Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Gezaghebber Rijna: Code geel gunstig voor lokale economie

Kralendijk – Gezaghebber Edison Rijna is blij dat Nederland zijn verzoek heeft ingewilligd om voor Bonaire van code oranje naar code geel te gaan. ,,De verandering van code biedt hoop voor onze economie, het is ook een verlichting. We moeten er wel rekening mee houden dat het een tijd duurt voordat we de positieve effecten merken,” zo heeft de gezaghebber verklaard.

,,In  gesprek met de hotelsector en met ondernemers hebben ze dat aan ons uitgelegd. Het is namelijk zo dat passagiers die naar Bonaire willen komen hun reis eerst moeten plannen. Ze moeten boeken, en een verblijfsplaats regelen. Dat neemt allemaal tijd in beslag. Zoals ik vorige week zei, gaan we door met het onderzoeken van de mogelijkheden om het aantal vluchten naar Bonaire te verhogen, en ook het aantal landen uit te breiden van waaruit vluchten naar het eiland zijn toegestaan. Zodra dat duidelijk is, zal ik de samenleving hierover informeren.”

Code geel houdt in dat passagiers naar Bonaire mogen komen. Ze moeten zich wel bewust zijn van de risico’s die ze zouden kunnen lopen. Ze moeten 72 uur voor vertrek een PCR test doen, de uitslag moet negatief zijn. Ook moeten ze 48 uur voor vertrek een gezondheidsverklaring van de afdeling Publieke Gezondheid invullen.

Afgelopen dinsdag verklaarde premier Mark Rutte tijdens zijn persconferentie dat inwoners van Nederland naar het Caribisch deel van het koninkrijk mogen reizen. Tot op dat moment was de code oranje nog voor Bonaire van kracht. Vandaag, woensdag is de code geel officieel van kracht voor het eiland.

Bonaire is goed voorbereid op de overgang van code oranje naar code geel. Alle sectoren die met toeristen te maken hebben, hebben maatregelen getroffen, ,,Wanneer we toestaan dat er meer passagiers naar het eiland komen, betekent dat ook dat we te maken kunnen krijgen met gevallen van mensen die met het virus zijn besmet. Maar dat is geen probleem. Een tijdje terug hadden we drie gevallen van Covid-19 bij mensen die uit Nederland naar Bonaire waren gekomen. De afdeling Publieke Gezondheid is meteen in actie gekomen en heeft zo voorkomen dat het virus zich verspreidde,” zo heeft de gezaghebber verklaard.

Plaats een reactie