Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Bonaire is code oranje voor Nederland

In verband met de recente toename van het aantal besmettingen met het Coronavirus, heeft gezaghebber Rijna op advies van het Eilandelijk Beleidsteam (EBT) afgelopen weekend een verzoek ingediend bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland om Bonaire een oranje reisadvies toe te kennen. Het RIVM heeft inmiddels ook advies uitgebracht om het reisadvies naar Bonaire aan te scherpen, vanwege de toename in het aantal besmettingen. Zodoende is per vandaag, 22 september, het reisadvies naar Bonaire aangepast naar oranje.

Door Bonaire als oranje gebied aan te duiden adviseert Buitenlandse Zaken reizigers om alleen naar het eiland te reizen als dat echt noodzakelijk is. Vakantiereizen zijn niet noodzakelijk en worden daarom afgeraden. Voor reizigers die toch naar Bonaire komen blijft het verplicht om zich max. 72 uur voor vertrek te laten testen en bij aankomst een negatief testresultaat te tonen. Doet men dit niet, dan moet men 14 dagen (op eigen kosten) in quarantaine.

Het EBT realiseert zich dat deze verandering verstrekkende gevolgen heeft voor met name de toeristische sector. Maar omdat het aantal besmettingen momenteel oploopt op Bonaire, is het belangrijk het risico op besmettingen van buitenaf te beperken en de bewegingen op het eiland te verminderen middels dit reisadvies. Dit geeft de afdeling Publieke Gezondheid van het OLB meer tijd om het bron- en contactenonderzoek van huidige besmettingen goed uit te voeren zodat het virus ingedamd kan worden, en wordt mogelijke overbelasting van het zorgsysteem voorkomen. Gisteren heeft de gezaghebber gesproken met vertegenwoordigers van Bonhata en vandaag met de KvK, waarbij de verschillende partijen inzichten en zorgen hebben gedeeld en afspraken hebben gemaakt voor de toekomst.

Het aantal besmettingen is op Bonaire dusdanig opgelopen dat volgens de RIVM richtlijnen Bonaire aangemerkt wordt als oranje gebied. Zodra het naleven van de maatregelen leidt tot een lager aantal besmettingen, zal het reisadvies weer aangepast worden. Het gewijzigde reisadvies heeft ook consequenties voor reizigers die vanuit Bonaire (terug) naar Nederland reizen. Bezoek de website www.nederlandwereldwijd.nl voor meer informatie over reizen naar Nederland.

Infographic code oranje

Plaats een reactie