Welkom op de crisiswebsite van het Openbaar Lichaam Bonaire. Deze website is online wanneer er een crisis is. Daarom kunt u op deze website nu alle informatie over COVID-19 vinden.

Bonaire laat vliegtuigen toe uit landen buiten ‘air-bubble’

De luchthaven van Bonaire BIA laat deze dagen vliegtuigen toe die afkomstig zijn uit Bovenwindse eilanden van de Antillen. Het gaat om vliegtuigen afkomstig uit eilanden die niet in de ‘air-bubble’ zitten, dus landen met veel risico voor besmetting met het coronavirus. Alleen de bemanning is aan boord van de vliegtuigen.

Er wordt een uitzondering gemaakt voor deze vliegtuigen om te voorkomen dat ze beschadigd raken door het noodweer dat nu de bovenwinden nadert. Zoals in de noodverordening staat die vanaf deze maand geldig is, worden er geen passagiers toegelaten uit hoog-risico landen. Dit om besmetting met het coronavirus te voorkomen.

Op de luchthaven BIA worden de komende dagen vijf vliegtuigen uit Puerto Rico verwacht. Puerto Rico wordt als een hoog-risico land gezien en daarom gaan alle bemanningsleden op eigen kosten in verplichte quarantaine op een centrale locatie. Zo wordt voldaan aan de eisen van de noodverordening.

De zeehaven van Bonaire biedt dezelfde mogelijkheid aan eigenaren van boten die voor het noodweer willen vluchten. Voor hen geldt dezelfde regels als de bemanning van vliegtuigen. Ze moeten ook 14 dagen in quarantaine. Zodra het noodweer voorbij is gaan de vliegtuigen en de boten terug naar het land van herkomst.

Het blijft belangrijk voor een ieder om zich aan de gedrag en hygiëneregels te houden om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Blijf 1.5 meter afstand houden, was de handen regelmatig en vermijd drukte.