Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Toespraak van dr. Marian Luinstra-Passchier op 13 november

Kralendijk – Bon tardi tur hende,

De afgelopen weken hebben we bijna geen besmettingen gehad. Nu de regels worden versoepeld, is het een goed moment om terug te blikken op de COVID besmettingen op Bonaire vanaf het begin van de pandemie. En zo van onze eigen ervaringen kunnen leren.

De grafiek laat zien dat Bonaire lang bijna COVID-vrij geweest. Er waren een paar besmettingen in april en in juli. Maar die hebben toen niet tot andere besmettingen geleid.

Eind augustus begon het aantal gevallen van besmetting  toe te nemen. We weten niet zeker waar dat begon.  Maar het is duidelijk dat COVID-19 via  een ander land of eiland op Bonaire is geïntroduceerd. In korte tijd kwamen er veel besmettingen bij. Uit ons bron- en contactonderzoek bleek dat niet iedereen zich toen aan de afstand van 1,5 meter hield. Toen het aantal besmettingen toenam, werden strenge maatregelen ingevoerd. Gelukkig heeft iedereen zich zo goed mogelijk daaraan gehouden.  En zo hebben we in korte tijd de uitbraak samen onder controle gekregen. We hopen dat we bij volgende besmettingen op dezelfde snelle manier samen het virus onder controle kunnen houden.

We hebben net als Aruba en Nederland besloten om de periode van quarantaine in te korten van 14 naar 10 dagen. We verkorten de quarantaine, omdat het heel zelden voorkomt dat iemand in de laatste 4 dagen nog besmet blijkt te zijn.

Aruba heeft een proef gedaan en dat is zonder problemen verlopen. In Nederland is de kortere quarantaine al langer ingevoerd.  Met een kortere periode maken we het iets gemakkelijker voor mensen om de quarantaine vol te houden zonder veel risico.

Plaats een reactie