Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Toespraak van Gezaghebber Edison Rijna op 6 oktober

Kralendijk – Beste burgers van Bonaire,

Vorige week heb ik u geïnformeerd over de nieuwe maatregelen die op basis van grondige analyses per 30 september zijn ingegaan. Het ging hier om gerichte maatregelen, onder meer voor horeca, winkels, bedrijven en contactberoepen. Ook heb ik toen opgeroepen om verplicht thuis te werken, indien mogelijk. Ik weet dat het niet altijd makkelijk is om te leven met deze regels, maar alleen samen krijgen wij het virus op Bonaire onder controle. Ik blijf u dan ook oproepen zich te houden aan de maatregelen.

We zijn nu een week verder en als we naar de cijfers van het aantal besmettingen kijken, dan lijkt het op Bonaire beter te gaan. Ik zeg expres “lijkt”, want we hebben wel minder besmettingen, maar uit de cijfers blijkt ook dat minder mensen zich laten testen. De afgelopen week hebben 235 mensen zich laten testen. De week daarvoor waren dat er 451. Dr. Marian Luinstra-Passchier gaat hier straks verder op in. Ik wil nogmaals benadrukken dat het belangrijk is om u te laten testen als u klachten heeft, zoals hoesten, neusverkoudheid, koorts of verlies van reuk of smaak. Ook al zijn het milde klachten,  twijfel niet, blijf thuis en bel 0800 0800 om een afspraak te maken om u te laten testen. De afdeling Publieke Gezondheid staat iedere dag voor u klaar.

Bonaire heeft voor reizigers vanuit Europees Nederland nog steeds code oranje. Ik heb eerder aangegeven dat wij wekelijks monitoren of we een aanvraag kunnen doen om terug te gaan naar code geel. De huidige ontwikkelingen en cijfers zijn voor ons nog geen aanleiding om deze aanvraag in te dienen. Ik realiseer mij  dat toerisme belangrijk is voor ons  eiland en onze  ondernemers. Daarom pleeg ik regelmatig overleg met vertegenwoordigers uit de sector. Wij houden de ontwikkelingen  nauwlettend in de gaten en doen de aanvraag  voor terugkeer naar code geel zodra dit verantwoord is.

Volgend weekend staat de Regatta vakantie voor de deur. Ook al zijn er geen Regatta-activiteiten, het is toch vakantie voor scholieren, docenten en veel andere inwoners.  Normaal gesproken gaan we er in de Regatta vakantie met elkaar op uit, hebben we meer sociale contacten en doen we leuke dingen. Ik wil niet zeggen dat dat nu niet kan, maar het is belangrijk dat we ons nog steeds allemaal aan de basis regels houden. Denk aan de anderhalve meter afstand en goede hygiëne.  Want, hoe goed je mensen ook kent, je weet nooit zeker of ze besmet zijn met Covid 19. Blijf daarom allen corona smart, ook tijdens de Regatta.

 

Plaats een reactie