.

Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Deel deze pagina

Toespraak van Gezaghebber Edison Rijna op 21 oktober

Kralendijk – Beste burger,

Vandaag wil ik met goed nieuws beginnen, en wel dat de laatste 13 dagen geen nieuwe gevallen van COVID-19 zijn bijgekomen op ons eiland. Ik ben heel blij dat we  dit voor elkaar hebben gekregen. Voor mij is dat het bewijs, dat als we de krachten bundelen en ons aan de regels van hygiëne en sociale afstand houden, we de verspreiding van het virus kunnen afremmen. Het betekent ook dat het nu tijd is om stap voor stap te beginnen met de regels die nu nog van kracht zijn aan te passen. Bijvoorbeeld de regels voor reizigers die uit Nederland of Curaçao naar Bonaire willen reizen. En ook de regels die voor ons hier op Bonaire van kracht waren.

Waarom moet dit stap voor stap gaan? Het antwoord is dat we weten welke kant we uit willen. We willen dat het zo is dat er  weinig gevallen zijn van mensen die met het virus zijn besmet. Een situatie waarin we het aantal gevallen van COVID-19 kunnen controleren en beheersen. Daarom gaan we niet alles op grote schaal en in één klap veranderen. Wat we gaan doen is langzaamaan enkele veranderingen doorvoeren en kijken hoe dit in de praktijk gaat. We moeten ook rekening houden hoe de situatie rondom COVID-19 zich ontwikkelt in juist die landen van waaruit normaal veel reizigers naar Bonaire komen. We zullen regelmatig bekijken hoe de zaken lopen, voordat we met meer veranderingen komen.

We onderscheiden 6 fases in de coronacrisis en de risico’s die ze inhouden. Er is een schema waarin voor elke fase wordt uitgelegd  welke maatregelen genomen moeten worden. In fase 1 is de situatie stabiel en zijn er geen gevallen van mensen die besmet zijn met het virus. Het risico dat mensen uit het buitenland lokale mensen met het virus besmetten is klein. In deze fase zijn de enige regels die van hygiëne en jezelf aan een afstand van 1,5 meter houden. In de laatste fase, de zesde, is er een massale uitbraak van het virus en moeten we in een lockdown. In de periode die we achter de rug hebben zaten we in fase 4. Op maandag 26 oktober gaan we officieel van fase 4 naar fase 3 met de regels die bij die fase horen. Het schema is te vinden op onze website www.bonairecrisis.com. Binnenkort zullen we een uitgebreide uitleg van dit schema op onze site publiceren.

Ik wil het nu hebben over de veranderingen die eraan komen. Om te beginnen hebben we gisteren aan het ministerie van Buitenlandse Zaken gevraagd om voor Bonaire van code oranje naar code geel te gaan. Het RIVM onderzoekt nu of dat kan. Zodra het resultaat bekend is, zal ik jullie daarover informeren.

Reizigers uit Curaçao kunnen vanaf 26 oktober 2020 met het vliegtuig of de boot naar Bonaire. Ze moeten wel uiterlijk 72 uur voor de vlucht de PCR-test doen en het resultaat moet negatief zijn. Ze moeten ook een gezondheidsverklaring van de Afdeling Publieke Gezondheid van Bonaire invullen. Dat is op onze website te vinden of per mail aan te vragen op

publichealth@bonairegov.com. Voorlopig zijn er van maandag t/m donderdag dagelijks 4 vluchten uit Curaçao.

Passagiers uit Bonaire kunnen naar Curaçao reizen. Bij terugkeer op Bonaire moeten ze uiterlijk 72 uur voor hun vlucht de PCR-test doen op Curaçao. Het resultaat moet negatief zijn. Als ze terug zijn op Bonaire hoeven ze niet in quarantaine.

Passagiers uit Sint Eustatius en Saba die naar ons eiland reizen hoeven geen PCR test te doen. Sint Eustatius en Saba vormen samen met ons eiland een zogeheten bubble. Dus een gebied waarin het veilig is om te reizen.

Passagiers uit Aruba, Sint Maarten, Canada en de Verenigde Staten kunnen via Curaçao  naar Bonaire komen. Ze moeten wel uiterlijk 72 uur voor vertrek een PCR test doen en het resultaat moet negatief zijn. Ze moeten ook de gezondheidsverklaring van de afdeling Publieke Gezondheid invullen.

Het vliegverbod voor directe vluchten vanuit de Verenigde Staten wordt met twee weken verlengd.

Als de voorwaarden gunstig blijven, kunnen we de maatregelen nog meer versoepelen en open gaan voor meer landen wanneer dat verantwoord is. Ik wil hiermee perspectief bieden aan onze toeristische sector.

De noodverordening die nu van kracht is wordt door een andere vervangen. De nieuwe noodverordening treedt op maandag 26 oktober 2020 in werking en is tot en met 15 november 2020 geldig. De nieuwe noodverordening is nodig omdat op die manier bijvoorbeeld de voorwaarden geregeld kunnen worden voor passagiers die naar Bonaire willen komen.

Vanaf maandag 26 oktober 2020 mogen casino’s en sportscholen open, als zij zich houden aan de richtlijnen van Publieke Gezondheid. Vorige week is er met een aantal van hen gesproken. Als zij eerder dan maandag open willen, kunnen zij na een controle van Toezicht en Handhaving open.

Als het om werken gaat, raden we aan om zo veel mogelijk vanuit huis te werken.

Voordat ik eindig wil ik nog het volgende zeggen. Als er iets is dat we de afgelopen maanden hebben geleerd, dan is het wel dat we goed voorbereid zijn om in een crisissituatie te handelen. We hebben tijden gehad waarin veel mensen met het virus besmet waren. En we hebben dat allemaal doorstaan.  Dank voor jullie aandeel daarin ook al was het soms misschien lastig om de regels op te volgen.

Ik wil aan iedereen vragen om zich bewust te zijn dat we de maatregelen alleen kunnen blijven versoepelen, als we doorgaan met ons aan de regels te houden. Dat wil zeggen de hygiëneregels, hoesten en niezen in de elleboog en op 1,5 meter afstand van anderen blijven.

Ik reken op jullie allemaal. Zorg goed voor jezelf en voor elkaar.  Samen kunnen we dat. Samen lukt het ons om corona te bestrijden.

Plaats een reactie