Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Toespraak van dr. Marian Luinstra-Passchier op 6 oktober

Kralendijk – Bon tardi tur hende,

Sinds enkele weken bevindt Bonaire zich in een nieuwe fase als het gaat om de ontwikkelingen rondom het Coronavirus. In de persconferentie van vorige week heb ik u een toelichting gegeven op hoe het virus zich op Bonaire in de periode van 11 tot en met 27 september heeft verspreid. Uiteraard zijn wij bij Publieke Gezondheid ook de afgelopen week druk bezig geweest met het onderzoeken en monitoren van de situatie op ons eiland. Graag geef ik u vandaag een korte update over de ontwikkelingen van afgelopen week.

Een van de meest opvallende punten is dat er dagelijks minder actieve besmettingen lijken te zijn dan in de weken daarvoor. Dat is goed nieuws, maar we moeten er rekening mee houden dat dit niet per definitie betekent dat het nu een aflopende zaak is. Dat bewijzen de uitslagen van gisteren wel. U ziet dat we vandaag maar 5 uitslagen binnen hebben gekregen waarvan 4 positief. Dat komt omdat er zondag geen teststraat was, maar het lab nog een paar uitslagen had van de dagen hiervoor. Het is belangrijker te kijken naar de trend dan naar het specifieke aantal per dag. We zien wel dat het gemiddeld aantal positieve uitslagen per dag met 2 is gedaald. We hopen dat dit doorzet. Maar aan de andere kant wordt er beduidend minder getest. De volgende grafiek geeft weer hoeveel testuitslagen er tussen 19 september en 6 oktober dagelijks binnen zijn gekomen. We zien hier duidelijk dat de afgelopen week, per dag aanzienlijk minder mensen zich hebben laten testen dan in de periode daarvoor. Twee weken geleden lieten gemiddeld zo’n 80 mensen per dag zich testen en de laatste dagen zo’n 20 per dag.

Dit kan natuurlijk meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat minder mensen klachten hebben die gerelateerd zijn aan COVID-19. In dat geval is het gunstig, dat zou betekenen dat we inderdaad minder actieve besmettingen hebben op Bonaire. Maar het kan ook zo zijn, dat minder mensen zich willen laten testen, om wat voor reden dan ook. Als dat de reden is, hebben we dus niet alle besmettingen in beeld. Daarom wil ik u nogmaals aansporen: heeft u klachten? Laat u alstublieft testen.

Mogelijk denkt u: ach, ik heb een verkoudheidje, of een dagje keelpijn. Laat u dan toch testen, zodat we zeker weten dat het geen COVID is. Of misschien vindt u het toch spannend, zo’n test. Voor deze mensen zou ik graag het testbeleid even kort toelichten.

U belt naar 0800 0800 en geeft aan wat uw klachten zijn. Er worden u dan telefonisch een aantal vragen gesteld, zodat Publieke Gezondheid de situatie op ons eiland goed kan monitoren. Telefonisch maakt u een afspraak voor de test, meestal is dat een tijdstip de volgende ochtend. Op de dag van de afspraak gaat u met de auto naar de testlocatie op het terrein van Publieke gezondheid, tegenover het station. Zet hiervoor een mondkapje op en neem tissues mee. Op de testlocatie krijgt u uitleg over de test en wordt deze afgenomen. Dit duurt een paar minuten.

Na de test rijdt u direct naar huis. Niet meer langs de supermarkt rijden, maar direct naar huis.

Daarna blijft u thuis tot u gebeld bent over de uitslag. Dat alles duurt meestal drie dagen, soms korter. Bij een negatieve uitslag mag u weer naar buiten en doen wat u normaal ook zou doen.

Belangrijk is wel: Mocht u in quarantaine zitten, dan moet u toch wachten tot het einde van de quarantaine. Hierover geef ik u straks een verdere toelichting. Als uw uitslag positief is krijgt u nadere telefonische instructies van de PG medewerker. We kijken dan samen al uw contacten na en leggen uit hoe lang u thuis dient te blijven.

Ook wil ik u meenemen in het proces rond quarantaine. Dit blijkt niet bij iedereen duidelijk te zijn.

Quarantaine is een periode waarin een gezond persoon zichzelf afzondert, na nauw contact te hebben gehad met een besmette persoon. Dus als iemand binnen anderhalve meter is geweest van een persoon besmet met COVID, moet deze persoon thuis blijven. Meestal gaat het dan om bijvoorbeeld huisgenoten, inclusief kinderen. Om te voorkomen dat die persoon andere mensen besmet zonder te weten dat hij of zij ook COVID heeft, blijft deze persoon thuis totdat hij of zij 14 dagen geen contact meer heeft gehad met iemand die COVID heeft.

Op het moment dat wij iemand opbellen dat quarantaine nodig is, bekijken wij hoe lang de quarantaine moet zijn. Soms is dat maar een paar dagen, omdat het contact al bijna 14 dagen geleden is. In sommige gevallen is quarantaine langer dan 14 dagen. Dat kan bijvoorbeeld als de persoon nog steeds contact heeft met diegene met COVID, omdat ze in hetzelfde huis wonen. Dit proberen we te voorkomen, maar dat lukt niet altijd. Quarantaine duurt dus in principe 14 dagen, maar kan soms langer of korter zijn. Wij bekijken dat nauwkeurig bij iedereen, zodat het veilig blijft voor ons allen, maar we mensen ook niet onnodig thuis laten blijven.

Mochten er klachten ontstaan tijdens de quarantaine dan kan hij of zij zich laten testen, net als iedereen. Het testen staat dus los van quarantaine, maar kan ook beiden. Als je in quarantaine zit en je laat je testen, blijf je ook bij een negatieve uitslag de rest van de quarantaine periode thuis.

Samenvattend, heeft u gezien dat het aantal positieve testen de laatste week is verminderd, ondanks dat er gisteren veel nieuwe besmettingen waren. Dat is een positief signaal, maar we zijn er nog niet. We verwachten dat het Coronavirus nog een tijd onder ons zal blijven. Alleen als iedereen met klachten zich laat testen krijgen we een duidelijk beeld van hoe de uitbraak zich op Bonaire ontwikkelt. Houd je verder aan de hygiëne en gedragsmaatregelen en houd u aan de quarantainemaatregel als deze wordt opgelegd, om jezelf en anderen te beschermen. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

Plaats een reactie