet te zien in dit plaatje. Onze mensen weten nog lang niet van iedereen waar de bron van de besmetting lag. Daar doen we verder onderzoek naar.

Het is nu duidelijk dat het coronavirus actief is op Bonaire. Natuurlijk is het virus van buiten Bonaire op het eiland beland. Maar het is nu onder ons en we zien dat meer mensen besmet raken. Het virus kan zich gemakkelijk verspreiden omdat mensen de coronaregels niet meer zo nauw nemen of zelfs helemaal niet opvolgen. Mensen zijn zorgeloos geworden. De cijfers laten nu zien waar dat toe kan leiden. We kunnen niet langer doen alsof het virus niet op het eiland is. tijd van zorgeloosheid is voorbij.

Als u klachten heeft die met COVID-19 te maken kunnen hebben, blijf niet daarmee rondlopen. Blijf thuis en bel 0800 0800 en maak een afspraak om u te laten testen.

Plaats een reactie